MENU

Σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτά η Μύκονος

Έμφαση στην οργάνωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος με ειδικές Ζώνες Ελέγχου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/11) η παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τη Μύκονο, στο πλαίσιο του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η εκδήλωση, που έγινε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου, περιλάμβανε τη συμμετοχή κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, καθώς και εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Στρατηγικός σχεδιασμός και βασικές κατευθύνσεις του ΕΠΣ

Το ΕΠΣ της Μυκόνου έχει στόχο την ανάπτυξη του νησιού με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του τουριστικού τομέα. Η μελέτη προτείνει την οργάνωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, με έμφαση σε προστατευόμενες περιοχές, όπως το Δίκτυο Natura 2000 και οι αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης, καθορίζονται ειδικές Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης για τη διαχείριση τουριστικών, αγροτικών και άλλων δραστηριοτήτων σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Με το ΕΠΣ προτείνεται η δημιουργία ενιαίας ζώνης τουρισμού στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, με στόχο τη διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης χωρίς να υποβαθμιστεί το φυσικό τοπίο. Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση υποδομών όπως ύδρευση, αποχέτευση, και οδικά δίκτυα, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του τουρισμού με βιώσιμο τρόπο.

Συγκεκριμένα προτείνονται:

  • Ζώνες Προστασίας (ΠΕΠ): Δικτύου Natura 2000, καταφυγίου άγριας ζωής, νησιωτικών υγρότοπων, προστασίας ταμιευτήρων, προστασίας ρεμάτων/παραρεμάτιας βλάστησης, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ανάγλυφου και τοπίου, διαφύλαξης αξιόλογων παραλιών και ακτών κολύμβησης. 
  • Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ), για εγκαταστάσεις αποθήκευσης – μεταποίησης – διαχείρισης απορριμμάτων (με 2 υποζώνες), για τουρισμό και αναψυχή στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, για ήπια τουριστική δραστηριότητα στη δυτική ακτή του νησιού, στη Χερσόνησο Διακόφτη και στην περιοχή ταμιευτήρα Μαραθίου, για Αγροτοκτηνοτροφία στην Άνω Μερά, όπως και για εξωαστική περιοχή στη Χώρα Μυκόνου.

Διαβούλευση και συμμετοχή των πολιτών

Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους για το ΕΠΣ της Μυκόνου στην ειδική Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://polsxedia.ypen.gov.gr). Η διαβούλευση αυτή θα διαρκέσει πέντε ημέρες και αφορά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το ΕΠΣ Μυκόνου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, πρόσθεσε ότι το σχέδιο στοχεύει στη θεσμοθέτηση κανόνων για την οργάνωση του χώρου, προκειμένου να επιτευχθεί μια αρμονική ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τις ανάγκες του τουρισμού.

Σχετικά Άρθρα