MENU

Απορρίφθηκαν οι πρώτες προσφυγές κατά της ανάθεσης των έργων αποκατάστασης στη Θεσσαλία – Προς υπογραφή οι συμβάσεις

Τις προσφυγές είχαν καταθέσει από κοινού οι μικρές τεχνικές εταιρίες ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες έχουν ήδη αναδόχους, για τα έργα αποκατάστασης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία που επλήγη από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias το 2023.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι βγήκαν ήδη απορριπτικές αποφάσεις για 2 από τις 8 προδικαστικές προσφυγές που είχε υποβάλει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) το σχήμα των τεχνικών εταιριών ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ, κατά του διαγωνισμού που είχε προωθήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το μοντέλο της «κλειστής» διαδικασίας, δηλαδή ουσιαστικά των απευθείας προσκλήσεων στους ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους ΤΕΡΝΑ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Άβαξ, Aktor και ΜΕΤΚΑ (όμιλος Metlen).

Εφόσον επιβεβαιωθούν και επίσημα αυτές οι πληροφορίες και έχουν ίδια κατάληξη και οι υπόλοιπες προσφυγές (απορριφθούν δηλαδή), τότε μπορούν να κυλήσουν περαιτέρω οι διαδικασίες και να έρθει πιο κοντά ο ορίζοντας εκκίνησης των έργων.

Βέβαια, θεωρητικά η κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, ΕΡΕΤΒΟ, ΤΕΝΑ μπορεί να προσφύγει στο ΣτΕ, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση καθώς υπάρχει «πίεση χρόνου» για την προώθηση των έργων 1,35 δισ. ευρώ που θεωρούνται ως κατεπείγοντα, ενώ μέρος αυτών (600 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει πιο «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα.

Πρόσφατα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε ορίσει τους προσωρινούς αναδόχους, με τον κ. Σταϊκούρα να αναφέρει ότι οι συμβάσεις έχουν αποσταλεί προς έλεγχο και στο Ελεγκτικός Συνέδριο, για να μην χάνεται χρόνος μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει, θα χρειαστεί περίοδος από 15 (για τα σιδηροδρομικά) έως 48 μήνες (για τα οδικά) από την υπογραφή των συμβάσεων για να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης ζημιών στη Θεσσαλία, όσον αφορά σε αυτά που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Για αυτά που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης η προθεσμία υλοποίησης είναι έως το καλοκαίρι του 2026.

Έργα και ανάδοχοι

Υπενθυμίζεται πως μετά τη διαδικασία των απευθείας προσκλήσεων προκειμένου να επιλεγούν οι τεχνικές εταιρίες που διαθέτουν την εμπειρία και κυρίως τις δυνατότητες να εκτελέσουν ταχύτατα τα κατεπείγοντα αυτά έργα, η ΤΕΡΝΑ εξασφάλισε συμβάσεις συνολικής αξίας 418 εκατ. ευρώ μετά από την έκπτωση, η Aktor 282 εκατ. ευρώ, ο ΑΒΑΞ 175 εκατ. ευρώ και η METKA 134,4 εκατ. ευρώ.

Τα οδικά έργα ανά Περιφερειακή Ενότητα διαχωρίζονται ως εξής:

· Μαγνησίας, με προϋπολογισμό 293,4 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 32,61% του συνολικού προϋπολογισμού

· Τρικάλων με προϋπολογισμό 230,3 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,6%)

· Καρδίτσας με προϋπολογισμό 184,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 20,51%)

· Λάρισας με προϋπολογισμό 85,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 9,51%)

· Εύβοιας με προϋπολογισμό 87,3 εκατ. ευρώ (ποσοστό 9,7%)

· Φθιώτιδας με προϋπολογισμό 18,6 εκατ. ευρώ (ποσοστό 2,07%)

Σε ό,τι αφορά τα σιδηροδρομικά έργα, οι εργολαβίες αποκατάστασης είναι επίσης τέσσερις και συγκεκριμένα:

· Η αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σ.Σ. Δομοκού έως την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα

· Η αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας

· Η αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου

· Η αποκατάσταση των συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης και Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το Σ.Σ. Παλαιοφάρσαλο έως τον Σ.Σ. Κράννων.

Σχετικά Άρθρα