Μέχρι το τέλος του 2026 αναμένεται να εγκατασταθεί στο εργοτάξιο της ΔΕΘ η κατασκευαστική εταιρεία, που θα αναλάβει να υλοποιήσει το σύνολο του έργου της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ύψους επένδυσης περίπου 300 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Αναστάσιος Τζήκας, σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία έκλεισε τη χρήση 2024 με κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕBITDA) ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, «τη μεγαλύτερη κερδοφορία της μετά τη Μεταπολίτευση».
Αναλυτικότερα, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας, παρουσία και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα, ο κ.Τζήκας σημείωσε ότι μέσω της ανάπλασης, που είναι το «μεγάλο στοίχημα» της πόλης, η ΔΕΘ-Helexpo βρέθηκε να έχει την ευθύνη να αλλάξει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε δε ότι από τον προϋπολογισμό του έργου τα 120 εκατ. θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Τζήκας και στη συμπλήρωση, φέτος, των 100 χρόνων από την ίδρυση -το 1925- της εταιρείας που μετέπειτα εξελίχθηκε στον εθνικό εκθεσιακό φορέα, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι για τη φετινή επετειακή χρονιά είναι τρεις: πρώτον, η δημιουργία ντοκιμαντέρ για την ιστορία της έκθεσης και τη σχέση της με την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, η επικαιροποίηση του λευκώματος για την ιστορία της ΔΕΘ, που συνέγραψε ο Κυριάκος Ποζρικίδης και, τρίτον, η ανάληψη πρωτοβουλίας για δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο στις 13 Περιφέρειες της χώρας, εν είδει ανταπόδοσης όσων αυτές έχουν προσφέρει στην εταιρεία εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε και το επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια της ΔΕΘ, το οποίο σχεδιάστηκε από τρεις νέους -τους τριτοετείς φοιτητές αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Σώζωντα Κάλφα και Αγάπη-Αγγελική Σταυροχρήστου και τη σπουδάστρια ΙΕΚ, Σταυρούλα Πακαταρίδου- και κέρδισε το πρώτο βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ, στον σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό. Το λογότυπο συνδυάζει σε μια ενιαία μορφή δύο έννοιες, αφού διαβάζεται ταυτόχρονα τόσο ως το αρκτικόλεξο «ΔΕΘ», όσο και ως ο αριθμός 100.