MENU

Προσφορές συμβούλων για την ανάπλαση της ΔΕΘ αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ

Το project έχει χαρακτηριστεί ως Σύμβαση Στρατηγικής Σημασίας και έχει τιμολογηθεί στα 300 εκατ. ευρώ

Μετά από μια μικρή παράταση, την προσεχή Παρασκευή 15 Νοεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να υποδεχθεί τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος των υποψηφίων συμβούλων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Το Ταμείο αναζητά σύμβουλο που θα παρέχει τεχνικές, νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα και με τη σχετική διευκρίνιση και η μελέτη χρηματοδοτικού κενού (funding gap analysis) – καθώς και εργασίες διαχείρισης έργου, όπου απαιτούνται για την υλοποίησή του διαγωνισμού αλλά του έργου ανάπλασης του ακινήτου της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα, μετά την υπογραφή μεταξύ Υπερταμείου και της ομόσταβλης Μονάδας Ωρίμασης Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ για την προώθηση του διαγωνισμού παραχώρησης και ανάπλασης της ΔΕΘ στις αρχές Αυγούστου 2024, ώστε η δημοπράτηση να γίνει μέσα στο 2025.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο το έργο της ανάπλασης είχε χαρακτηριστεί Σύμβαση Στρατηγικής Σημασίας από τη διυπουργική επιτροπή και δεδομένου ότι έχει οριστικοποιηθεί το μοντέλο χρηματοδότησης για το εμβληματικό έργο (35ετής παραχώρηση σε ιδιώτη, αλλά και δημόσια συμμετοχή), εκτιμάται ότι η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί μια θεαματική ανάπλαση, επιτρέποντας μάλιστα στη HELEXPO να λειτουργεί κανονικά έως το έτος ολοκλήρωσης του έργου, που προσδιορίζεται σήμερα στο 2031.

Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει τιμολογηθεί στα 300 εκατ. ευρώ με τη συμβολή του δημοσίου να φτάνει ως τα 120 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1/3 της επένδυσης, και αυτή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη, πάντως, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Dimand, η οποία έχει εξειδίκευση στις αναπλάσεις, εξετάζοντας τον τρόπο συμμετοχής στο διαγωνισμό, εφόσον αυτός οριστικοποιηθεί.

Μητροπολιτικό πάρκο το 60% της έκτασης

Ως προς το σχεδιασμό της ανάπλασης, σε συμφωνία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδες τ.μ., ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μελάθρου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 3 χιλιάδες δενδροφυτεύσεις.Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του Διαγωνισμού.

Έως το πρώτο εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος.

Το έργο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.Έως το 2031 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών.

Η ΔΕΘ – Helexpo εκτιμάται ότι θα καρπωθεί υπερδιπλάσιο τζίρο αλλά κι η ίδια η συμπρωτεύουσα θα αποκτήσει μεγαλύτερες πηγές εσόδων, που σε αδρές γραμμές υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ανάπλαση θα επιφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας με περίπου 1.500 θέσεις εργασίας ετησίως μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Σχετικά Άρθρα