Στο στάδιο της ολικής αναμόρφωσης περνούν οι δικαστικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, με τις απαραίτητες υπογραφές στη σχετική σύμβαση υποπαραχώρησης, διάρκειας 12 ετών, να πέφτουν χθες (18/2) από τους ενδιαφερόμενους φορείς, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Μέχρι το 2028 λοιπόν, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο συγκρότημα δικαστηρίων με τη μεταστέγαση δικαστικών υπηρεσιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις του λιμένα της πόλης και την παράλληλη εκ βάθρων ανακαίνιση του υφιστάμενου μεγάρου συνολικού κόστους 79 εκατ. ευρώ με αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τρία νέα δικαστικά μέγαρα σε Σέρες, Κιλκίς και Έδεσσα
Ακολουθώντας τις παραπάνω εξελίξεις, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της διαγωνιστικής φάσης όσον αφορά τα νέα δικαστικά μέγαρα σε Σέρρες, Κιλκίς και Έδεσσα, η κατασκευή των οποίων υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από σήμερα.
Τα τρία συγκεκριμένα περιφερειακά μέγαρα, όπως και η ανακαίνιση των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα κατασκευής δικαστικών μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, με το μοντέλο της ΣΔΙΤ και εκτιμώμενο κόστος επένδυσης άνω των 120 εκατ. ευρώ. Η εξεύρεση λύσης στο χωροταξικό της Θεσσαλονίκης… ξεκόλλησε την πρόοδο υλοποίηση της ΣΔΙΤ για την Κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες μεταστέγασης δικαστικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης στο λιμάνι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες (περί τα τέλη του 2026), ενώ ο χρονικός ορίζοντας για τις εργασίες στατικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης του κεντρικού κτιρίου υπολογίζεται σε μία τριετία.
Στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού άνω των 8.500 τ.μ., που θα μισθωθούν εντός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΘ, προβλέπεται να μεταστεγαστούν υπηρεσίες του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα κατόπιν σχετικών εργασιών ανακατασκευής θα διαμορφωθούν χώροι για ακροατήρια και γραφεία.
Πιο συγκεκριμένα, η υπογραφείσα σύμβαση περιλαμβάνει ένα τμήμα (περί τα 4.000 τ.μ.) του παλιού κτιρίου της ΠΑΕΓΕΑ το οποίο ανακατασκευάζεται αυτόν τον καιρό και μέρος των εγκαταστάσεών του μισθώθηκε από πολυεθνική εταιρεία, για να φιλοξενήσει το προσωπικό της, όπως επίσης δύο αποθήκες και έναν βοηθητικό χώρο (επιπλέον 4.500 τ.μ.).
Η επέκταση των δικαστηρίων στο λιμάνι δίνει λύση στο επί δεκαετίες χωροταξικό πρόβλημα της τοπικής Δικαιοσύνης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.