Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποκτά νέες, σύγχρονες φοιτητικές εστίες συνολικής δυναμικότητας 4.846 κλινών, στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.».
Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο πόλεις, με 2.710 κλίνες στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο, ενώ περιλαμβάνει και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως ένα νέο αμφιθέατρο στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, με επιφάνεια δόμησης άνω των 6.000 τ.μ.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 30 έτη. Από αυτά, τα 3 πρώτα χρόνια αφορούν την κατασκευή, ενώ τα 27 επόμενα τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών.
Όπως είχε γράψει προ ημερών το energodromio.gr, οι αρχικά ενδιαφερόμενοι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στο έργο ΣΔΙΤ, επιβεβαιώνοντας έτσι τον γενικότερο προβληματισμό των κατασκευαστών για τέτοιου είδους κτηριακά έργα.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Πειραιώς, με δάνεια ύψους 91,5 εκατ. ευρώ έκαστη, καθώς και από τον Όμιλο AKTOR, που συνεισφέρει με δεσμευτική επένδυση ύψους 64,5 εκατ. ευρώ.
Τη σύμβαση του έργου υπέγραψαν στις 27 Μαρτίου 2025 το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Όμιλος AKTOR, ο οποίος αναλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των φοιτητικών εστιών. Το έργο θεωρείται το πρώτο στο είδος του που εκτελείται στην Ελλάδα μέσω ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο Όμιλος AKTOR θα αναλάβει και τη φύλαξη, τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων για 30 χρόνια, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, βελτιώνοντας σημαντικά τη φοιτητική εμπειρία και τις υποδομές του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, επιτυγχάνεται:
Το έργο αποτελεί την 25η υπογεγραμμένη σύμβαση ΣΔΙΤ και την πρώτη φοιτητικών εστιών με πληρωμές διαθεσιμότητας. Με αυτήν την προσθήκη, η συνολική αξία των συμβασιοποιημένων έργων ΣΔΙΤ ανέρχεται πλέον στα 2,9 δισ. ευρώ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η κατασκευή και λειτουργία των νέων φοιτητικών εστιών καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη στήριξη των φοιτητών και τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών. Επεσήμανε, επίσης, ότι το έργο αποτελεί ακόμη μία έμπρακτη απόδειξη του ρόλου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ως μέσο ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο Όμιλος AKTOR επενδύει στρατηγικά στα έργα ΣΔΙΤ, θεωρώντας ότι προσφέρουν αμοιβαίο όφελος τόσο για το κράτος όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, ανέφερε ότι τα έργα ΣΔΙΤ συμβάλλουν στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη συντήρησή τους σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητικές εστίες Κρήτης αποτελούν ένα καινοτόμο έργο με υψηλή βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, αξιοποιώντας νέα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον και ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό.