Η αυξημένη προσφορά επηρέασε τις πληρότητες στην ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων για το Μάρτιο καταγράφοντας μείωση, με τις κρατήσεις ωστόσο για τον Απρίλιο και τις αρχές του καλοκαιριού να παραπέμπουν σε «σταθερή δυναμική».
Αυτό αναφέρει ειδικά για τη χώρα μας στην τελευταία της μελέτη η εταιρεία αναλύσεων δεδομένων AirDNA (με βάση τα δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb, VRBO) στο πλαίσιο της μηνιαίας ανάλυσής της για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, επισημαίνοντας ειδικά για την Ελλάδα ότι η πτώση στις πληρότητες το Μάρτιο δεν οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση αλλά κυρίως στην ανισορροπία της προσφοράς. Επιπλέον με το δεδομένο ότι Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα φέτος συμπίπτουν πολλοί ταξιδιώτες μετέθεσαν τα ταξίδια τους στη χώρα μας για τον Απρίλιο.
Αναλυτικότερα ως προς τα νούμερα, η Ελλάδα κατέγραψε το Μάρτιο μείωση στις πληρότητες κατά 8% έναντι του περυσινού Μαρτίου, με τη μέση πληρότητα να φτάνει το 45% από 49% πέρυσι. Αύξηση ωστόσο και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, κατά 20% σημειώθηκε ως προς τις διαθέσιμες διανυκτερεύσεις με βάση τις καταχωρήσεις, φτάνοντας τα 1,156 εκατομμύρια από τις 964 χιλιάδες πέρυσι (και 712 χιλιάδες το 2019), ενώ οι συνολικές καταχωρήσεις καταλυμάτων αυξήθηκαν κατά 5%, παραπέμποντας τελικά σε σημαντική αύξηση της προσφοράς. Η AirDNA διαπιστώνει ακόμη ότι οι απώλειες στις πληρότητες στη χώρα μας ήταν χαμηλότερες για τις πιο ακριβές (premium) και τις πολύ οικονομικές (χαμηλού budget) καταχωρήσεις, δείχνοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με τη μεσαία κατηγορία καταλυμάτων όπου η μείωση στις πληρότητες ήταν μεγαλύτερη.
Ποιος προορισμός εμφανίζεται κερδισμένος; Στη Θεσσαλονίκη ειδικά τα πιο υψηλών προδιαγραφών και τα ακριβά καταλύματα κινήθηκαν αντίθετα με την τάση που καταγράφηκε πανελλαδικά, βελτιώνοντας τις πληρότητές τους κατά 4% και 6% σε ετήσια βάση και αποτυπώνοντας, σύμφωνα με την AirDNA το συνεχές ενδιαφέρον για περισσότερες διαμονές υψηλών προδιαγραφών.
Η υπόλοιπη Ευρώπη
Στην υπόλοιπη Ευρώπη με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η AirDNA:
Η AirDNA κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο επηρεάζοντας την εικόνα στους επιμέρους ευρωπαϊκούς προορισμούς, η οποία δεν εμφανίζεται ενιαία. Ετσι, για το μήνα Μάρτιο μόνο έξι χώρες (Σουηδία, Ουγγαρία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο) είχαν αύξηση ζήτησης μέσα στο Μάρτιο άνω του 5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η Ελλάδα είναι με μικρό, μονοψήφιο ποσοστό αύξησης μεν στη ζήτηση, καταγράφοντας ωστόσο πτώση, όπως προαναφέρθηκε, στις πληρότητες. Παράλληλα, υπήρξαν και αρκετές χώρες με πτώση στη ζήτηση, με «πρωταθλήτρια» την Κροατία στο μείον 19,2% και ακολουθούν Δανία με -9,1%, Αυστρία -8,3%.
Η δυναμική περιγράφεται ως «ισχυρή» μέσα στο Πάσχα από τις αρχές Απριλίου, οπότε 10 σημαντικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί είχαν ήδη φτάσει στο 75% της πληρότητας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Άμστερνταμ με 82% πληρότητα και μέση ημερήσια τιμή 255 ευρώ και ακολουθεί η Φλωρεντία με 81% και 199 ευρώ μέση τιμή, η Βαρκελώνη με 77% και 219 ευρώ μέση τιμή, η Λισαβώνα με 76% και 146 ευρώ μέση τιμή, το Πόρτο με 76% και 121 ευρώ μέση τιμή κ.ο.κ..