MENU

Προ των πυλών ο διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο του φαληρικού όρμου – Στα 370 εκατ. ευρώ το κόστος

Το έργο ανάπλασης, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, θα συμβασιοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους και το 2028 θα παραδοθεί στους πολίτες

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ανάπλαση του φαληρικού όρμου ύστερα από περιπέτειες ετών και κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά την παρουσίαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Φαλήρου «ΑΕΝΑΟΝ – Το ανοιχτό πάρκο της Μεσογείου» που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (23/1) επιβεβαίωσε ότι ο χώρος θα παραδοθεί στους πολίτες της Αττικής το 2028.

Εκτίμησε ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η συμβασιοποίηση του έργου με τον διαγωνισμό να είναι προ των πυλών και να αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου της χρονιάς, καθώς αυτήν την περίοδο ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης.

Από τη συμβασιοποίηση του έργου, το οποίο θα προχωρήσει με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής, και μετά, θα απαιτηθούν άλλα τρία χρόνια για την ολοκλήρωση και την παράδοσή του.

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια «θα τρέχει» τα συνοδά έργα, ενώ βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις για την καλύτερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του μελλοντικού πάρκου με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη διευθέτηση επιμέρους ηχοπετασμάτων και άλλες παρεμβάσεις. Η συνολική δαπάνη για την ανάπλαση ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη φάση αφορά σε έργα υποδομής που ήδη υλοποιήθηκαν και περιλάμβαναν και αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021.

Η δεύτερη φάση αφορά σε έργα 370 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πάρκου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Υψηλό το κόστος συντήρησης

Στοίχημα και μάλιστα ακριβό, ωστόσο, αποτελεί η συντήρηση του πάρκου. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το θέμα της διαχείρισης αποτέλεσε μεγάλο ζήτημα διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους και τελικώς αποφασίστηκε η δημιουργία φορέα διαχείρισης με επικεφαλής την Περιφέρεια και συμμετοχή των εμπλεκόμενων δήμων.

Την ευθύνη κάτω από τον Φορέα Διαχείρισης θα έχει όμως ένας global operator, ένας μεγάλος οργανισμός ή κοινοπραξία, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσω δημοπρασίας και θα διαχειρίζεται τα έσοδα υπό την εποπτεία της Περιφέρειας.

Το κόστος, πάντως, στην αρχική φάση και τουλάχιστον έως ότου ενσωματωθεί και το Tae Kwon Do σε επόμενη φάση, θα ξεπερνά κατά πολύ τα έσοδα του πάρκου καθώς δεν θα επαρκεί το αντίτιμο από τις ήπιες εμπορικές μορφές εστίασης που θα λειτουργούν.

Ως εκ τούτου η Περιφέρεια θα πρέπει να καλύπτει το κενό των 5 – 6 εκατ. ευρώ το χρόνο με ισόποση ετήσια δαπάνη.

«Δε θέλαμε να πολλαπλασιάσουμε τις εμπορικές χρήσεις. Εγγυητής για τις πληρωμές μας είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά υπολογίζουμε ότι όταν στη συνθήκη προστεθεί και το υπόλοιπο κομμάτι του Tae Kwon Do και ενταχθεί υπό τον ενιαίο φορέα, η Περιφέρεια δε θα χρειάζεται να βάζει το παραμικρό. Θεωρούμε ότι θα μειωθεί στο ελάχιστον – εάν δε μηδενιστεί κιόλας – η ανάγκη εισφοράς σε χρήμα από την Περιφέρεια», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η διοίκηση της Περιφέρειας σκέφτεται να θέσει υπό την ομπρέλα φορέων διαχείρισης και τα υπόλοιπα πάρκα εκτός του φαληρικού, δηλαδή το πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και ένα ακόμα που θέλει να δημιουργήσει. Υπό συζήτηση είναι το εάν ο φορέας θα είναι ένας για όλα τα πάρκα ή δύο με τον κ. Χαρδαλιά να εισηγείται ότι το φαληρικό πάρκο θα απαιτήσει τον δικό του ξεχωριστό φορέα διαχείρισης.

Σύνδεση πόλης και θάλασσας

Το ΑΕΝΑΟΝ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπλασης στην Ευρώπη και βασικό στόχο έχει να συνδέσει τη θάλασσα με την πόλη, προχωρώντας το αρχικό όραμα του Ρέντσο Πιάνο.

Υλοποιείται μέσω δύο πλατειών γεφύρωσης και μέσω πέντε κάθετων θεματικών αξόνων που αφορούν τη φύση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τον ναυταθλητισμό. Στόχος είναι να «έρθει» η θάλασσα στην πόλη μέσω της ανάδειξης του παραμελημένου Ιλισού, του Κηφισού και της διείσδυσης ανοιχτών καναλιών μέσα στο χώρο του μητροπολιτικού παράλληλα με τη δημιουργία τριών κολυμβητικών δεξαμενών.

Οι πέντε άξονες θα διαπερνούν το πάρκο και θα καταλήγουν στη θάλασσα ως προβλήτες, ενώ θα πλαισιώνονται από διαφανή κτίρια που θα φιλοξενούν υπαίθριες λειτουργίες.

Το πάρκο έκτασης 540 στρεμμάτων θα είναι δωρεάν προσβάσιμο, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ θα διαθέτει ράμπες και ανελκυστήρες πλαγιάς ώστε να μην αποκλείεται κανένας.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η ανάδειξη μιας νέας παραλίας προς την πλευρά του Κηφισού, ενώ θα αξιοποιηθεί το γήπεδο beach volley και θα υπάρχει ανοιχτό αμφιθέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα γραμμικά κτίρια που σήμερα στεγάζουν υπηρεσίες θα διαμορφωθούν στην οροφή και θα φυτευτούν 4.000 νέα δέντρα και 210 χιλ. φυτά. Συνολικά προβλέπονται 250 στρέμματα νέων χώρων πρασίνου ώστε το πάρκο, το οποίο ακολουθεί τη φιλοσοφία του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus να είναι πράσινο σε ποσοστό 73% τουλάχιστον.

Βάσει των σχεδίων, θα έχει 5.700 τ.μ. νέων κτιρίων, 3 νέους χώρους στάθμευσης δυναμικότητας 850 θέσεων και ενιαίο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο μήκους 1,4 χλμ, ο οποίος αποτελεί τμήμα του υπό κατασκευή πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου μήκους 17 χλμ που ξεκινά από την Καλλιθέα και φτάνει έως τη Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά Άρθρα