MENU

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου Θεσσαλονίκης – Στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος

Το φθινόπωρο ο διαγωνισμός για τον βασικό ανάδοχο των κατασκευαστικών εργασιών

Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσει το βασικό έργο ανάπλασης της έκτασης που θα φιλοξενήσει το τεχνολογικό πάρκο Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Αυτό εξάλλου ζήτησε και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την επίσκεψη του χθές (22/8) στο εργοτάξιο του έργου.

Εκτός των πρόδρομων εργασιών και των εργολαβιών που αφορούν σε βασικές υποδομές για την προετοιμασία της έκτασης (χωματουργικά, δίκτυα κτλ), μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται ο διαγωνισμός για την κύρια εργολαβία ανάπτυξης των κτιριακών υποδομών του πάρκου, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026.

Σημειώνεται πως το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου η επίσπευση των διαδικασιών θεωρείται κρίσιμη ώστε να εκταμιευθεί το ποσό.

Πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπλαση των 776 στρεμμάτων, η οποία υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) αλλά και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού, ακριβώς δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Η έκταση παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία σύστησε δικαίωμα επιφάνειας για το σύνολο της έκτασης για 99 χρόνια υπέρ της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC AE. Το συνολικό εμβαδόν των υποδομών του τεχνολογικού πάρκου θα είναι 250.000 τ.μ. και η Thess INTEC AE έχει αναλάβει την ανέγερση του 10% των κτιρίων (25.000 τ.μ.). Το υπόλοιπο 90% θα αναπτυχθεί μέσω ιδιωτικών επενδύσεων που θα στοχεύουν στην καθημερινή διάδραση και συνεργασία μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας.

Ήδη, το επενδυτικό ενδιαφέρον ελληνικών, αλλά και διεθνών ομίλων για το τεχνολογικό πάρκο Thess INTEC είναι ιδιαίτερα έντονο.

Απασχόληση 7.000 εργαζομένων

Κατά την πλήρη ανάπτυξη του, στο Thess INTEC προβλέπεται ότι θα εργάζονται συνολικά 7.000 άτομα, ενώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2%.

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΣΜΠΕ εκτός από τη Ζώνη του Τεχνολογικού Πάρκου με κτίρια γραφείων και εργαστήρια προβλέπεται επίσης η δημιουργία συνεδριακού κέντρου.

Παράλληλα, προβλέπεται η Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο), καθώς και  Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Η δημιουργία του Thess INTEC εντάσσεται στο πλαίσιο του νόμου περί Επιχειρηματικών Πάρκων ειδικού τύπου. Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Επιχειρηματικών Πάρκων (IASP), 70 υφιστάμενες καινοτόμες επιχειρήσεις υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με 17 ακαδημαϊκά / ερευνητικά εργαστήρια στα πλαίσια των 6 Mega Projects του Κέντρου, προκειμένου να συνεγκατασταθούν και να συμπράξουν με κοινή στόχευση στους χώρους του Thess INTEC.

Τα έξι καινοτόμα Mega Projects της Α΄ Φάσης του Thess INTEC αφορούν:

  • Προηγμένα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής
  • Εφαρμογές εύκαμπτων οργανικών υλικών Νανοτεχνολογίας
  • Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης
  • Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα
  • Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος

Σχετικά Άρθρα