MENU

Master plan για το Αιγαίο: Η εθνική στρατηγική του ΥΝΑΝΠ για βιώσιμη ακτοπλοΐα και ανάπτυξη των νησιών

Οι έξι πυλώνες δράσης του Υπουργείου που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)

Στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) για τη βιωσιμότητα της ελληνικής ακτοπλοΐας και της ναυπηγοεπισκευής αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας σήμερα (14/1) σε ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με θέμα: «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές, Βιώσιμη ανάπτυξη των Νησιών».

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε τη σημασία της ευθυγράμμισης της εθνικής ναυτιλιακής στρατηγικής με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των νησιών στην ευρωπαϊκή ταυτότητα.

«Η ακτοπλοΐα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνδεσιμότητας των νησιών μας και έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του Υπουργείου, ανέφερε ότι αυτές βασίζονται σε δύο πυλώνες: καινοτομία και ισορροπημένη παρέμβαση. «Η ελληνική ακτοπλοΐα καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες και πρακτικές», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην ανάγκη για ισορροπημένη παρέμβαση του κράτους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες.

Πρωτοβουλίες του υπουργείου

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο:

  • Ψηφιακή αναβάθμιση και προστασία δικαιωμάτων των επιβατών: Προώθηση της ψηφιοποίησης διαδικασιών και ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών για καλύτερες και διαφανείς υπηρεσίες.
  • Συστήματα slots για ασφαλή λειτουργία των λιμένων: Η εφαρμογή συστημάτων χρονοθυρίδων στοχεύει στην αποσυμφόρηση των λιμένων και στην αύξηση της ασφάλειας.
  • Πράσινα πλοία στις άγονες γραμμές: Ένα πρωτοποριακό μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανανέωση του στόλου με φιλικά προς το περιβάλλον πλοία.
  • Master plan για το Αιγαίο: Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιολόγηση των υποδομών και την ανάπτυξη της ακτοπλοΐας στο Αιγαίο.
  • Maritime cluster: Δημιουργία ναυτιλιακού cluster για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
  • Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης: Προώθηση της αναβάθμισης ναυτικών σχολών με σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ενεργειακή αναβάθμιση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Κλείνοντας, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της ναυπηγοεπισκευής, με προτεραιότητα την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου και την κατασκευή νέων, φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για συνεχή προσπάθεια διαπραγματεύσεων με ευρωπαϊκούς θεσμούς και εταίρους, με στόχο τη βελτίωση της θέσης της ελληνικής ακτοπλοΐας και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Η ναυτιλία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, λόγω της πράσινης μετάβασης και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την ελληνική ακτοπλοΐα έναν σύγχρονο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό κλάδο», δήλωσε, καταλήγοντας με έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σχετικά Άρθρα