MENU

Χρηματοδότηση επενδύσεων 50,4 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ εξασφάλισε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Η εταιρεία σχεδιάζει παράλληλα τη δημιουργία νέων βιομηχανικών περιοχών σε Μαγούλα, Βόλο, Λιτόχωρο και Φαρκαδώνα

Πράσινο φως για την επιχορήγηση κατά 50% του επενδυτικού της πλάνου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έλαβε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης οργανωμένων βιομηχανικών και επιχειρηματικών πάρκων της χώρας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά σε επενδύσεις υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε 14 ΒΙ.ΠΕ. του χαρτοφυλακίου της (η εταιρία διαθέτει συνολικά 27 ΒΙ.ΠΕ.), ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας επεξεργάζεται και διεκδικεί ακόμη δύο σχετικά προγράμματα επενδύσεων διεκδικώντας πόρους και πάλι από το ΤΑΑ αλλά και το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Θ. Ψαθά, ο κύριος όγκος των κεφαλαίων του βασικού επενδυτικού πλάνου αφορά στη ΒΙ.ΠΈ. της Σίνδου, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη του χαρτοφυλακίου της ΕΤΒΑ.

Προχωρά ωστόσο σε συμπληρωματικές προτάσεις αναβάθμισης ΒΙ.ΠΕ. του χαρτοφυλακίου της με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμώντας πως στο τέλος Ιουλίου θα υπάρξει νέα προκήρυξη. Η συνολική επένδυση αφορά σε 15 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχο ποσό προγραμματίζει να επενδύσει (εφόσον λάβει σχετική επιχορήγηση έως του 50%) για υποδομές στις ΒΙ.ΠΕ. που βρίσκονται σε περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Σχέδια για τέσσερις νέες βιομηχανικές περιοχές

Η εταιρεία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων οργανωμένων ΒΙ.ΠΕ. στο Λιτόχωρο, τη Φαρκαδώνα και το Βόλο, αλλά και στην Αθήνα και ειδικότερα στη Μαγούλα σε έκταση 5.000 στρεμμάτων.

Σημειώνεται πως η εταιρεία συνεχίζει για τέταρτη συνεχόμενη χρήση να είναι κερδοφόρα. Ειδικότερα, το 2023 εμφάνισε κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ και έχει σχηματίσει καθαρό ταμείο της τάξης των 65 εκατ. ευρώ χωρίς να διαθέτει τραπεζικό δανεισμό.

Σημειώνεται πως ο τομέας των βιομηχανικών πάρκων δεν προσελκύει δυναμικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς απαιτεί τουλάχιστον 25ετή κύκλο καταγραφής αποδόσεων, οπότε χρειάζεται κάλυψη των επενδύσεων με επιχορήγηση, ίδια κεφάλαια και δευτερευόντως με δανεισμό.

Σχετικά Άρθρα