Ένα ακόμα έργο – γεφύρι της Άρτας που μένει στα χαρτιά εδώ και 17 χρόνια αποτελεί η οδική σύνδεση του αεροδρομίου της Ρόδου «Διαγόρας» με την πόλη.
Παρά το γεγονός ότι η ανάγκη ενός νέου δρόμου είχε ήδη διαπιστωθεί από τη μακρινή δεκαετία του 1980 – όπως το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο παραδέχεται – και οι υπογραφές για τη μελέτη του έργου είχαν πέσει το 2008, έως και σήμερα αυτή δεν έχει παραδοθεί.
Η σύμβαση διάρκειας 18 μηνών θα έχει μετατραπεί σε 18 ετών έως ότου ολοκληρωθεί.
Τον Ιούνιο του 2021 μάλιστα ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής επισκεπτόμενος το νησί της Ρόδου, όχι μόνο είχε διαβεβαιώσει ότι η χρηματοδότηση για το έργο της «Μεσογειακής Χάραξης» ύψους 40 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί, αλλά είχε δεσμευτεί και για τη σύντομη δημοπράτησή του.
Παρόλα αυτά έως και σήμερα η νέα σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη έχει μείνει στάσιμη, με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου να παραδέχεται ότι ακόμα αναζητείται το χρηματοδοτικό πλαίσιο και η απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών.
Έως τότε τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και τα 3 εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο στο νησί συνεισφέροντας το 20% των εσόδων του Δημοσίου από τον κλάδο ετησίως, θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το αεροδρόμιο στην πόλη κάνοντας τον τριπλάσιο χρόνο για μια διαδρομή που θα μπορούσε να συντμηθεί στα 20 λεπτά και περνώντας μέσα από κατοικημένα χωριά.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο υφιστάμενος δρόμος είναι μικρού πλάτους και δεν διαθέτει πεζοδρόμια προκειμένου να διασφαλίζεται η οδική ασφάλεια στις κατοικημένες περιοχές από τις οποίες διέρχεται.
Στο μεταξύ, η ολοκλήρωση της σύμβασης για τη μελέτη του νέου άξονα έλαβε στις αρχές του μήνα παράταση για πολλοστή φορά με νέα ημερομηνία παράδοσης στα τέλη Σεπτεμβρίου 2025.
Χαρακτηριστικό κι αναμενόμενο της πολυετούς καθυστέρησης μάλιστα είναι ότι στο διάστημα όλων αυτών των ετών, ένας από τους μελετητές πήρε …σύνταξη και χρειάστηκε να τροποποιηθεί η σύμβαση.
Νέος οδικός άξονας μήκους 9 χιλιομέτρων
Η αρχική ανατεθείσα σύμβαση είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2008 με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και αφορούσε στη μεσογειακή σύνδεση της Πόλης της Ρόδου (Μέγκαβλη) με το αεροδρόμιο Ρόδου, με νέα οδό μήκους 9 χλμ. περίπου και διατομής 17 μ. (δύο κλάδων κυκλοφορίας με κεντρική νησίδα).
Το μελετώμενο τμήμα περιορίστηκε τελικά στο τμήμα από Ι.Κ. Νοσοκομείου έως Αεροδρόμιο, λόγω περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Πλέον το τέλος της χάραξης τοποθετείται περίπου 560 μέτρα μετά τον υφιστάμενο σηματοδοτούμενο Ι.Κ. Κρεμαστής.
Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας προβλέπονται πέντε Ισόπεδοι Κόμβοι στις περιοχές Νοσοκομείου, Κανδηλίου, Ιαλυσσού, Παστίδας και Κρεμαστής.
Όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, ο υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου (ο οποίος να σημειωθεί ότι δεν έχει την αρμοδιότητα των υποδομών), η εξέλιξη του τεχνικού αντικειμένου της σύμβασης, που περιλαμβάνει το τμήμα από Ι.Κ. Νοσοκομείου – Ι.Κ. Κανδηλίου έως Αεροδρόμιο, έχει διαμορφωθεί ως εξής:
· Έχει εγκριθεί ο Λειτουργικός Σχεδιασμός του Έργου (στάδιο προκαταρκτικής μελέτης)] και το 2ο στάδιο μελετών, ο Γεωμετρικός Σχεδιασμός του Έργου (στάδιο προμελέτης) όπου και εκδόθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι. Οι περιβαλλοντικοί όροι ανανεώθηκαν το 2023 με ισχύ έως το 2028.
· Για το 3ο στάδιο μελετών, δηλαδή τον Κατασκευαστικό Σχεδιασμό του Έργου (στάδιο οριστικής μελέτης) έχει υποβληθεί το υπολειπόμενο αντικείμενο από τον ανάδοχο και επίκειται η έγκριση εντός του προσεχούς διαστήματος των ακόλουθων μελετών:
α) Οριστική μελέτη Οδοποιίας (Αρτηρίας και Κόμβων) και Οριστική μελέτη Αποχέτευσης – Αποστράγγισης, για όλο το τμήμα από Ι.Κ. Νοσοκομείου έως Αεροδρόμιο.
β) Μελέτη κτηματολογίου του υποτμήματος από Ι.Κ. Κανδηλίου έως Αεροδρόμιο (τέλος της χάραξης), για την οποία απαιτείται επίσης έγκριση.
γ) Μελέτη σήμανσης – ασφάλισης για όλο το τμήμα από Ι.Κ. Νοσοκομείου έως Αεροδρόμιο
δ) Οριστικές μελέτες τεχνικών έργων, πλην της οριστικής μελέτης του τεχνικού γέφυρας ρέματος.
ε) Υδραυλική μελέτη διευθέτησης του ρέματος του τεχνικού γέφυρας Γ4.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με την έγκριση και του υπολειπόμενου τεχνικού αντικειμένου θα ολοκληρωθεί και θα παραληφθεί το τεχνικό αντικείμενο της σύμβασης και το έργο από Ι.Κ. Κανδηλίου (Χ.Θ. 1+888) έως Αεροδρόμιο Ρόδου, μήκους περίπου 6,5 χλμ., συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ισόπεδων κόμβων στις περιοχές Κανδηλίου, Ιαλυσσού, Παστίδας και Κρεμαστής.
Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, θα είναι ώριμο για δημοπράτηση εφόσον ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ωστόσο για την ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης της Πόλης της Ρόδου (Περιμετρική Οδό Ρόδου (Μέγκαβλη) μέχρι το Αεροδρόμιο θα απαιτηθεί ανασχεδιασμός του τμήματος από Μέγκαβλη (οδός Σεφέρη) έως Ι/Κ Κανδηλίου, προκειμένου να υπάρξει αφ’ ενός λειτουργικότερη σύνδεση με την Περιμετρική Οδό Ρόδου και τον αστικό ιστό (οδός Σεφέρη) και αφ’ ετέρου της εξέτασης της απαίτησης των τριών μεγάλου μήκους και υψηλού κόστους τεχνικών για το υποτμήμα από Ι.Κ. Νοσοκομείου έως Ι. Κ. Κανδηλίου εξαιτίας των περιβαλλοντικών όρων.