MENU

Ένα μήνα αργότερα, στα τέλη Μαρτίου, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις υποδομές κρουαζιέρας σε Πάτρα, Κατάκολο και Καβάλα

Το Υπερταμείο αναζητά επενδυτές για την ανάπτυξη νέων προορισμών για κρουαζιερόπλοια, ώστε σταδιακά να περιοριστεί το φαινόμενο υπερσυγκέντρωσης στα νησιά των Κυκλάδων

Επιπλέον χρονικό περιθώριο ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να δώσουν το παρών στην αρχική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση της δραστηριότητας κρουαζιέρας στον λιμένα Κατάκολου, σε τμήμα του παλαιού λιμένα Πάτρας και σε τμήμα του κεντρικού λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος».

Η φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταφέρθηκε από το Υπερταμείο από το τέλος Φεβρουαρίου για την 31η Μαρτίου 2025.

Επί της ουσίας πρόκειται για μέρος κυβερνητικού σχεδίου για την ανάπτυξη προορισμών κρουαζιέρας που δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δημοφιλών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν κορεσμένα νησιά στις Κυκλάδες.

Ο διαγωνισμός για τους τρεις λιμένες αποτελείται από δύο τμήματα: Το πρώτο αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του λιμένα Κατάκολου, και την υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης τμήματος του παλαιού λιμένα Πάτρας, εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ Α.Ε.), με ελάχιστη διάρκεια τα 30 έτη.

Το δεύτερο αφορά την υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης σε τμήμα του κεντρικού λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.), με ελάχιστη διάρκεια επίσης τα 30 έτη.

Βασική επιδίωξη με τις υπο-παραχωρήσεις αυτές είναι η προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανοίξουν την αγορά της κρουαζιέρας, με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, αλλά και ευρύτερα για την χώρα και τον τουρισμό, ώστε να ανοίξει η αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στο νέο εγχείρημα, τόσο η Καβάλα, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί ενίσχυση της κρουαζιέρας συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και η Πάτρα, «πύλη της Ελλάδας στα δυτικά», είναι περιοχές που διαθέτουν κοντά τους πολλά επισκέψιμα σημεία, κάτι που ισχύει και για το Κατάκολο (π.χ. Ολυμπία, Πύλος κ.α.).

Εξορθολογισμός των τουριστικών ροών

Η περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας κρουαζιέρας σε υφιστάμενους και νέους προορισμούς είναι σύμφωνη με την πολιτική γιατον εξορθολογισμό των τουριστικών ροών σε δημοφιλείς λιμένες κρουαζιέρας και την αντιμετώπιση φαινομένων υπερσυγκέντρωσης. Άλλωστε, όλες οι μεγάλες εταιρείες, όπως οι Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean International, Carnival Cruise Line και MSC Cruises, δραστηριοποιούνται με κάποια από τα εμπορικά σήματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το λιμάνι του Κατάκολου κατατάχθηκε μεταξύ των 10 λιμένων κρουαζιέρας με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση το 2023, κυρίως λόγω της εγγύτητάς του με την Αρχαία Ολυμπία, με 206 κρουαζιερόπλοια και 390.153 επιβάτες. Έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί έως τρία κρουαζιερόπλοια με μήκος άνω των 350 μέτρων.

Το λιμάνι της Πάτρας κατατάσσεται ως λιμάνι διεθνούς σημασίας και αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Ο παλιός λιμένας Πάτρας έχει χερσαία ζώνη έκτασης 106.474 τ.μ. και στο υφιστάμενο masterplan προβλέπεται μία θέση ελλιμενισμού αποκλειστικά για κρουαζιερόπλοια. Το 2023, 13 κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν στο λιμάνι της Πάτρας με 800 επιβάτες.

Ο κεντρικός λιμένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος» διαθέτει δύο θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων με μήκος άνω των 200 μέτρων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, η επιβατική κίνηση στον τομέα της κρουαζιέρας ανήλθε το 2023 σε 21.052 (36 κρουαζιερόπλοια), κατατάσσοντας το λιμάνι της Καβάλας μέσα στα 20 λιμάνια κρουαζιέρας με τη μεγαλύτερη κίνηση το περασμένο έτος.

Λιμάνι Κατάκολου

Ο λιμένας Κατάκολου αποτελεί το επίνειο της πόλης του Πύργου, πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας και βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ελλάδας. Ο λιμένας Κατάκολου αποτελεί σημαντικό λιμάνι κρουαζιέρας για την Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των κοντινών αξιοθέατων, όπως η Αρχαία Ολυμπία, και πύλη εισόδου στην Ελλάδα των χωρών της Δυτικής Μεσογείου, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου και ασφαλούς λιμανιού.

Διαθέτει σύγχρονες υποδομές, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας, υγιεινής και συνθήκες ασφάλειας, λιμενική εγκατάσταση υποδοχής κρουαζιέρας ικανή να φιλοξενήσει την άφιξη τριών κρουαζιερόπλοιων συγχρόνως. Ο λιμένας Κατάκολου μπορεί ήδη να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια τρίτης γενιάς μήκους άνω των 350 μέτρων.

Το μέγιστο βάθος στις θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων είναι περίπου εννέα μέτρα.

Παράλληλα, ο λιμένας Κατάκολου υποδέχεται ορισμένα μικρά πλοία γενικού φορτίου, δεξαμενόπλοια, ενώ διαθέτει και μια μικρή λεκάνη για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής και αλιευτικών σκαφών.

Λιμάνι Πάτρας

Ο λιμένας Πάτρας βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη βορειοδυτική ακτή της Πελοποννήσου και αποτελεί κρίσιμη πύλη μεταξύ της Ελλάδας και της Δυτικής Ευρώπης. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας και της Ελλάδας στο σύνολό της. Χωρίζεται σε δύο κύριες περιοχές: Το «παλιό» λιμάνι που βρίσκεται πιο κοντά στην πόλη της Πάτρας, και το «νέο» που βρίσκεται λίγο νοτιότερα. Οι κύριοι τύποι φορτίων που διακινούνται στον λιμένα Πάτρας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιβατηγά πλοία προς την Ιταλία και πλοία γενικού φορτίου.

Το νότιο (νέο) λιμάνι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, προσφέροντας δρομολόγια προς την Ανκόνα, τη Βενετία και το Μπάρι. Επί του παρόντος ο λιμένας Πάτρας έχει ελάχιστη κίνηση κρουαζιέρας πλην όμως αναπτύσσει έντονη στρατηγική για την είσοδο στην τουριστική αγορά ως λιμάνι εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο Στρατηγικό Σχέδιο του λιμένα Πάτρας (έτος εκπόνησης 2023) περιλαμβάνει δύο βασικές υποδομές ως προς τις δραστηριότητες κρουαζιέρας που χωροθετούνται στον παλιό λιμένα:

· Μία αποκλειστική θέση ελλιμενισμού κρουαζιέρας με μήκος κρηπιδώματος περίπου 280 μέτρα και βάθος περίπου 9 μέτρα

· Κτήριο τερματικού σταθμού κρουαζιέρας, το οποίο κατασκευάστηκε ως επιβατικός σταθμός και μπορεί ευχερώς να ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει επιβάτες κρουαζιέρας και άλλες σχετικές υπηρεσίες.

Λιμάνι Καβάλας

Ο κεντρικός λιμένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος» βρίσκεται στο παράκτιο μέτωπο της πόλης της Καβάλας στη βορειοανατολική Ελλάδα (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας). Ο κεντρικός λιμένας Καβάλας έχει νότιο προσανατολισμό, ενώ η είσοδός του είναι προσανατολισμένη προς τα νοτιοδυτικά.

Οι κύριες δραστηριότητες του κεντρικού λιμένα Καβάλας περιλαμβάνουν τον ελλιμενισμό πλοίων ακτοπλοΐας, κρουαζιερόπλοιων, σκαφών αναψυχής, αλιευτικών σκαφών, και άλλων σκαφών υπηρεσιών.

Επί του παρόντος, τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν τον κεντρικό λιμένα Καβάλας ελλιμενίζονται στο νότιο τμήμα της λιμενολεκάνης, όπου υπάρχουν δύο θέσεις ελλιμενισμού για κρουαζιερόπλοια: Μία μεγάλη θέση ελλιμενισμού μήκους 470 μέτρων και μία μικρότερη θέση ελλιμενισμού μήκους 160 μέτρων. Η τελευταία χρησιμοποιείται επί του παρόντος και για ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Το μέγιστο διαθέσιμο βάθος και στις δύο θέσεις ελλιμενισμού είναι περίπου 8,8 μέτρα.

Σχετικά Άρθρα