Ακάλυπτα εξακολουθούν να μένουν τα κενά των μηχανικών στο δημόσιο τομέα, καθώς και στον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκατοντάδες ήταν οι θέσεις που έμειναν για άλλη μια φορά κενές.
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ-ΕΜΔΥΔΑΣ), η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του 3ΒΓ/2023 γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αποκάλυψε ότι έμειναν κενές 358 θέσεις Μηχανικών.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την πλήρωση 3.794 εκ των 4.276 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Τα νούμερα από μόνα τους δείχνουν την αιμορραγία του δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό του τεχνικού κλάδου.
Ωστόσο παρά την ανακοίνωση των προσλήψεων, οι χαμηλές απολαβές των μηχανικών του Δημοσίου καθιστούν αυτές τις θέσεις μη ελκυστικές σε σχέση με την αγορά ή πολύ περισσότερο με το εξωτερικό.
Αναλυτικά σύμφωνα με το ΦΕΚ των διοριστέων του Διαγωνισμού, έμειναν κενές 358 θέσεις Μηχανικών (συν 28 θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, όπου διορίζονται και Μηχανικοί).
Συγκεκριμένα:
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, τρεις στις τέσσερεις κενές θέσεις ήταν από τις ειδικότητες των Μηχανικών με συνέπεια από τις συνολικά 1.259 θέσεις ΠΕ Μηχανικών που ζητήθηκαν από τον ΑΣΕΠ, να πληρωθούν οι 901 και το 28,5% του συνόλου να μείνει εξαρχής κενό.
Κι αυτό, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι εκτιμάται πως θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη και με προηγούμενους διαγωνισμούς όταν περίπου το 40% των 900 διοριστέων αρνήθηκε την πρόσληψη ή παραιτήθηκε στην πορεία.
Παραιτήσεις λόγω χαμηλών αποδοχών
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟ-ΕΜΔΥΔΑΣ, «για πρώτη φορά έχει αυξηθεί σημαντικά το πλήθος των εν ενεργεία Μηχανικών που δηλώνουν παραίτηση πριν τη συνταξιοδότηση ή λαμβάνουν μακροχρόνιες Άδειες Άνευ Αποδοχών γιατί δε μπορούν να αντέξουν άλλο τον Υπηρεσιακό και Μισθολογικό τους ευτελισμό.
Πρόσφατα μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας, ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2025, όπου πάλι προβλέπεται πλήθος Μηχανικών (περίπου 750), τη στιγμή που οι επιτυχόντες του γραπτού Διαγωνισμού έχουν ήδη εξαντληθεί και η διαθεσιμότητα Μηχανικών τείνει προς το μηδέν», επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Όπως εξηγεί η βασικότερη αιτία για την κατάσταση αυτή είναι οι χαμηλές αποδοχές. Βάσει των στοιχείων που παραθέτουν:
· Ο εισαγωγικός μισθός του Διπλωματούχου Μηχανικού είναι 1162 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 850 ευρώ καθαρά επί 12 μήνες, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ ετησίως. Σε επίπεδο μεικτών αποδοχών είναι περίπου 14.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο καταληκτικός είναι περίπου 30.000 ευρώ ετησίως, μεικτά.
· Η σύγκριση με τους μισθούς Μηχανικών σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και άλλες είναι συντριπτικές, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 30- 40% των αντίστοιχων αποδοχών σε άλλες χώρες και να συγκρίνεται μόνο με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
· Οι αποδοχές των Μηχανικών στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 50-60% των αντίστοιχων που υπάρχουν στον ιδιωτικό Τομέα στη χώρα.
· Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για μεικτές αυξήσεις των 20 ευρώ το μήνα από τον Απρίλιο του 2025, «μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν», σύμφωνα με την ΠΟ-ΕΜΔΥΔΑΣ.
Κι όλα αυτά όταν ο μέσος μισθός μηχανικού στη Γερμανία είναι 53.750 ευρώ, στην Βρετανία 55.400 ευρώ, στην Γαλλία 46.400 – 65.557 ευρώ, στην Ιταλία 61.000 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ φθάνει τα 92.700 ευρώ.
Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η έλλειψη μηχανικών θα έχει άμεσες συνέπειες στα αναγκαία έργα που πρέπει να τρέξουν, μεταξύ των οποίων η συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων Υποδομών, ο προσεισμικός έλεγχος, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η διαχείριση και αντιμετώπιση των Φυσικών καταστροφών, η προστασία του Περιβάλλοντος, οι ελεγκτικές και αδειοδοτικές διαδικασίες, τα έργα στο χώρο του Πολιτισμού και Άμυνας.
Παραμένει δίχως λύση το θέμα της αντιστοίχισης των πτυχίων ΤΕΙ
Και ενώ οι ελλείψεις στον τεχνικό κλάδο αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αναφορικά με τα έργα υποδομών, άλυτο παραμένει το ζήτημα της αντιστοίχισης των πτυχίων 400.000 αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.).
Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν το 2019 τα ΤΕΙ καταργήθηκαν χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα για την τύχη των πτυχίων.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, η οποία έφτασε στη Βουλή ως αναφορά από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτητών Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης, για πάνω από 30 χρόνια, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν έχουν τα εργασιακά δικαιώματα που τους αναλογούν παρόλο που το πτυχίο τους αποτελεί τίτλο σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως ορίζεται στον ν. 2961/2001. Κι αυτό την ώρα που για το συγκεκριμένο ζήτημα το Υπουργείο Παιδείας δέχεται πρόστιμα πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη πτυχιούχων εξαιτίας του μη καθορισμού εργασιακών δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες σχολές, οι οποίες έχουν πλέον καταργηθεί.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί και τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, τα οποία μετά και από υπόθεση που έφθασε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών λόγω ενός ζητήματος παραγραφής που ετέθη στο πρώτο βαθμό, έχουν κρίνει ότι όσο η πολιτεία δεν απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα στους Πτυχιούχους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι., κάθε 5ετία τούτοι μπορούν να κάνουν αγωγή αποζημίωσης γιατί υφίσταται εξακολουθητική αδικοπραξία και συναφώς ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.