Στην ανάδειξη της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη εταιρία που θα συνδυάζει την ενέργεια και την τεχνολογία (powertech) αποσκοπεί το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (3/4) στον «σβηστό» λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει ενεργειακό κέντρο της χώρας και της ΔΕΗ, παράγοντας πλέον «πράσινη» και ευέλικτη ενέργεια που θα καλύπτει μεταξύ άλλων τις ανάγκες ενός mega data center, το οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον παλαιό λιγνιτικό σταθμό του Αγίου Δημητρίου.
Μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε επικοινωνία με υποψήφιους επενδυτές για το data center σε ΗΠΑ και Βρετανία, ενώ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και ήδη υλοποιεί μεγάλο μέρος των ενεργειακών project που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με φθηνή ενέργεια το mega data center που οραματίζεται.
Το σύνολο των επενδύσεων του σχεδίου ξεκινά από 5,75 δισ. ευρώ και φθάνει ακόμη και στα 12 δισ. ευρώ σε περίπτωση που υλοποιηθεί το mega data center ισχύος 1 GW, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 20.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
«Είναι ένα οραματικό και φιλόδοξο σε παγκόσμιο επίπεδο project» είπε ο πρωθυπουργός, «καθώς συνδυάζει ένα ενεργειακό κέντρο της νέας εποχής χάρη στη μαζική παραγωγή ΑΠΕ, την αποθήκευση και το φυσικό αέριο με την ψηφιακή τεχνολογία».
Κάλεσε μάλιστα τους κατοίκους της περιοχής να μην φοβηθούν την τεχνολογική πρόοδο και να στηρίξουν το έργο, λέγοντας ότι σε λίγα χρόνια θα έρχονται άνθρωποι να δουλέψουν εδώ και δεν θα φεύγουν οι κάτοικοι για να βρουν δουλειές.
Το data center που αρχικά θα έχει ισχύ 300 MW προβλέπεται να κατασκευαστεί στο οικόπεδο, όπου σήμερα βρίσκεται η αυλή λιγνίτη του σταθμού Αγίου Δημητρίου, ο οποίος σβήνει ως λιγνιτική μονάδα, και η επένδυση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μόλις δύο χρόνια από τη δέσμευση με έναν hyperscaler.
Ας σημειωθεί ότι η δέσμευση με τον hyperscaler, δηλαδή τις πολύ μεγάλες εταιρίες data center που προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές, αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου, όπως είπε ο κ. Στάσσης.
Το έργο θα προχωρήσει αφού υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία, ωστόσο ήδη η ΔΕΗ ωριμάζει το έργο σε ότι αφορά την αδειοδότηση και στις σχετικές μελέτες. Για το έργο, η ΔΕΗ σκοπεύει να συστήσει εταιρία ειδικού σκοπού (SPV), 100% θυγατρική του ομίλου, ωστόσο είναι ανοικτή σε μετοχική συμμετοχή επενδυτή ή επενδυτών.
Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται απευθείας από τις μονάδες παραγωγής μέσω ΡΡΑ σε τιμή που θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς, την χρονική στιγμή που θα συναφθούν οι σχετικές συμφωνίες.
Όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης, η πρώτη φάση του project θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία μέχρι το 2030 – 2031, αν βέβαια υπάρξει συμφωνία με hyperscaler, προχωρήσουν γρήγορα οι άδειες και δεν εκδηλωθούν αντιδράσεις από κατοίκους.
Επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στην ενέργεια
Παράλληλα η ΔΕΗ σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε επενδύσεις 3,5 δισ. για πάνω από 3.000 MW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ και νέες σύγχρονες μονάδες συμβατικής και εναλλακτικής παραγωγής, καθώς και 860 MW για αποθήκευση ενέργειας.
Αναλυτικά οι επενδύσεις που προωθεί η ΔΕΗ σε ότι αφορά την αλλαγή του τρόπου παραγωγής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία συνοψίζονται στα εξής:
· Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το πλάνο της εταιρίας περιλαμβάνει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών στις περιοχές των ορυχείων. Συνολικά, κατασκευάζονται 2.130 MW φωτοβολταϊκών.
· Έργα αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση. Θα δημιουργηθούν δύο αντλησιοταμιευτικά έργα αξιοποιώντας τις φυσικές διαφορές υψομέτρου των ανενεργών ορυχείων. Το πρώτο έργο θα αναπτυχθεί στο ορυχείο Καρδιάς, μετά την απόσυρση των πύργων ψύξης των παλιών μονάδων και θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για οκτώ ώρες, χρησιμοποιώντας τον πυθμένα του παλιού ορυχείου ως κάτω δεξαμενή. Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας. Στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, θα δημιουργηθεί μια δεύτερη μονάδα αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας. Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη ΡΑΑΕΥ και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού. Έτσι οι πρώην εξορυκτικές περιοχές της ΔΕΗ θα γίνουν τέσσερις λίμνες.
· Έργα αποθήκευση με μπαταρίες. Η συνολική ισχύς τους θα είναι 300 MW. Από την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕΥΥ, ΔΕΗ εξασφάλισε δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) συνολικής ισχύος 98 MW/196 MWh. Θα κατασκευαστούν το μεν πρώτο δίπλα στον ΑΗΣ Καρδιάς και το δεύτερο στον ΑΗΣ Μελίτη. Στην τρίτη διαγωνιστική διαδικασία επελέγη για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας ισχύος επιπλέον 50 MW/200MWh. Ο σταθμός αποθήκευσης θα κατασκευαστεί κοντά στον ΑΗΣ Αμυνταίου κοντά στο φβ ισχύος 940 MW. Τα υπόλοιπα έργα συνολικής ισχύος 150 MW θα κατασκευαστούν στην Πτολεμαΐδα και θα γειτνιάζουν με τα φωτοβολταΐκα έργα της ΔΕΗ στην περιοχή συνολικής ισχύος 1.190MW.
· Έργα Συμβατικής και Εναλλακτικής Παραγωγής. Η Πτολεμαΐδα 5 θα σβήσει με τη σημερινή της μορφή το 2026 και από το 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου (OCGT) ισχύος 350 MW, κάτι που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους μεγαλύτερους προμηθευτές τεχνολογίας για την επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού και η αδειοδότηση είναι σε εξέλιξη. Η μονάδα έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να αναβαθμιστεί, με την προσθήκη ατμοστρόβιλου, σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου/CCGT 500 MW.
· Hellenic Hydrogen. Η πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές που προωθεί η ΔΕΗ σε συνεργασία με Motor Oil. Θα είναι σε πρώτη φάση της τάξης των 50MW και η επένδυση θα ανέλθει σε 70 εκατ. ευρώ. Θα απασχοληθούν 300 εργαζόμενοι κατά το κατασκευαστικό στάδιο.
· Νέα μονάδα Waste2Energy. Στην αυλή του λιγνίτη της Πτολεμαΐδας 5, εξετάζεται -ανάλογα και με το αδειοδοτικό πλαίσιο- μία νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών. Προβλέπεται η εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38 MW η οποία, εκτός από ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή της.
· Μονάδα ΣΗΘΥΑ για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας. Το έργο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου του ΑΗΣ Καρδιάς, αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του Ομίλου, ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.
· Σύγχρονοι πυκνωτές για εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Στον ΑΗΣ Καρδιάς, οι παλαιές γεννήτριες των Μονάδων 3 και 4 θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, ενώ η επένδυση εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.
· Έργα αποσύρσεων. Περίπου 130 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στις αποσύρσεις κτηρίων, εγκαταστάσεων, μέσων παραγωγής κ.α., τα οποία συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιον άλλο σκοπό παραγωγής ενέργειας.