Σε πορεία συμβασιοποίησης βρίσκονται εντός του 2025 περίπου δέκα έργα που προωθούνται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με το συνολικό τους ύψος να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η αγορά που, όμως, από την άλλη πλευρά κάνει λόγο για καθυστερήσεις ετών στις διαδικασίες, κατά συνέπεια, πρέπει να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για υπογραφή των συμβάσεων μέσα στους επόμενους μήνες.
Σε γενικές γραμμές αυτά τα ΣΔΙΤ συνδέονται με αρδευτικά έργα, κτηριακά, φοιτητικές εστίες αλλά και για την υλοποίηση μονάδας αποβλήτων.
Ξεκινώντας από την… τελευταία, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (είχε κατέβει στον διαγωνισμό μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) μαζί με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ έχουν αναλάβει το ΣΔΙΤ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μια σύμβαση 202 εκατ. ευρώ.
Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ανακηρυχθεί ανάδοχοι στα πέντε αρδευτικά ΣΔΙΤ προϋπολογισμού σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, που προωθήθηκαν από το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (στο πρόγραμμα «Υδωρ»).
Θεωρητικά, για αυτά τα έργα η υπογραφή των συμβάσεων είναι επιτακτική, καθώς συνδέονται με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδικότερα, πρόκειται ειδικότερα για τα έργα «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (άνω των 220 εκατ. ευρώ), «Λιµνοδεξαµενή Χοχλακίων Νοµού Λασιθίου και Λοιπά Συνοδά Έργα – Φράγµα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού» με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Άβαξ), «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία φράγματος Μιναγιώτικου» με ανάδοχο την κοινοπραξία Metlen – Aktor – Μεσόγειος και «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας» (ανάδοχος η κοινοπραξία Μetlen – Μεσόγειος).
Αργές διαδικασίες και παρατάσεις σε ΣΔΙΤ κτιριακών υποδομών
Όπως πρόσφατα ανέφερε η διοίκηση της Aktor, υπό κανονικές συνθήκες μέσα στο 2025 θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και για το αντίστοιχο έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το πρώτο (και μεγαλύτερο, ύψους κοντά 200 εκατ.) να είναι μάλλον ωριμότερο.
Ερωτηματικό είναι αν θα προλάβει το… 2025, το έργο ανέγερσης του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, στο οποίο η Aktor συνεργάζεται με την REDEX του ομίλου Κοπελούζου, χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι η δεύτερη θα παραμείνει στο σχήμα.
Πάντως, πρόσφατα κοινοπραξία αιτήθηκε και έλαβε νέα παράταση της προθεσμίας για την οριστικοποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης (έως τις 16/04/2025), κάνοντας λόγο για επίπονες και χρονοβόρες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, μέσα στο έτος δεν αποκλείεται να «πέσουν υπογραφές» και σε άλλες ΣΔΙΤ, όπως για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση πέντε νέων αστυνομικών διευθύνσεων στην επικράτεια αλλά και για αντίστοιχη διαδικασία σχολικών μονάδων και πάρκου του Δήμου Χανίων.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι διαγωνισμοί για υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ που είναι σε εξέλιξη ή σε κάποιο στάδιο, ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές αν και για αυτές τις περιπτώσεις θα έχουμε τόσο προχωρημένες διεργασίες μέσα στο έτος.
Ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε τα νέα Δικαστικά Μέγαρα (σε Β. Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη), τα δύο οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ. ευρώ «Έδεσσα – Θεσσαλονίκη» και «Δράμα – Αμφίπολη» (αναμένεται πρόσκληση για προσφορές), τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του δήμου Δάφνης – Υμηττού, αξίας 520 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, είναι στο στάδιο ανταγωνιστικού διαλόγου), τις φοιτητικές Εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όπου έχει οριστεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στις 18 Φεβρουαρίου, το ΣΔΙΤ κατασκευής των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κόστους 105,3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), την μετεγκατάσταση των Φυλακών στον Ασπρόπυργο αξίας 765 εκατ. ευρώ (βρίσκεται στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, υπάρχουν πληροφορίες για προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ) κ.α.
Ενώ επίκειται η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (350 εκατ. ευρώ), αλλά και τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (σχεδόν 64 εκατ. ευρώ).