Με ιδιαίτερη έμφαση στις πιέσεις που ασκούνται στις υποδομές της Αθήνας από την αυξανόμενη τουριστική κίνηση, δόθηκε στην ανοιχτή διαβούλευση η μελέτη της Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων. Η μελέτη επικεντρώνεται στην ανάλυση των τουριστικών ροών και των επιπτώσεών τους στις υποδομές της πόλης, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της Αθήνας απέναντι στις προκλήσεις του υπερτουρισμού.
Η μελέτη, εντοπίζει τις περιοχές όπου οι υποδομές της Αθήνας πλήττονται περισσότερο από την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους μήνες, όπως ο Σεπτέμβριος και ο Δεκέμβριος, όπου ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης συνυπάρχει με τους επισκέπτες, κάτι που προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στις υποδομές, ιδιαίτερα στους τομείς των απορριμμάτων, των μεταφορών και της ενέργειας. Αντίθετα, τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης εκροής μόνιμων κατοίκων, η πίεση στις υποδομές μειώνεται.
Σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι η σταθερή αύξηση του όγκου των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια, από 2,6% έως 6,3% από το 2022 έως το 2023, με τη μεγαλύτερη πίεση να εντοπίζεται στις περιοχές της πρώτης, δεύτερης και τρίτης δημοτικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, στην πρώτη δημοτική κοινότητα, πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής απορριμμάτων προέρχεται από τους επισκέπτες. Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων και πιο αποδοτικές υποδομές για την αντιμετώπιση των αυξημένων τουριστικών ροών.
Στον τομέα των μεταφορών, η μελέτη εντοπίζει την αυξανόμενη πίεση στις υποδομές και τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ προτείνει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων μετακίνησης και ενίσχυσης των υποδομών για να ανταποκριθούν στις τουριστικές ανάγκες της πόλης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην ενέργεια, όπου η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας λόγω του τουριστικού κύματος απαιτεί την ανάπτυξη στρατηγικών για την αειφορία και την αποδοτική διαχείριση ενέργειας.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, υπογράμμισε τη σημασία της μελέτης και του στρατηγικού σχεδιασμού που θα ακολουθήσει για την αποφυγή προβλημάτων υπερτουρισμού στο μέλλον. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Αθήνα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που προχωρά στην εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης, πριν η πόλη βρεθεί αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα του υπερτουρισμού, προσδιορίζοντας τη μελέτη ως βασικό εργαλείο για τον σχεδιασμό μιας πόλης που θα είναι βιώσιμη και ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας, Ιωάννης Γεώργιζας, σημείωσε τη σημασία της προληπτικής φύσης της μελέτης, η οποία, μέσω της επιστημονικής ανάλυσης, προτείνει λύσεις και βήματα για την καλύτερη διαχείριση της τουριστικής πίεσης στις υποδομές. Η μελέτη, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι «μελέτη PowerPoint», αλλά μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη ανάλυση που προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την κατεύθυνση του μέλλοντος.
Τέλος, τα επίσημα αποτελέσματα της μελέτης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση των τελικών επισημάνσεων από τους συμμετέχοντες φορείς (Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Τεχνικό Γραφείο «Γκοιμίσης και Συνεργάτες»).