Τάξη στο χάος των απαλλοτριώσεων για έργα του Δημοσίου ή των δήμων και τα εκατομμύρια των σχετικών εγγράφων και σχεδίων που φυλάσσονται σε αποθήκες των αρμόδιων φορέων διάσπαρτες ανά την επικράτεια, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το μεγάλο έργο του ψηφιακού χάρτη απαλλοτριώσεων που ξεκινά.
Άλλωστε το στάδιο των απαλλοτριώσεων είναι από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων στην Ελλάδα, το οποίο συχνά ευθύνεται και για την αδυναμία τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και των καθυστερήσεων.
Για τη βελτίωση της κατάστασης, το υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση της πρώτης εκτελεστικής σύμβασης της συμφωνίας – πλαίσιο που είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο για το έργο «Δημιουργία Εθνικού Ψηφιακού Χάρτη Απαλλοτριώσεων και Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «e-apallotriosis» για την κεντρική και ενιαία παρακολούθηση και διαχείριση όλων των απαλλοτριώσεων των φορέων του Δημοσίου».
Το έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ, με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται σε 32,11 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των προαιρέσεων.
Το συμβατικό αντικείμενο της δράσης αφορά στην ψηφιοποίηση όλων των φυσικών αρχείων και εγγράφων που σχετίζονται με τις απαλλοτριώσεις δημόσιων έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως και απαλλοτριώσεις επιλεγμένων Δήμων και Περιφερειών και λοιπών φορέων της χώρας και τη μεταφορά των ψηφιακών δεδομένων στα σχετικά πληροφοριακά συστήματα γεωχωρικής και αναλυτική καταγραφής.
Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η προμήθεια όλων των απαραίτητων υποδομών λογισμικού, καθώς το πληροφοριακό σύστημα και τα δεδομένα του έργου θα εδράζονται στο G–Cloud.
Ο ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης Απαλλοτριώσεων θα περιλαμβάνει:
Να σημειωθεί ότι το αναλογικό αρχείο απαλλοτριώσεων έργων και απαλλοτριώσεων του Δημοσίου, δημόσιων χώρων και δρόμων αποτελείται από εκατομμύρια σελίδες (μεγέθους Α4 – Α3) και εκατομμύρια σχέδια (μεγέθους έως Α0), ταξινομημένα σε φακέλους που φυλάσσονται σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους που συχνά ενέχουν κινδύνους απώλειας ή φθοράς σημαντικών εγγράφων.
Ψηφιοποίηση 17 εκατ. σελίδων
Το μέγεθος του υφιστάμενου αρχείου είναι τεράστιο και μέσω της δράσης αυτής, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η ψηφιοποίηση, η λεπτομερής καταγραφή και η γεωχωρική αρχειοθέτηση έως και 17 εκατομμυρίων σελίδων για την ενίσχυση της επάρκειας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
Στα οφέλη του έργου εκτός της διάχυσης της γεωπληροφορίας εντάσσεται και η δυνατότητα της υποδομής που θα δημιουργηθεί, να αλληλεπιδρά με άλλα πληροφοριακά συστήματα φορέων μεταξύ των οποίων το Εθνικό Κτηματολόγιο, το TAXIS, κλπ.
Η υλοποίηση της συμφωνίας περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών του Ενοποιημένου Ψηφιακού Χάρτη Απαλλοτριώσεων και Αξιώσεων της χώρας με χαρτογραφικό υπόβαθρο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την καταγραφή έργων και απαλλοτριώσεων του νέου μητρώου.
Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, «οι πληροφορίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν στον ορθό σχεδιασμό της κεντρικής κυβέρνησης, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων και επενδύσεων, στον καθορισμό των διοικητικών τελών, στον προσδιορισμό πληροφοριών σχετικά με τυχόν απαλλοτριώσεις και στη διαφάνεια και αντικειμενικότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η διοίκηση όσον αφορά την επικοινωνία και τη συνεργασία με τους πολίτες, τους επαγγελματίες που εμπλέκονται, τις επιχειρήσεις και τις συναφείς δημόσιες υπηρεσίες ή φορείς».
Στο σύστημα θα καταγραφούν και θα διαχωρίζονται οι απαλλοτριώσεις δημοσίων έργων καθώς και δημόσιων χώρων – δρόμων σε όλη τη χώρα και όλους τους φορείς και θα προκύψει η ολοκληρωμένη γεωχωρική και αναλυτική καταγραφή σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο των χώρων και ακινήτων που έχουν ή πρόκειται να απαλλοτριωθούν για έργα υποδομής και για έργα κοινόχρηστων χώρων και οδών οικισμών.
Η διάρκεια της συμφωνίας πλαίσιο, η οποία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2024, έχει οριστεί σε 22 μήνες.