MENU

Αυξημένη χρηματοδότηση για λιμενικά έργα και υποδομές ύδρευσης διεκδικεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Μέρος των κονδυλίων θα κατευθυνθεί στη θωράκιση έναντι φυσικών καταστροφών

Τεράστια είναι η διαφορά στην κρατική χρηματοδότηση που υπάρχει μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας για έργα υποδομής, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτής κατευθύνεται στην ηπειρωτική χώρα και μόλις ένα μικρό ποσοστό στις νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, το gap χρηματοδότησης δεν προκύπτει από τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά οφείλεται κυρίως στην έλλειψη μεγάλων τομεακών έργων που γίνονται από την κεντρική κυβέρνηση και φορείς του Δημοσίου στα νησιά της χώρας.

Το γεγονός αυτό όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζημάρκος, δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για να εξασφαλίσει μία περιφέρεια χρηματοδοτήσεις πέραν των κατανεμημένων, καθώς θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και να προωθηθούν σημαντικά και αναγκαία έργα για την αναβάθμιση των υποδομών τις νησιωτικές Περιφέρειες.

Μάλιστα, ο ίδιος ζητά να υπάρξει αναλογική ανταποδοτικότητα του Τέλους Ανθεκτικότητας που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις φιλοξενίας, μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του Νότιου Αιγαίου στο Τέλος Ανθεκτικότητας βρίσκεται στο 40%, καθώς σε αυτή την Περιφέρεια λειτουργεί το 36,8% των πεντάστερων και το 26% των τετράστερων ξενοδοχείων της χώρας, μονάδες οι οποίες έχουν τις μεγαλύτερες χρεώσεις που είναι 10 ευρώ και 7 ευρώ ανά δωμάτιο αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 400 εκατ. ευρώ που συγκεντρώνονται μέσω της απόδοσης του Τέλους Ανθεκτικότητας, περί τα 150 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο.

Αναβάθμιση λιμένων, υποδομές ύδρευσης, προστασία από φυσικές καταστροφές

Τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη αφορούν κατά κύριο λόγο την αναβάθμιση των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, τις υποδομές στα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και στη θωράκισή τους έναντι φυσικών καταστροφών που είναι πλέον ολοένα και πιο συχνότερες. Για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, ο κ. Χατζημάρκος ζητά να υπάρξουν αυξημένα κονδύλια, ανάλογα εκείνων που συνεισφέρει η κάθε περιφέρεια στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.

Επισημαίνεται πως το διήμερο 8 και 9 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το διεθνές Φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» όπου θα αναλυθούν οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που ανατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρηματικότητας, επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών, κάνουν πολύπλοκες τις αποφάσεις των επενδύσεων και δυσκολεύουν τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών.

Στο Φόρουμ θα συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των Ενώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης, ενώ κατά τις εργασίες του θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Με την Διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης.

Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της HOTREC και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία που έχει η επιλογή της Ρόδου για την πραγματοποίηση της συνάντησης, καθώς το νησί δοκιμάστηκε πέρυσι από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης και τώρα γίνεται σημείο αναφοράς και αφετηρία για ευρωπαϊκές λύσεις βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των τουριστικών προορισμών.

Σχετικά Άρθρα