Την προστασία και ανάδειξη του θολωτού τάφου στο Γεωργικό-Ξινονέρι Καρδίτσας, ενός από τα καλύτερα διατηρημένα ταφικά μνημεία της Μυκηναϊκής περιόδου στη Θεσσαλία, δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί των αρχιτεκτονικών μελετών, των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, των μελετών των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και της μελέτης πυροπροστασίας.
Ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος βρίσκεται στη θέση «Κούφια Ράχη», περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Καρδίτσα. Κατά τη σταδιακή απομάκρυνση των λίθων που τον περιέβαλαν, βρέθηκε πληθώρα μικρών αντικειμένων, πήλινων και μεταλλικών, τα οποία υποδεικνύουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε σε μεταγενέστερες εποχές ως «Ιερό των προγόνων».
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η έκταση στην οποία βρίσκεται η είσοδος και το μεγαλύτερο τμήμα του θολωτού τάφου καταλαμβάνει περίπου 13.750 τ.μ. και έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον τέως Δήμο Μητρόπολης. Ο τάφος, που χρονολογείται στο 1400 π.Χ., συγκαταλέγεται στα ελάχιστα Μυκηναϊκά ταφικά μνημεία που έχουν ανασκαφεί στη Θεσσαλία και σώζονται σε τόσο καλή κατάσταση.
Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 1917, συνεχίστηκαν το 1957 και κορυφώθηκαν την περίοδο 1997-1999, οπότε τεκμηριώθηκε η προγονολατρεία στο σημείο νότια του δρόμου που οδηγεί στον τάφο.
Τα έργα που δρομολογούνται στοχεύουν στην προστασία, την ανάδειξη και τη λειτουργική διαμόρφωση του μνημείου και περιλαμβάνουν:
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν τόσο στο εσωτερικό του μνημείου όσο και στον εξωτερικό χώρο. Για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης, προβλέπεται η χρήση τρισδιάστατης απεικόνισης που θα εξασφαλίζει την πλήρη εμπειρία του μνημείου.
Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις επικεντρώνονται σε δύο βασικούς άξονες:
Για την πρόσβαση στο εσωτερικό του τάφου από άτομα με αναπηρία, θα κατασκευαστεί ειδική ράμπα, υπερβαίνοντας τον αρχαίο τοίχο που φράσσει την είσοδο.
Η μελέτη πυροπροστασίας περιλαμβάνει:
Επιπλέον, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για το βοηθητικό κτήριο περιλαμβάνουν:
Με τις παρεμβάσεις αυτές, ο θολωτός τάφος του Γεωργικού-Ξινονερίου θα προστατευθεί, θα αναδειχθεί και θα γίνει πλήρως επισκέψιμος για όλες τις ομάδες κοινού, διατηρώντας την ιστορική και αρχαιολογική του σημασία για τις επόμενες γενιές.