MENU

Πόροι από ΕΣΠΑ – ΠΔΕ θα χρηματοδοτήσουν 4+1 αντιπλημμυρικά ύψους 290 εκατ. ευρώ

Τα έργα απεντάχθηκαν από το ΤΑΑ λόγω αδυναμίας ωρίμανσης εντός των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του

Με τη «βούλα» του υπουργείου Οικονομικών, τέσσερα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που απεντάχθηκαν από το πλάνο απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την υλοποίησή τους, εντάσσονται πλέον σε χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 που αφορούν τέτοιας κατηγορίας έργα (Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή με συνολικό κονδύλι 450 εκατ. ευρώ).

Η παραπάνω εξέλιξη ασφαλώς διασφαλίζει την υλοποίησή τους, ωστόσο υπογραμμίζει και την αδυναμία ωρίμανσης δημοπρατημένων έργων (βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις οι εν λόγω διαγωνισμοί) εντός των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του ΤΑΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αγγίζει τα 184,5 εκατ. ευρώ και ειδικότερα αφορά:

  • Σε εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτο του Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Α’ Φάση), προϋπολογισμού 66,81 εκατ. ευρώ και 12,2 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.
  • Κατασκευή Αντιπλημμυρικών στην περιοχή Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων (Β’ Φάση), προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ κι επιπλέον 4 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.
  • Κατασκευή έργων διευθέτησης ρεμάτων στην περιοχή Ωραιοκάστρου και των απαραίτητων δικτύων ομβρίων, προϋπολογισμού 15,85 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.
  • Συμπληρωματικά έργα ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικά έργα Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου στον νομό Λασιθίου Κρήτης, προϋπολογισμού 55,92 εκατ. ευρώ και 4,2 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Σημειώνεται πάντως πως εκτός των χρηματοδοτήσεων του ΤΑΑ έχει τεθεί και το έργο «Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων» – μετά τη σχετική αναθεώρηση και ανακατανομή πόρων του ΤΑΑ – με προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ. Το έργο που ήδη διαθέτει προσωρινό ανάδοχο, την εταιρεία Άκτωρ, εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του ΠΔΕ

Υπενθυμίζεται πως πέρα από το «άγιο δισκοπότηρο» των πόρων ΤΑΑ (σαφέστερα της γρήγορης απορρόφησης των πόρων του), η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου ελέγχου των δημόσιων επενδύσεων.

Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ προωθεί νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της δομής και της λειτουργίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο τα εθνικά και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το νομοσχέδιο που θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από την ψήφιση του μέχρι και το τέλος του 2025 ώστε να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2026, φιλοδοξεί να κωδικοποιήσει διάσπαρτες διατάξεις σε βάθος χρόνου σχεδόν εξήντα ετών και να δημιουργήσει ένα νέο συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει την υλοποίηση και τον κύκλο ζωής των δημοσίων έργων.

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο εποπτείας και διαχείρισης όλων των δημόσιων επενδύσεων, είτε αυτές υλοποιούνται μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), είτε είναι συγχρηματοδοτούμενα (ΤΑΑ ΕΣΠΑ), είτε αποτελούν έργα εθνικής προτεραιότητας και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Σχετικά Άρθρα