MENU

Σε τροχιά υψηλών επιδόσεων ο κατασκευαστικός κλάδος – Προοιωνίζεται πενταετία αναπτυξιακής πορείας

Το ανεκτέλεστο των μεγάλων ομίλων ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ νέα έργα προστίθενται σταδιακά στο κατασκευαστικό τους αντικείμενο

Συνεχίζεται η «άνοιξη» του κατασκευαστικού κλάδου με τους τέσσερις μεγάλους ομίλους με εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης να έχουν συγκεντρώσει ανεκτέλεστο δημόσιων και ιδιωτικών έργων άνω των 14 δισ. ευρώ ήδη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς.

Σημαντική παράμετρος ωστόσο στην εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών είναι η σαφής βελτίωση της κερδοφορίας – που προέρχεται κυρίως από την ποιότητα των έργων – αλλά και από τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας, παρά το γεγονός του ότι το δημόσιο ως «πελάτης» εξακολουθεί να εμφανίζει καθυστέρηση πληρωμών. 

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η προσεχής πενταετία προσφέρει «ασφάλεια» για ακόμη θετικότερες επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι το κόστος ενέργειας, υλικών και χρήματος αποτελεί παράγοντας πίεσης.

Αναλυτικότερα, βελτιωμένα περιθώρια κέρδους στο πρώτο εξάμηνο του 2024 εμφάνισαν οι τομείς κατασκευής και παραχωρήσεων για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  όπου παρά τη μικρή κάμψη του κύκλου εργασιών το περιθώριο κέρδους EBITDA του κατασκευαστικού τομέα διαμορφώθηκε στο 10,4% από 8,3% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Το περιθώριο κέρδους EBIT διαμορφώθηκε επίσης στο 8,3% από 7% πέρυσι. 

Υπενθυμίζεται πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευαστικών εργασιών διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ, όπου δεν συμπεριλαμβάνεται 600 εκατ. ευρώ για το έργο αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας, ενώ ο όμιλος αναμένει προς υπογραφή συμβάσεις νέων έργων για τα οποία έχει προκριθεί, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τις οποίες 0,2 δισ. ευρώ αφορούν εκτελέσεις δημοσίων έργων και 1 δισ. ευρώ έργα τα οποία αφορούν επενδύσεις του ομίλου (IRC Ελληνικού, κ.λπ.). Εφόσον συνυπολογιστούν όλα αυτά τα έργα, το συνολικό ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

Έργα με καλύτερα περιθώρια κέρδους

Ο κλάδος κατασκευών στον όμιλο Άβαξ βελτιώθηκε περαιτέρω στο πρώτο εξάμηνο, καθώς το περιθώριο κέρδους EBITDA αυξήθηκε σε 9,4% από 6,8% στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (-9,2% το 2022), τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μιας και επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των νέων έργων με καλύτερα χαρακτηριστικά κερδοφορίας. Επίσης, σύμφωνα με εταιρική παρουσίαση της εταιρίας Άβαξ, το περιθώριο μικτού κέρδους ανέβηκε σε 16,5% (από 3,2% στο 6μηνο 2023 και από -3,1% το 2022), ενώ το περιθώριο κέρδους ΕBIT διαμορφώθηκε σε 4,3% (μηδενικό πέρυσι και -14% το 2022).

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσιάστηκε η πληρέστερη εικόνα της απορρόφησης της Άκτωρ από τον όμιλο Intrakat.

Σε ότι αφορά τα μικτά περιθώρια κέρδους κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, αυτά διαμορφώθηκαν σε 10% φέτος έναντι 12% πέρυσι (εξαιτίας της επιρροής των έργων της Άκτωρ στη Ρουμανία, για τα οποία ωστόσο αναμένεται το αποτέλεσμα αιτήσεων αναθεώρησης κόστους).

Τo περιθώριο κέρδους EBITDA στο σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου διατηρήθηκε στο 6% (αντίστοιχο ποσοστό στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 για την Intrakat), με τη διοίκηση της εταιρείας να εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι θα διατηρήσει την πρόβλεψη για τζίρο της τάξης του 1,15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024 και κερδών EBITDA ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο έργων της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, έχοντας υπογράψει συμβάσεις 225 εκατ. ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και αναμένοντας τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η  ΜΕΤΚΑ του ομίλου Metlen, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις δημιουργίας ξεχωριστής οντότητας, θεωρείται τυπικά «νεαρή» με ανεκτέλεστο έργων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που απέχει αρκετά από τα αντίστοιχα των τριών ανταγωνιστών της.

Σχετικά Άρθρα