MENU

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο των 300 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Μέσω ΣΔΙΤ ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, επιφέροντας ετήσιο πολλαπλασιαστικό όφελος 500 εκατ. ευρώ

Την προώθηση ενός έργου που αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη συμπρωτεύουσα, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και τον πολιτικό-οικονομικό θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προωθεί το Υπερταμείο σε συνεργασία με τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποιώντας όλες τις συνέργειες των θυγατρικών του.

Η διυπουργική ενέκρινε προ ημερών τη βασική αντίληψη του έργου, που αφορά σε ΣΔΙΤ με 35ετή παραχώρηση, δίνοντας «πράσινο φως» για την ανάπλαση που συζητείται εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων φορέων και το σχέδιο που υποβλήθηκε στη διυπουργική, η ωρίμανση των τευχών του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO υπό τον συντονισμό του Υπερταμείου θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου και το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του διαγωνισμού.

Έως το πρώτο εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους αναμένεται να εκκινήσει η κατασκευαστική περίοδος.

Η κατασκευαστική περίοδος αναμένεται να εκταθεί έως το 2031, χωρίς ωστόσο στο μεταξύ διάστημα να διακόπτονται οι δραστηριότητες της ΔΕΘ – HELEXPO, που εξάλλου αποτελεί τον φορέα «ψιλής κυριότητας» της όλης ανάπλασης.

Κρατική χρηματοδότηση έως 120 εκατ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ και η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου ανέρχεται έως του ποσού των 120 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1/3 της επένδυσης (θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

Το υπόλοιπο μερίδιο καλείται να καλύψει ο ανάδοχος της παραχώρησης του ΣΔΙΤ, ενώ προφανώς λεπτομέρειες της εν λόγω ανάπλασης θα οριστικοποιηθούν εφόσον ολοκληρωθεί και δημοπρατηθεί ο διαγωνισμός.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πολυχρηστικού εκθεσιακού και συνεδριακού χώρου που θα ενισχύσει τη νέα ταυτότητα της πόλης.

Σε συμφωνία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδων τ.μ. ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 3.000 δενδροφυτεύσεις. Δεδομένου ότι η ΔΕΘ λειτουργεί σε απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, η ανάπλαση αναμένεται κατ’ αρχάς να αναβαθμίσει το προφίλ της, αλλά και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες εκμετάλλευσης των πολυχώρων που θα δημιουργηθούν πέραν της εμβληματικής διοργάνωσης.

Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά από την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.500 θέσεις εργασίας μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης.

Σχετικά Άρθρα