MENU

Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας θα υποβάλει πρώτη φορά Ε9!

Ο ΟΣΕ, ο οποίος κατέχει 109,9 χιλιάδες στρέμματα και 4.834 κτίσματα, ανέθεσε την οργάνωση των δεδομένων των ακινήτων του

Για την πρώτη υποβολή πλήρους εντύπου Ε9 ετοιμάζεται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας της χώρας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ΟΣΕ που – όπως προκύπτει από τη σύμβαση που υπέγραψε με ιδιωτική εταιρία γι’ αυτό το σκοπό – δεν έχει υποβάλει ποτέ του δήλωση έως τώρα παρά την εκ του νόμου υποχρέωσή του.

Κι αυτό την ώρα που ο ΟΣΕ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα με έκταση που φτάνει τα 109,9 χιλιάδες στρέμματα και 4.834 κτίσματα με συνολική δομημένη επιφάνεια 626,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τις πλέον ενημερωμένες πληροφορίες.

Προκειμένου να προβεί στη σχετική δήλωση, ο Οργανισμός ανέθεσε πριν μερικές ημέρες την «Παροχή Υπηρεσιών Συλλογής – Οργάνωσης και Διαχείρισης Δεδομένων Ακίνητης Περιουσίας του ΟΣΕ με την χρήση γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών για την υποβολή Δήλωσης Ακίνητης Περιουσίας (Ε9)» με την αξία της σχετικής σύμβασης να φτάνει τα 868.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η διάρκεια της Σύμβασης ορίστηκε σε 14 μήνες από την υπογραφή της και με δυνατότητα να παραταθεί μετά τη λήξη της για ακόμα 7 μήνες ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου.

Στο πλαίσιο του έργου θα συλλεγούν και θα οργανωθούν σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (ΓΣΠ) όλα τα απαιτούμενα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, ενώ θα συμπληρωθούν και θα τροποποιηθούν ώστε να είναι δυνατή η καταχώρησή τους στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η σύμβαση έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, καθώς και της διαρκούς παρακολούθησης των μεταβολών της και την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων Ε9.

Επίσης προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών συντήρησης του νέου συστήματος αλλά και η παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης μεταβολών ακίνητης περιουσίας προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει να αποκτήσει την αναγκαία επιχειρησιακή ικανότητα ώστε να αναλάβει από μόνος του τη συνέχιση της λειτουργίας του νέου συστήματος.

Πληθώρα ακινήτων με ελλιπή στοιχεία  

Βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων, η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ αποτελείται από λωρίδες γης πέριξ της σιδηροδρομικής γραμμής, κτίρια πέριξ της γραμμής (σταθμοί, αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις) και γεωτεμάχια και κτίρια εκτός γραμμής (γραφεία, αποθήκες, κλπ).

Το σύνολο των δεδομένων αυτών υφίσταται σε ψηφιακή μορφή και είχαν συλλεγεί με τοπογραφικές μελέτες που είχε υλοποιήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ και τηρεί σε ιδιόκτητο σύστημα.

Ο αριθμός των ακινήτων του ΟΣΕ βάσει αυτής της καταγραφής περιλαμβάνει 3.665 γεωτεμάχια και 4.834 κτίρια.

Ειδικά ως προς τα κτίσματα του ΟΣΕ, με την παρούσα σύμβαση ο ανάδοχος θα συλλέξει για το σύνολό τους τις συνδέσεις με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με επισκέψεις σε κάθε κτίριο.

Επιπλέον θα επιβεβαιώσει την ακρίβεια των υφιστάμενων δεδομένων, τον αριθμό ορόφων, ενώ θα συμπληρώσει κτίρια που τυχόν βρεθούν και είτε δεν είναι καταχωρημένα, είτε έχουν καταχωριστεί λάθος ή έχουν κατεδαφιστεί. Να σημειωθεί ότι το 2021 είχε συσταθεί ομάδα εργασίας στον Οργανισμό, η οποία καταχώρισε σημαντικά σημεία για το δίκτυο στο Μητρώο.

Σε πρώτη φάση είχε δοθεί προτεραιότητα να καταχωρηθούν τα δεδομένα που περιγράφουν το ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι παράμετροι που αντιστοιχούν σε κάθε άξονα γραμμής αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Στοιχεία του άξονα γραμμής (π.χ. εύρος, πλήθος τροχιών, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, κλπ).
  • Στοιχεία χάραξης τμημάτων (π.χ. μέγιστη κλίση).
  • Στοιχεία επιδομής τμημάτων (π.χ. είδος σιδηροτροχιών, στρωτήρων, κλπ)
  • Στοιχεία γεφυρών (π.χ. χιλιομετρική θέση, μήκος, υλικό, έτος κατασκευής, κλπ).
  • Στοιχεία σηράγγων (π.χ. μήκος, φωτισμός εκτάκτου ανάγκης, σχέδιο εκτάκτου αναγκης, κλπ).
  • Στοιχεία ισόπεδων διαβάσεων.
  • Αριθμός γραμμών σε σταθμούς.
  • Στοιχεία αποβαθρών (διαστάσεις, φωτισμός, κλπ).
  • Στοιχεία περιφράξεων (π.χ. θέση, μήκος).
  • Στοιχεία ηχοπετασμάτων.
  • Στοιχεία κτιρίων σιδηροδρομικών σταθμών (π.χ. αριθμός ορόφων, χρήση, κλπ).
  • Στοιχεία παρακαμπτηρίων.
  • Στοιχεία ηλεκροκίνησης, σηματοδότησης, ραδιοσυστημάτων και οπτικών ινών, κλπ.

Μέχρι στιγμής έχουν καταχωρηθεί δεδομένα περίπου στο 35% των τμημάτων του ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου με εκκρεμότητες, καθώς τα στοιχεία αυτά ελέγχονται και συμπληρώνονται διαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και αφορούν στα τμήματα της γραμμής: Πειραιάς – Αυλώνα, Λάρισα – Κατερίνη, Σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) αιχμή αεροδρομίου – Σταθμός Πεντέλης, Κάτω Αχαρναί – Κιάτο, Πλατύ – Φλώρινα, Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, Ίασμος – Ποταμός και Λιανοκλάδι – Άγιος Στέφανος.

Σε εξέλιξη είναι η συλλογή και καταχώρηση των παραμέτρων στα επιχειρησιακά σημεία του τμήματος Αλεξάνδρεια – Φλώρινα.

Σχετικά Άρθρα