Αφιερωμένη στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση του πολύπαθου ρέματος του Ποδονίφτη ήταν η χτεσινή συνάντηση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.
Η συνάντηση, η οποία συγκέντρωσε εκπροσώπους από διάφορους φορείς της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των δήμων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων οργανισμών, αποτέλεσε πυρήνα συζήτησης για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διάσωση και αναβάθμιση του Ποδονίφτη και της ευρύτερης περιοχής.
Τα βασικά συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν τα εξής:
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, άνοιξε τη συζήτηση με μια συγκρατημένη αλλά σαφή δήλωση: «Ο Ποδονίφτης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές: στενεύει επικίνδυνα σε πολλά σημεία από τσιμεντένια τοιχία, παράνομες συνδέσεις, αυθαίρετες κατασκευές και φθαρμένες γέφυρες. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και με μεγάλη ταχύτητα. Σήμερα, καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε σε άμεσες δράσεις για την αποκατάστασή του.»
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής, Κωνσταντίνος Ζώμπος, επεσήμανε την ανάγκη συλλογικής δράσης σε έναν κόσμο όπου «η κλιματική κρίση δε χαρίζεται».
Η συνεργασία και η αλληλεγγύη υπήρξαν κεντρικές έννοιες στην τοποθέτηση του Δημάρχου Νέας Ιωνίας, Παναγιώτη Μανούρη, ενώ αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Ιωάννης Τομπούλογλου, επεσήμανε την ανάγκη προστασίας του ρέματος, τονίζοντας ότι ο Δήμος του θα κινηθεί άμεσα για τη συντήρηση και αποκατάσταση των γεφυρών στον Ποδονίφτη.
Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας Δήμου Αθηναίων, Νίκος Χρυσόγελος, επανέλαβε την ανάγκη για αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Ποδονίφτη, τονίζοντας την ανάγκη «αποκατάστασης του ρέματος και επαναφοράς της φυσικής ροής του νερού, προστατεύοντας τη βλάστηση και τις περιοχές που απορροφούν πλημμύρες.»
Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Ιωάννης Ανδρουλάκης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων, λέγοντας: «Τα έργα αστικής αναζωογόνησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης είναι υψίστης προτεραιότητας.»
Από τη μεριά της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος, και ο Νίκος Μπελαβίλας από το ΕΜΠ, εξέφρασαν την ανάγκη για πρόληψη των κινδύνων, ενώ ανέφεραν την ανάγκη για ζώνες απαλλοτρίωσης κοντά στο ρέμα ώστε να συγκρατηθεί το νερό.
Η συνάντηση αυτή υπήρξε η αφετηρία για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για την περιοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ φορέων, επιστημόνων και τοπικών αρχών για τη σωτηρία ενός από τα πιο σημαντικά υδρολογικά σημεία της Αττικής.