MENU

Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον ξένο φορέα που θα «μεταμορφώσει» τις σιδηροδρομικές μεταφορές της χώρας

Τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη έκανε εχθές (10/4) το πρώτο τρένο με ενσωματωμένο το σύστημα ασφαλείας HEPOS που, σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕ, εκμηδενίζει την πιθανότητα σύγκρουσης αμαξοστοιχιών

Προ των πυλών βρίσκεται ο διαγωνισμός για τον σιδηροδρομικό φορέα από το εξωτερικό, ο οποίος θα αναλάβει να συνδράμει τη νέα εταιρία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» στον μετασχηματισμό της, προετοιμάζοντας και το πεδίο για την παραχώρηση σε ιδιώτες της συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εντός του Απριλίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέσω του οποίου θα αναζητηθεί ο Οργανισμός που θα συμβληθεί με τον νέο φορέα.

Ο Οργανισμός θα πρέπει να έχει διεθνώς αποδεδειγμένη εμπειρία στον σιδηρόδρομο, ενώ θα αναλάβει τη στελέχωση της εταιρίας σε θέσεις management.

Στόχος είναι τα νέα στελέχη, τα οποία θα μπουν σε θέσεις μέσα στο οργανόγραμμα, να μπορέσουν να μεταδώσουν την εμπειρία ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου, «να βάλουν τάξη και να δώσουν προδιαγραφές», όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, για το εγχείρημα της παραχώρησης της συντήρησης της υποδομής σε επίπεδο δικτύου αλλά και συστημάτων ασφαλείας.

Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει ένα πολυετές service level agreement με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, με την Πολιτεία να εποπτεύει την ορθή εκτέλεση αυτών των συμβάσεων.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι και η τοποθέτηση καμερών παντού, όπως σημείωσε, δηλαδή σε σταθμαρχεία, τρένα και άλλες υποδομές.

Πρώτη δοκιμή για το σύστημα ασφαλείας HEPOS

Ως προς τα συστήματα ασφαλείας, ήδη από εχθές Πέμπτη (10/4) δοκιμάστηκε σε ένα τρένο το σύστημα ΗEPOS, με το οποίο το υπουργείο φιλοδοξεί να μηδενίσει την πιθανότητα σύγκρουσης.

Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούν οι τοπογράφοι και οι σεισμολόγοι, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, και μπορεί να δώσει τη θέση επί εδάφους με ακρίβεια λίγων εκατοστών.

Το πρώτο τρένο που εξοπλίστηκε με τον συγκεκριμένο πομπό, αναχώρησε από τον Ρέντη με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει την πρώτη χαρτογράφηση σε επίπεδο εκατοστού του βασικού άξονα.

Με το σύστημα αυτό, δεν θα είναι δυνατός μόνον ο εντοπισμός της θέσης μιας αμαξοστοιχίας αλλά και πιθανών προβλημάτων επί της γραμμής, όπως για παράδειγμα λακκούβες, καθιζήσεις, κλπ.

Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει με την τοποθέτηση δύο πομπών σε κάθε τρένο, κάτι το οποίο θα έχει υποχρέωση να το ακολουθήσει κάθε εταιρία που δραστηριοποιείται στο ελληνικό δίκτυο με το υπουργείο να επισημαίνει ότι η πλήρης εφαρμογή του μετά τη δοκιμαστική περίοδο, θα είναι δυνατή σε διάστημα τριών μηνών.

Παράλληλα συνεχίζεται η εγκατάσταση του GSMR ώστε να υπάρχουν απρόσκοπτες επικοινωνίες ακόμα και μέσα σε σήραγγες. Υπολογίζεται ότι έως τον Μάιο θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα τρένα.

Όλες οι αλλαγές που προβλέπονται στον σιδηρόδρομο αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, το οποίο ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες ώστε να συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 28ης Απριλίου.

Εκεί θα εισαχθούν και οι αλλαγές για το προσωπικό της νέας εταιρίας, η οποία θα λειτουργήσει με κριτήρια ιδιωτικού τομέα: «Δε θα μείνουμε όμηροι των αργών διαδικασιών του Δημοσίου ούτε σε ό,τι αφορά τη στελέχωση και δεν εννοώ γενικά, αλλά για προσλήψεις σε θέσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, τμηματαρχών. Αυτές θα στελεχωθούν με ανθρώπους από την αγορά».

Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη απευθυνθεί πρόσκληση σε Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι εργάζονται σε σιδηροδρομικές εταιρίες σύγχρονων κρατών.

Στον νέο φορέα θα προβλέπονται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα απόλυσης και μόνιμου προσωπικού σε περίπτωση που υποπέσει σε τρία σοβαρά λάθη.

Ταυτόχρονα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας με στόχο να αυστηροποιηθούν οι προβλέψεις του.

Σύγχρονα τρένα και προστασία σιδηροδρομικού δικτύου

Ως προς το τροχαίο υλικό, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επαναδιαπραγμάτευση από την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων του με την Hellenic Train προκειμένου να επενδύσει στην αγορά και την κυκλοφορία σύγχρονων τρένων με την εταιρία να θέτει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση του δικτύου και τον εκσυγχρονισμό του, πράγμα που περιλαμβάνει τόσο τη μόνιμη αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Ντάνιελ όσο και την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας.

Αναφορικά με την προστασία του δικτύου από κλοπές και δολιοφθορές, ο κ. Κυρανάκης προανήγγειλε την ενίσχυση του δικτύου παρακολούθησης με drones που ήδη χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ, την αποστολή του βιντεοληπτικού υλικού παραβάσεων σε πραγματικό χρόνο στην αστυνομία, καθώς επίσης και την ενίσχυση της περίφραξης όπου κριθεί απαραίτητο.

Ανέφερε ότι το 2025 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 43 δολιοφθορές, 42 πυρκαγιές, 21 λιθοβολισμοί τρένων και 21 εμπόδια γραμμής σε σημεία γύρω από τη Θήβα, το Θριάσιο και τις Αχαρνές κοντά σε καταυλισμούς Ρομά.

Εκτός λεωφορειολωρίδων τα ΤΑΧΙ

Για τις αστικές συγκοινωνίες, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ανανέωσης των λεωφορείων, ενώ επιβεβαίωσε και ρεπορτάζ του energodromio.gr για εγκατάσταση καμερών επιτήρησης των λεωφορειολωρίδων στα λεωφορεία προκειμένου να καταγράφονται οι παραβάσεις σε αυτές.

Ωστόσο έκοψε κάθε πιθανότητα κυκλοφορίας ακόμα και των έμφορτων ταξί στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των οδικών μέσων, αφήνοντας παράθυρο λίγων δευτερολέπτων, μόνο για επιβίβαση και αποβίβαση πελατών.

Αναφορικά με τις ελλείψεις οδηγών λεωφορείων, σημείωσε ότι σύντομα θα βγει μια καμπάνια προσέλκυσης υποψηφίων από το Υπερταμείο, ενώ προανήγγειλε ιατρικούς επανελέγχους σε 700 οδηγούς, οι οποίοι έχουν «κατέβει» από το τιμόνι για λόγους υγείας.

Σχετικά Άρθρα