MENU

Χρηματοδότηση 440.000 για την συντήρηση και την αποκατάσταση της Καστροπολιτείας Σκύρου

Το έργο περιλαμβάνει συντήρηση και δημιουργία νέων διαδρομών για τους επισκέπτες με τη μέριμνα της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στην αναβάθμιση της Καστροπολιτείας Σκύρου, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού με την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 440.000 ευρώ.

Το έργο, που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027», στοχεύει στην αναβάθμιση και ανάδειξη του χώρου και περιλαμβάνει σημαντικές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των μεσαιωνικών μνημείων της περιοχής, ώστε να καταστεί ελκυστικός και επισκέψιμος για το κοινό.

Το έργο «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΚΥΡΟΥ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Οι εργασίες του έργου περιλαμβάνουν:

  • Ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου γύρω από τα μεσαιωνικά μνημεία, εξαιρουμένων των μνημείων του ναού της Παναγίας Επισκοπής και της μεσαιωνικής Δεξαμενής, τα οποία είχαν αποκατασταθεί σε προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
  • Αποκατάσταση και συντήρηση άλλων μνημείων του χώρου, όπως προβακάδες, τοίχοι αντιστήριξης, και θεμέλια της δεξαμενής στην νοτιοδυτική πλευρά της οχύρωσης.
  • Δημιουργία διαδρομών περιήγησης που θα ενώνουν τα μνημεία και θα διευκολύνουν την περιήγηση των επισκεπτών στην Καστροπολιτεία.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, εξέφρασε τη χαρά του για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, επισημαίνοντας τη σημασία του για την προβολή της Καστροπολιτείας Σκύρου.

Στην ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση 440.000 ευρώ, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας, για να αναδείξουμε περαιτέρω την περίφημη Καστροπολιτεία της Σκύρου. Έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο που στέκεται πάνω από την απεραντοσύνη του Αιγαίου και εμείς παρεμβαίνουμε για να αποκατασταθούν όλα τα μνημεία, να αναδειχθούν και να είναι επισκέψιμα. Τη σκυτάλη παίρνει πλέον η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας και εμείς αδημονούμε να επισκεφθούμε την Καστροπολιτεία μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού».

Ιστορική σημασία του Κάστρου Σκύρου

Η Καστροπολιτεία Σκύρου, που βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου, έχει ιστορία που ξεκινά από τη νεολιθική περίοδο και φτάνει στους νεότερους χρόνους. Το κάστρο χωρίζεται σε δύο επίπεδα, όπου διατηρούνται μνημεία από διάφορες χρονικές περιόδους, όπως η Μονή Αγίου Γεωργίου (963 μ.Χ.), ο ναός της Επισκοπής (895 μ.Χ.), μεσαιωνικές υδατοδεξαμενές, και σημαντικό τμήμα της οχύρωσης από τη μεσαιωνική περίοδο.

Κατά τους Ύστερους Οθωμανικούς χρόνους, ο χώρος λειτουργούσε περιστασιακά ως καταφύγιο σε περιόδους κινδύνου, ενώ μετά την Ελληνική Επανάσταση εγκαταλείφθηκε, με τον τελευταίο μόνιμο κάτοικο, τον επίσκοπο Σκύρου Γρηγόριο, να πεθαίνει το 1827.

Σχετικά Άρθρα