Στη δεύτερη φάση, δηλαδή αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου, από την οποία θα προκύψει και το ακριβές τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο εισέρχεται ο διαγωνισμός για το κτιριακό έργο ΣΔΙΤ που αφορά στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο Κρήτης και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου.
Στην επόμενη φάση περνούν και οι πέντε διεκδικητές του έργου, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην α΄ φάση του διαγωνισμού, δηλαδή οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, Intrakat, Άβαξ και η κοινοπραξία Metlen – ΑΤΕΣΕ.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ (86,85 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) και αφορά σε δύο δικαστικά μέγαρα, καθώς εκείνο των Χανίων εξαιρέθηκε για λόγους αδυναμίας χωροταξικής ένταξης.
Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 έτη) από την υπογραφή της.
Από αυτό το διάστημα, περίπου τα τρία πρώτα έτη (36 μήνες) αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα έτη, στην συντήρηση και διαχείριση τους.
Σε ότι αφορά σ’ αυτό καθαυτό το έργο, στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου μεικτής επιφάνειας 24.550 τ.μ., προβλέπεται να στεγασθεί το σύνολο των δικαστικών λειτουργιών της πόλης: Εφετείο, Εισαγγελία Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικείου, Διοικητικό Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο και Πταισματοδικείο.
Η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου συνολικής επιφάνειας 3.035 τ.μ. περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων με εργονομικά κριτήρια, που αφορούν στα γραφεία του προσωπικού, τις αίθουσες των ακροατηρίων, την αρχειοθέτηση του δικαστικού υλικού, καθώς και στις Η/Μ εγκαταστάσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου.
Τα ανωτέρω Δικαστικά Μέγαρα θα κατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου) ή ανακατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου) έτσι ώστε να πληρούν τις αρχές του «βιοκλιματικού σχεδιασμού», να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, να έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και να υιοθετούν πρακτικές που αφορούν στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, ενώ προβλέπεται η χρήση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Θα παρέχουν αυξημένη ασφάλεια για το προσωπικό και τους επισκέπτες, σε κάθε περίπτωση κρίσης ή απειλής, ευελιξία σε μελλοντικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις και πλήρη προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.