Την άποψη ότι η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός είναι οι πιο «πράσινοι αυτοκινητόδρομοι» της χώρας, διατύπωσε ο κος Ροδιανός Αντωνακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού στο 12ο Regional Growth Conference που διεξάγεται στην Πάτρα.
Οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί εδράζονται στο γεγονός ότι οι εν λόγω υποδομές υιοθετούν σπουδαίες δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Μερικές εξ’ αυτών είναι, σύμφωνα με τον κ. Αντωνακόπουλο, ο 1ος και μεγαλύτερος στην Ελλάδα υβριδικός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με φωτοβολταϊκά, στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Μαλακάσας (Σείριος), το πρόγραμμα ανακύκλωσης “Boosting Recycling Initiative”, οι ηλεκτροφορτιστές σε όλους τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) της Νέας Οδού & της Κεντρικής Οδού ο πράσινος στόλος οχημάτων και τα φωτοβολταικά στα ανεκμετάλλευτα πρανή του αυτοκινητοδρόμου.
Αναβάθμιση των διεθνών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών με τον Ε65
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών στη χώρα μας και τη σημασία αυτών, με αφορμή την παράδοση και λειτουργία των 136χλμ του αυτοκινητοδρόμου Ε65 (Κεντρική Οδός) από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα, κατασκευής ΤΕΡΝΑ, που εγκαινιάστηκε παρουσία του Πρωθυπουργού πριν λίγο καιρό.
Με τον Ε65, θα διευκολυνθούν οι διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και θα προσφέρεται μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι συντομότερη της υφιστάμενης, προωθεί τον τουρισμό και συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μεγάλη σημασία της ασφάλειας στις μετακινήσεις που προσφέρουν οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το 2017 που ξεκίνησε η λειτουργία της Ιόνιας Οδού είχαμε μηδενικά θανατηφόρα τροχαία έναντι των 43 που είχαμε αντίστοιχα το 2007.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού μεταξύ άλλων ανέλυσε τη σημασία των κριτηρίων ESG και της Βιώσιμης Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, λέγοντας πως οι επενδυτές, οι πελάτες, οι κυβερνήσεις και το ευρύτερο κοινό ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες για να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των επιχειρηματικών τους μοντέλων. Σημείωσε πως ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για την ενσωμάτωση της αειφορίας στη στρατηγική είναι η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς, κάθε χρόνο, όλο και περισσότερα κεφάλαια στον κόσμο επενδύονται σε επιχειρήσεις και έργα τα οποία πληρούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αειφορίας – το λεγόμενο ESG πλαίσιο.