Σύμβαση έργου συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ για τη συντήρηση, την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη οκτώ οθωμανικών κρηνών στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης καθώς και την επανένταξή τους στη ζωή της πόλης με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, υπεγράφη από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη.
Πρόκειται για τις κρήνες στο Αλατζά Ιμαρέτ, επί της οδού Ολυμπιάδος 75, στη Δημητρίου Πολιορκητού 35, στην Τιμοθέου με Λυσίου, την Παπαρέσκα 9, τη συμβολή Ηροδότου και Αθηνάς, η Δίδυμη κρήνη Νουμάν Πασά και η κόκκινη βρύση.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά από την εκπόνηση ειδικών μελετών τεκμηρίωσης και αποκατάστασης (τοπογραφική, αρχιτεκτονική, συντήρησης). Οι εργασίες θα υλοποιηθούν από το ΥΠΠΟ, μέσω της Εφορείας αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η υδροδότηση των Κρηνών και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου τους θα υλοποιηθούν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στόχος η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και η βιώσιμη ανάπτυξη στις ιστορικές πόλεις
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στις ιστορικές πόλεις, οι οποίες ενισχύουν τον πολιτιστικό τουρισμό και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί στην Κεντρική Μακεδονία έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, υπογράμμισε την ταχύτητα υλοποίησης του έργου και την σημαντικότητα των κρηνών ως τουριστικό προϊόν για την πόλη. Ευχαρίστησε την υπουργό για την αμέριστη υποστήριξή της σε όλα τα πολιτιστικά σχέδια και δράσεις της πόλης.
Οι δημόσιες κρήνες της Οθωμανικής περιόδου αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο των ιστορικών πόλεων για την παροχή του πόσιμου νερού που μεταφερόταν από τις πηγές και τα υδραγωγεία της περιοχής. Κρηναίες εγκαταστάσεις κατασκευάζονται σε θρησκευτικά συγκροτήματα, αλλά και σε δρόμους και πλατείες, και πολλές φορές μέσω χορηγιών. Οι κατασκευές των περισσότερων κρηναίων έργων ήταν ιδιαίτερα επιμελημένες και διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους ποιότητα, εκτός από τη λειτουργία τους.
Στην 3η Δημοτική Κοινότητα του δήμου διασώζονται συνολικά 15 κρήνες, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στα όρια του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Πόλης, τρεις εντός της Ακρόπολης (περιοχή Επταπυργίου), μία στον περιβάλλοντα χώρου του Αλατζά Ιμαρέτ, σε μεγάλη εγγύτητα με τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης και άλλη μία στην περιοχή του Κέδρινου Λόφου.