MENU

Παραμένει στα χαρτιά, τριάμισι χρόνια μετά την πυρκαγιά, ο οδικός άξονας της Βόρειας Εύβοιας

Το κρίσιμο έργο για την ανάπτυξη της πολύπαθης περιοχής, περιφέρεται μεταξύ ΥΠΟΜΕ και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δίχως ουσιαστική πρόοδο

Το μπαλάκι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη μελέτη και την κατασκευή του Κεντρικού Οδικού Άξονα της Βόρειας Εύβοιας, ο οποίος θα βγάλει την περιοχή από την απομόνωση, πετά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τριάμισι χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021.

Το υπουργείο δια στόματος του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου δεσμεύεται ότι «φυλάει με θρησκευτική προσήλωση» τους πόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι οποίοι προορίζονται για το εν λόγω έργο.

Ωστόσο πηγές κοντά στην υπόθεση, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές της Εύβοιας εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς το εάν η Περιφέρεια με τα μέσα και τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πρόκληση ενός τόσο απαιτητικού έργου εγκαίρως και χωρίς να χαθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι.

Κι αυτό τη στιγμή που έως σήμερα το ίδιο το υπουργείο δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις.

Το ζήτημα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι το έργο για την κατασκευή του Κεντρικού Οδικού Άξονα Βόρειας Εύβοιας τμήμα: Παράκαμψη Ψαχνών – Προκόπι (Στροφυλιά) παραμένει στα χαρτιά και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα παρά το γεγονός ότι είναι ενταγμένο στο masterplan του προγράμματος «Εύβοια Μετά».

Πριν από περίπου ένα μήνα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι κατόπιν σχετιζόμενους Δήμους, συμφωνήθηκε να μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η αρμοδιότητα ωρίμανσης των μελετών (σύνταξη και έγκριση), όπως επίσης, η προπαρασκευαστική διαδικασία και οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για τη δημοπράτηση του έργου με το σχετικό ΦΕΚ να αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

Προς τούτο μαζί με την αρμοδιότητα θα χορηγηθεί στην Περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου και η αναγκαία χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση του συνόλου των μελετών ύψους 7,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Σημειώνεται ότι εν λόγω μελέτη αφορά την κατασκευή ενός οδικού άξονα κομβικής σημασίας για τη διασύνδεση της Βόρειας Εύβοιας με την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, μέσω της Υψηλής Γέφυρας Χαλκίδας.

Σκοπός του έργου είναι να διασφαλίσει, σε συνδυασμό και με το έτερο νευραλγικό έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας, μια σημαντική σύντμηση των οδικών διαδρομών, βελτιώνοντας, ουσιαστικά, το επίπεδο Οδικής Ασφάλειας.

Υλοποίηση και των κάθετων αξόνων

Αρχικά, το 2021 με απόφαση του τότε υπουργού, Κώστα Καραμανλή, είχε εγκριθεί ο χαρακτηρισμός του έργου, ως «Εθνικού Επιπέδου» εντασσόμενο στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή. Έναν χρόνο αργότερα εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού 3,16 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και η διάθεση ισόποσης πίστωσης για την ανάθεση σύμβασης, με προεκτιμώμενη αξία 7,9 εκατ. ευρώ.

Αποφασίστηκε μάλιστα το έργο να προχωρήσει με απευθείας ανάθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα, τα οποία δε λύθηκαν ποτέ από το υπουργείο μέχρι που …η καυτή πατάτα της εκπόνησης της μελέτης μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια.

Κι αυτό γιατί η υπόθεση έφτασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, το οποίο ωστόσο απέρριψε τη διαδικασία του κατεπείγοντος που είχε ακολουθηθεί για την ανάθεση της μελέτης δεδομένου ότι είχαν παρέλθει πλέον τρία χρόνια από τις καταστροφές.

Για το κρίσιμο έργο για τη Βόρεια Εύβοια δεν έγινε πολύς λόγος από τότε μέχρι που σήμερα περίπου 1,5 χρόνο μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η διαδικασία της ωρίμανσής του ανατέθηκε στην Περιφέρεια και μάλιστα …εμπλουτισμένη.

Πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Ταχιάος απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κεδίκογλου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στο κάδρο των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει η Περιφέρεια δεν μπαίνει μόνο ο βασικός άξονας αλλά και οι κάθετοι άξονες, οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν τις περιοχές από τις οποίες αυτός θα διέρχεται: «Το συγκεκριμένο έργο έχει ένα άλλο πρόβλημα: Ότι δεν μελετά τους κάθετους άξονες που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις προς ανάπτυξη περιοχές, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι η Περιφέρεια μπορεί πολύ καλύτερα να δώσει λύσεις σε αυτές τις εκκρεμότητες από το υπουργείο που θα ερχόταν και θα εκπονούσε ψυχρά μία μελέτη, η οποία αφορά μόνο αυτήν την κεντρική αρτηρία», τόνισε.

Ο υφυπουργός προσέθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως υπάρχει αμφιβολία για το αν θα καταφέρει η περιφέρεια να φέρει σε πέρας αυτή τη μελέτη. Επέμεινε ωστόσο ότι «για κάποια έργα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές οι περιφερειακές διοικήσεις και ίσως και η τοπική αυτοδιοίκηση να τα διαχειριστούν γιατί γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου».

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, η οποία είχε προεκτιμηθεί σε 230 εκατ. ευρώ, ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο κρατά τα χρήματα γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ ανέφερε ότι η Εύβοια παραμένει περιοχή προτεραιότητας για την κυβέρνηση: «Δεσμεύομαι ότι στον προγραμματισμό του υπουργείου υπάρχει διαθέσιμος ο δημοσιονομικός χώρος τον οποίο διατηρούμε σταθερά, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Αυτά είναι λεφτά τα οποία προβλέπουμε ότι θα πάνε στο έργο της Εύβοιας. Η Πολιτεία δεν υπαναχωρεί από τη χρηματοδότηση αυτού του έργου διότι πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη Βόρεια Εύβοια», τόνισε συμπληρώνοντας πως «το υπουργείο φυλά αυτά τα χρήματα με θρησκευτική προσήλωση».

Ως προς τα επόμενα βήματα, εξήγησε ότι σύμφωνα με την Περιφέρεια, η οριστική μελέτη θα προχωρήσει με βάση μια υφιστάμενη αναγνωριστική μελέτη την οποία προφανώς έχει στα χέρια της – όπως είπε – κάτι για το οποίο το υπουργείο δεν έχει καμία αντίρρηση.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα για την περιοχή, ο κ. Ταχιάος παρά το γεγονός ότι ανέφερε πως η Εύβοια αποτελεί το «οχυρό της Αθήνας έναντι των καιρικών φαινομένων», παραδέχτηκε ότι και η παράκαμψη των Ψαχνών καθυστέρησε εξαιτίας των θεμάτων με τις απαλλοτριώσεις. Προσέθεσε, πάντως, ότι λύνεται και το θέμα της προαίρεσης για τη σύνδεση με την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, ενώ συζητείται και το ζήτημα της παλαιάς γέφυρας.

Το εν λόγω έργο αφορά το τμήμα από το τέλος του ήδη δημοπρατηθέντος οδικού τμήματος παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών μέχρι την περιοχή της Στροφυλιάς στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Πρόκειται για οδικό έργο μήκους περίπου 36 χλμ., το οποίο θα εξασφαλίσει θεαματική βελτίωση της οδικής προσπελασιμότητας της Βόρειας Εύβοιας, που υπό τις σημερινές συνθήκες κρίνεται ως εξαιρετικά πενιχρή, κυρίως λόγω της ιδιαίτερα προβληματικής διέλευσης του ορεινού όγκου μεταξύ Ψαχνών και Προκοπίου, επί μήκους 20 χλμ., πέραν της ιδιαίτερα προβληματικής διέλευσης διαμέσου των οικιστικά αναπτυγμένων περιοχών Χαλκίδας, Νέας Αρτάκης και Ψαχνών.

Στο κρίσιμο αυτό τμήμα βορείως Ψαχνών διασφαλίζεται με το νέο έργο σύντμηση του μήκους διαδρομής τουλάχιστον κατά 20%, ενώ η αντίστοιχη χρονοαπόσταση συντέμνεται τουλάχιστον κατά 55%, κυρίως χάρη στη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του νέου οδικού άξονα που θα διαθέτει ελάχιστη ακτίνα καμπυλότητας οριζοντιογραφίας 280μ, εξαντλώντας με τον τρόπο αυτό τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα κατά ΚΟΚ για οδούς ενιαίου καταστρώματος, σε σύγκριση με τους 33 ελιγμούς αναστροφής, ταχύτητας 30χλμ/ώρα, που χαρακτηρίζουν το αντίστοιχο τμήμα του υφιστάμενου άξονα.

Πηγή φωτο: evima

Σχετικά Άρθρα