Ένα από τα σημαντικότερα υδραυλικά έργα της Πελοποννήσου μπαίνει στην τελική ευθεία, μετά την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης για την κατασκευή του φράγματος Ασωπού στην Κορινθία, παρουσία των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρίστου Δήμα, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 49 εκατ. ευρώ και στόχο την άρδευση περίπου 50.000 – 65.000 στρεμμάτων καλλιεργειών, την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, και τη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας στην τοπική αγροτική οικονομία.
Παράλληλα, υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση ύψους €3,5 εκατ., που αφορά τη γεωτεχνική αποκατάσταση στην περιοχή του υπερχειλιστή, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, καθιστώντας την περιοχή γεωλογικά ασταθή. Οι νέες μελέτες και τεχνικές παρεμβάσεις προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 4 μήνες, ενώ η πλήρης κατασκευή του φράγματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την ολοκλήρωση των μελετών.
Το φράγμα Ασωπού θεωρείται το σημαντικότερο έργο διαχείρισης υδάτινων πόρων της περιοχής, με πολλαπλά οφέλη:
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας τόνισε πως πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο στρατηγικής σημασίας, το οποίο θωρακίζει την περιοχή απέναντι στην κλιματική κρίση και προσφέρει υποδομές υψηλής απόδοσης στον πρωτογενή τομέα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι το φράγμα «θωρακίζει την αγροτική παραγωγή» και «δημιουργεί σταθερό εισόδημα και προοπτική στους ανθρώπους της υπαίθρου», ενώ αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για έργα που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του αγροτικού κόσμου.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός σημείωσε ότι η υποδομή αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων στην Πελοπόννησο, όπως το Φιλιατρινό, το Μιναγιώτικο, και το Κελεφίνας φράγμα, συμβάλλοντας συνολικά στην υδατική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Το φράγμα κατασκευάζεται στην κοίτη του ποταμού Ασωπού, 4 χλμ. ΒΔ της Στιμάγκας και 2 χλμ. ΝΑ του Παραδεισίου. Το τεχνικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
Επιπλέον, εκπονείται ταυτόχρονα η μελέτη των αρδευτικών δικτύων, ώστε το έργο να καταστεί πλήρως λειτουργικό με την ολοκλήρωσή του.
Την ευθύνη υλοποίησης του έργου έχει ο Όμιλος Εταιρειών AKTOR, με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου, κ. Αναστάσιο Αρανίτη, να υπογράφει τη σύμβαση εκ μέρους του αναδόχου. Ο Όμιλος καλείται να διαχειριστεί τόσο την κατασκευή του βασικού έργου, όσο και τις νέες γεωτεχνικές παρεμβάσεις στην περιοχή του υπερχειλιστή.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία: