MENU

Β. Κικίλιας: Δρομολόγηση έργων 2,1 δισ. ευρώ για την πρόληψη φυσικών καταστροφών

Διαχείριση υδάτινων πόρων με ταμιευτήρες - Εκτίμηση κινδύνου για πλημμύρες και πυρκαγιές και αξιοποίηση του Έβρου

Τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε πρώτη προτεραιότητα ανέδειξε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως τόνισε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατά την ομιλία του στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έχουν δρομολογηθεί έργα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία μικρών και μεσαίων ταμιευτήρων, τα οποία θα εξασφαλίσουν την αποταμίευση του νερού κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, συμβάλλοντας στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας διαθέτει πλέον 2,1 δισ. ευρώ, για την προμήθεια εξοπλισμού, τεχνολογίας και υποδομών με στόχο την πρόληψη και μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη διαφορά των πλημμυρών σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές. Το φαινόμενο των πλημμυρών δεν αφήνει επαρκή χρόνο αντίδρασης για ειδοποίηση μέσω του συστήματος 112.

«Η πλημμύρα μπορεί να είναι καταστροφική εάν βρει τον κόσμο εν κινήσει, κυρίως μέσα σε αυτοκίνητα», ανέφερε.

Η στρατηγική αντιμετώπισης περιλαμβάνει:

  • Εκτίμηση κινδύνου σε τοπικό επίπεδο, ώστε οι αποφάσεις για εκκενώσεις να λαμβάνονται άμεσα
  • Παραμονή των κατοίκων σε ασφαλή σημεία των οικιών τους σε περίπτωση πλημμύρας, με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε επιπλέον την επιτυχία χρήσης drones για την επιτήρηση ορεινών όγκων, ιδιαίτερα ενάντια σε δασικές πυρκαγιές, και δήλωσε την πρόθεση για σημαντική επέκταση του προγράμματος αυτού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που ιδρύθηκε το 2023 και συνεργάζεται με φορείς όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών μέσω του 112.

Τέλος, ο Υπουργός στάθηκε στις πολεοδομικές αδυναμίες του παρελθόντος, επισημαίνοντας ότι πολλές κατασκευές έχουν ανεγερθεί σε μπαζωμένα ρέματα ή σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Αναφερόμενος στον Έβρο, τόνισε τη στρατηγική σημασία του τριεθνούς και του ποταμού για την τοπική ανάπτυξη, ενώ για το δάσος της Δαδιάς σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων που θα το προστατεύουν και θα το αξιοποιούν.

«Τα δάση πρέπει να είναι προσβάσιμα στους ανθρώπους, ώστε να κινούνται μέσα σε αυτά και να αναπτύσσονται πολιτιστικές, τουριστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, χαρακτηρίζοντας το δάσος της Δαδιάς «παρακαταθήκη» για την περιοχή.

Σχετικά Άρθρα