MENU

Προσκλήσεις στους τέσσερις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους για τα έργα στη Θεσσαλία απέστειλε το ΥΠΟΜΕ

Ο συνολικός προϋπολογισμός της αποκατάστασης των υποδομών σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που άφησαν πίσω τους σε οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, καθώς το απόγευμα της Τρίτης (10/12) απεστάλησαν οι προσκλήσεις για τις οκτώ εργολαβίες στους τέσσερις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως ήταν γνωστό, τα έργα θα προχωρήσουν με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκειμένου οι εργολαβίες να αποπερατωθούν με διαδικασίες fast track.

Για το λόγο αυτό οι σχετικές προσκλήσεις εστάλησαν στις εργοληπτικές επιχειρήσεις ΤΕΡΝΑ, Aktor, Άβαξ και ΜΕΤΚΑ, οι οποίες όπως επισημαίνεται «διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση έργων αντίστοιχης κατηγορίας υποδομών».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι λόγοι επιλογής της συγκεκριμένης διαδικασίας αφορούν την πολυπολοκότητα των έργων καθώς θα προχωρήσει αποκατάσταση βλαβών σε μεγάλο αριθμό θέσεων, κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων και αυξημένης τεχνικής δυσκολίας.

Επιπλέον σχετίζονται με το γεγονός ότι μέρος των χρηματοδοτικών πόρων προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά συνέπεια υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα περαίωσης και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η άμεση ανάθεσή τους.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη εκτέλεσης των έργων για την αποκατάσταση των βλαβών, λόγω σοβαρών επιπτώσεων στην οικονομική, κοινωνική και επιχειρηματική λειτουργία.

Έχουν ήδη προηγηθεί η εκτίμηση των συνεπειών της κακοκαιρίας στην πληγείσα περιοχή και ο καθορισμός της ειδικότερης περιοχής παρέμβασης, η διενέργεια διαδικασίας ανάθεσης σε τεχνικούς συμβούλους καθηκόντων υποβοήθησης του ΟΣΕ όσον αφορά τα σιδηροδρομικά έργα και της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου για τα οδικά για την αποτύπωση της κατάστασης και απόφανση επί των απαιτούμενων τεχνικών λύσεων, τη σύνταξη προτάσεων τεχνικών λύσεων αποκατάστασης ανά σημείο και την αποτύπωση του κόστους για κάθε ένα από τα σημεία επέμβασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης έχει εκτιναχθεί σχεδόν στο 1,4 δισ. ευρώ καθώς οι ζημιές είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες. Όσον αφορά το οδικό δίκτυο περιλαμβάνουν μεγάλες καθιζήσεις του οδοστρώματος σε διάφορα τμήματα ως και πλήρη αποδόμηση της υπόβασης του δρόμου, κατολισθήσεις κλπ.

Οι εργασίες θα γίνουν σε συνολικό μήκος 159 χιλιομέτρων και συμπεριλαμβάνουν 110 γέφυρες, ορισμένες εκ των οποίων θα πρέπει να κατασκευαστούν εκ νέου καθώς έχουν καταρρεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρηματοδότηση των 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προστεθεί και πόροι άνω των 643 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Εύβοιας, και τη σιδηροδρομική υποδομή.

Οι εργασίες αποκατάστασης των οδικών υποδομών υπάγονται σε τέσσερα πακέτα/συμβάσεις, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, στη δημιουργία των οποίων συνυπολογίζεται και η εξειδίκευση των έργων με βάση την κρισιμότητα των θέσεων προτεραιότητας και τη δυνατότητα αποπεράτωσής τους εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.

Τέσσερις εργολαβίες για τις νέες σιδηροδρομικές υποδομές

Ως προς τα σιδηροδρομικά έργα η πρώτη εργολαβία αφορά την αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σ.Σ. Δομοκού (Χ.Θ. 288+600) έως την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα (Χ.Θ. 328+840), για τις οποίες έχει δεσμευτεί ποσό ύψους 173,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%). Στο πλαίσιο της εργολαβίας θα προχωρήσει το σύνολο των έργων που απαιτούνται για την επαναφορά της γραμμής στην προτέρα κατάσταση, την λήψη μέτρων βελτίωσης της ανθεκτικότητας της υποδομής και επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής έναντι πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία διαπιστώνεται πλέον ότι συμβαίνουν συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο «Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου» είναι αντικείμενο της δεύτερης εργολαβίας και αφορά στην πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής της Σιδηροδρομικής Γραμμής από τις φθορές που υπέστη κατά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και στη θωράκιση της σιδηροδρομικής υποδομής και επιδομής, προκειμένου η κατασκευή της να είναι ανθεκτικότερη έναντι πλημμυρικών φαινομένων.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 181,6 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%).

Στο τρίτο πακέτο έργων εντάσσεται η αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, σε εντοπισμένα τμήματα της γραμμής. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 57,6 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%).

Με χωριστή εργολαβία προϋπολογισμού 37,2 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η αποκατάσταση των συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης και Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το ΣΣ Παλαιοφάρσαλο (Χ.Θ 296+245) έως ΣΣ Κράννων (ΧΘ 336+330).

Παράλληλα με τα πακέτα των 4 + 4 εργολαβιών για οδικά και σιδηροδρομικά έργα με απόφασή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ενέκρινε και την υπογραφή δύο συμβάσεων τεχνικού συμβούλου, με στόχο την υποβοήθηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου στον έλεγχο μελετών και την παρακολούθηση των εργασιών των έργων αποκατάστασης.

Για τον σκοπό αυτό δεσμεύτηκαν ποσά ύψους 4,58 εκατ. ευρώ και 3,7 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%) και εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης. Οι οικονομικοί φορείς που θα κληθούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι οι Aecom LTD, Ηill International N.V. Greek Branch, PLANET A.E. και ΣΑΛΦΩ & Συνεργάτες.

Σχετικά Άρθρα