Στην κυριότητα της εταιρίας REDS, η οποία εξάλλου αποτελεί και τον κύριο επενδυτή, πέρασε στο τρίτο τρίμηνο του 2024 η σύμβαση παραχώρησης για την εκμετάλλευση της Μαρίνα Αλίμου από την Άκτωρ Παραχωρήσεις, που ήταν και ο συμβαλλόμενος με το ΤΑΙΠΕΔ στη σχετική συμφωνία που υπογράφηκε το 2021.
Η μεταβίβαση έγινε έναντι 31 εκατ. ευρώ και αποτελεί ενδοομιλική συναλλαγή που ξεκαθαρίζει και τη στόχευση της REDS σε έργα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, όπου εκτός από το συγκεκριμένο project σχεδιάζει την ανάπλαση του ακινήτου της Καμπάς (μικτή χρήση) και την εκμετάλλευση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου (και αυτό μέσω σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ).
Σε ότι αφορά τη Μαρίνα Αλίμου, τον Ιούνιο του 2024 υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων της μαρίνας από τους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού, με την εταιρεία να βρίσκεται πλέον στη φάση έκδοσης των οικοδομικών αδειών.
Η REDS αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό master plan εμπορευματοποίησης του έργου, ενώ θα κληθεί να αναζητήσει και ανάδοχο κατασκευαστή καθώς ο μητρικός όμιλος Ελλάκτωρ δεν διαθέτει πλέον κατασκευαστικό βραχίονα μετά την πώλησή του στην Intrakat, το σημερινό όμιλο Aktor.
Οι δε σχέσεις των δύο πλευρών δεν είναι δεσμευτικές, οπότε η REDS θα ανοιχτεί στην ευρύτερη εργοληπτική αγορά όποτε βρεθεί σε θέση να προχωρήσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις της.
Όσον αφορά το έργο στη Μαρίνα Αλίμου, συμβατικά η παραχώρηση είχε συμβασιοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021, με εφάπαξ τίμημα 27,3 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως η συνολική αξία της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ υπερέβαινε τα 177 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.
Επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ
Ο κατά προσέγγιση προϋπολογισμός κατασκευής των έργων της Μαρίνας Αλίμου (συμπεριλαμβανομένων λιμενικών έργων, έργων χερσαίας ζώνης και Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων) ανερχόταν σε 60 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη ΜΠΕ.
Ο προϋπολογισμός αυτός είχε υπολογισθεί λαμβάνοντας υπόψη «τιμές αγοράς» και συμπεριλαμβάνει Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου, απρόβλεπτα και ΦΠΑ 24%.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από τον επενδυτή, το συνολικό κόστος του project ενδέχεται να ξεπεράσει πλέον τα 100 εκατ. ευρώ.
Η Μαρίνα Αλίμου βρίσκεται στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με χερσαίο χώρο έκτασης 210.000 τ.μ., θαλάσσιο χώρο 428.000 τ.μ. και λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ., και ως εκ τούτου αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας και των Βαλκανίων.
Διαθέτει 1.100 μόνιμες θέσεις σκαφών, εκ των οποίων 50 θέσεις για super yachts άνω των 25 μέτρων.
Θα λειτουργεί σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και θα διαθέτει χώρο διαχείμασης για περίπου 350 σκάφη. Το μέγιστο βάθος της είναι τα 6,5 μέτρα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στα 210 στρέμματα χερσαίας έκτασης επιτρέπεται κτιριακή ανάπτυξη με 18.500 τ.μ. ανωδομής που θα φιλοξενήσει χρήσεις τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές.
Στο έργο υπάρχει πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους ιδανικούς για περίπατο και ποδήλατο.
Ο περιβάλλων χώρος θα έχει δόμηση κάθετη στη λεωφόρο Ποσειδώνος και φυτεμένα δώματα που θα «ενώνουν» την πόλη με τη μαρίνα. Επίσης δεν θα επηρεαστεί η χρήση του κολυμβητηρίου, το οποίο παραμένει ενταγμένο στην περιοχή.