MENU

Έργα ανάδειξης του αρχ. χώρου στην Περιστεριά Μεσσηνίας ύψους 500.000 ευρώ

Βελτιώσεις υποδομών και διαδρομών στον λόφο των Μυκηναίων με στόχο την η ένταξη στον πολιτιστικό χάρτη και την αναβάθμιση της επισκεψιμότητας

Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς στη Μεσσηνία γίνεται πραγματικότητα μέσω ενός σημαντικού έργου χρηματοδοτούμενου με 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο περιλαμβάνει επεμβάσεις στερέωσης των μυκηναϊκών θολωτών τάφων, βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών και αποκατάσταση των μνημείων, αναδεικνύοντας τη σημασία του χώρου ως ένα από τα πλουσιότερα οικιστικά κέντρα της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου.

Ο λόφος της Περιστεριάς, σε απόσταση 8 χλμ. από την Κυπαρισσία, φιλοξενεί μνημεία που καταδεικνύουν την κυριαρχία του στη Μεσσηνία κατά την περίοδο 1680-1180 π.Χ. Προσθέτοντας στη σημασία του, έχουν βρεθεί και οικιστικά κατάλοιπα της εποχής του Νέρωνα (54-68 μ.Χ.).

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η Περιστεριά αποτελεί «σημαντικό αρχαιολογικό χώρο-τεκμήριο της ιστορίας και της προϊστορίας της Μεσσηνίας». Υπογράμμισε πως το έργο αποσκοπεί στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων, τη βελτίωση των υποδομών και την ένταξη της Περιστεριάς στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής.

Επεμβάσεις στερέωσης και συντήρησης

Η αποκατάσταση επικεντρώνεται στους τρεις θολωτούς τάφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα:

  • Στον Θολωτό Τάφο 1, το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εισροή ομβρίων υδάτων στον ταφικό θάλαμο.
  • Ο Θολωτός Τάφος 2 παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της τοιχοποιίας, ενώ αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζει και ο Θολωτός Τάφος 3.

Βελτιώσεις υποδομών επισκεψιμότητας

Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων εισόδου και στάθμευσης, με στόχο τη διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου. Προβλέπεται η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτηρίων:

  • Το Κτήριο Α’ θα φιλοξενεί εκδοτήριο-φυλάκιο και πωλητήριο.
  • Το Κτήριο Β’ θα περιλαμβάνει σημείο πληροφόρησης και χώρους υγιεινής.

Στο χώρο διαμορφώνεται αυλή στεγασμένη με πέργκολα, λειτουργώντας ως σημείο συγκέντρωσης του κοινού.

Προσβασιμότητα

Η κύρια διαμορφωμένη διαδρομή, προσβάσιμη και για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οδηγεί από την είσοδο στον Θολωτό Τάφο 1, με ράμπες και πλατώματα εξοπλισμένα με καθιστικούς πάγκους. Εναλλακτικές διαδρομές δίνουν τη δυνατότητα εξερεύνησης της κορυφής του λόφου και των άλλων μνημείων.

Σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει επίσης εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, ψύξης-θέρμανσης, ενεργειακής προστασίας και πυρασφάλειας. Επιπλέον, πληροφοριακές πινακίδες και μικροί κάδοι απορριμμάτων θα διευκολύνουν τους επισκέπτες.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς φιλοδοξεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες του.

Σχετικά Άρθρα