Στην ικανοποίηση των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών στοχεύει η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων προστασίας των όμορων περιοχών από την ηχορρύπανση που οφείλεται στη σιδηροδρομική κυκλοφορία στη Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Αθήνα – Πάτρα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη σχετική μελέτη, η οποία οριστικοποιούσε «τα πρόσθετα έργα αντιθορυβικής προστασίας για τον μετριασμό της επίδρασης του (εν λειτουργία) περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Κόρινθος – Πάτρα στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη».
Η τοποθέτηση των ηχοπετασμάτων αποτελεί συνοδό έργο που στόχο έχει την αντιμετώπιση/διαχείριση της επίδρασης του περιβαλλοντικού θορύβου του σιδηροδρομικού έργου, στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής που αναπτύσσεται.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του σύνθετου έργου της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Κόρινθος – Πάτρα, κρίθηκε απαραίτητη η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων (κατά θέσεις), για την απομείωση των υπερβάσεων των θεσμοθετημένων ορίων στους δείκτες Lden και Lnight που αναμένονται κατά τη λειτουργία του έργου στα διάφορα χρονικά σενάρια με έτη αναφοράς το 2030 και το 2040.
Η τοποθέτηση των αντιθορυβικών πετασμάτων, τα οποία θα έχουν ύψος 3 μέτρων, θα γίνει σημειακά σε 50 θέσεις κατά μήκος του έργου.
Η έγκριση ορίζει ότι αρμόδιος για την τοποθέτησή τους είναι ο ανάδοχος του έργου Κοινοπραξία Κιάτο – Ροδοδάφνη βάσει της από 06/07/2022 Σύμβασης, ενώ αρμόδιος για τη συντήρηση είναι ο διαχειριστής της ελληνικής σιδηροδρομικής υποδομής, ΟΣΕ.
Κατά την τοποθέτησή τους θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εγκεκριμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις (όροι, μέτρα, προϋποθέσεις, όρια και περιορισμοί) και ιδίως οι όροι που σχετίζονται με την τήρηση των θεσμοθετημένων ορίων θορύβου.
Επισημαίνεται επίσης ότι κατά τη λειτουργία του έργου θα πρέπει να παρακολουθείται η καταλληλότητα και επάρκεια των αντιθορυβικών πετασμάτων με περιοδικές μετρήσεις της στάθμης περιβαλλοντικού θορύβου και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση με περιοδικό έλεγχο, συντήρηση και αποκατάσταση τυχόν φθορών/ζημιών, αλλά και έλεγχο της στατικής επάρκειας.
Να σημειωθεί ότι τα έργα αποφασίστηκαν με βάση την Ειδική Ακουστική Μελέτη Υπολογισμού και Εφαρμογής.
Η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε αποκλειστικά για το έργο της της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής και βασίστηκε σε πρωτογενή στοιχεία, δηλαδή τα αποτελέσματα της καταγραφής περιβαλλοντικού θορύβου (ακουστικές μετρήσεις) από το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Κυκλοφοριακού Θορύβου του έργου, από τις μετρήσεις σε επιλεγμένες θέσεις ελέγχου για τις ανάγκες αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης και από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου συνολικά, από την συγκριτική αξιολόγηση των οποίων διαπιστώθηκαν υπερβάσεις (κατά θέσεις) των θεσμοθετημένων ορίων.
Ομαλή η εξέλιξη των εργασιών από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Metlen
Υπενθυμίζεται ότι το βασικό έργο αφορά την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Αθήνα – Πάτρα και ανάδοχος είχε αναδειχθεί η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος (νυν Metlen) με το κόστος του έργου να ανέρχεται στα 84 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρόνο υλοποίησης 30 μηνών.
Αναλυτικότερα το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη, μήκους 70,6 χλμ. περίπου, δηλαδή την κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης με εναέρια γραμμή επαφής, με δύο υποσταθμούς τροφοδοσίας σε Ξυλόκαστρο και Αίγιο, με τηλεδιοίκηση από την Κόρινθο, τηλεπικοινωνιακά συστήματα πληροφόρησης επιβατών και λοιπές εργασίες εξυπηρέτησης και πληροφόρησης κοινού καθώς και σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στις σιδηροδρομικές σήραγγες της γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη, για την ασφαλή λειτουργία της, καθώς και λοιπές εργασίες όπως φύτευση των χώρων πλησίον των υποσταθμών και εγκατάσταση αντιθορυβικών πετασμάτων.
Στις αρχές του χρόνου τα εν εξελίξει έργα στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας – Πάτρας επιθεώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Παληός, ο οποίος διαπίστωσε ότι εξελίσσεται ομαλά η υλοποίηση των έργων εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών πετασμάτων, στη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη, αλλά και της κατασκευής διπλής σιδηροδρομικής γραμμής και εγκατάστασης σύγχρονων σιδηροδρομικών συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με ETCS στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο.
Στόχος των δύο έργων είναι η αναβάθμιση του άξονα Αθήνας – Πάτρας, σε υψηλών ταχυτήτων και αυξημένης χωρητικότητας, εξοπλισμένου με σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροκίνηση που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 και του προγράμματος Μεταφορές 2021-2027.