«Σεισμό» στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, που απειλεί να αφήσει εκτός αγοράς το 40% των περίπου 3.500 ενεργών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα εκτιμάται ότι το 20% των ακινήτων θα επηρεαστεί, ενώ το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα δει ένα δραματικό 15%-20% των ακινήτων του να αποκλείεται.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα ακίνητα που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κύριας χρήσης κατοικίες ή που δεν έχουν τακτοποιηθεί πριν από τον Ιούλιο του 2011, δεν θα μπορούν να διατίθενται μέσω πλατφορμών όπως το AirBnB. Αυτό σημαίνει ότι πρώην βιοτεχνικοί χώροι, αποθήκες και υπόγεια, που ανακαινίστηκαν τα τελευταία χρόνια ειδικά για να υποδεχτούν επισκέπτες, θα βρεθούν εκτός παιχνιδιού.
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδας (STAMA Greece) χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως «φωτογραφικό», κατηγορώντας το ότι ευνοεί τα ξενοδοχεία, ειδικά αυτά της μεσαίας κατηγορίας (2-3 αστέρων). Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι συνέπειες δεν σταματούν εδώ. Το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται στα ακίνητα θεωρείται από τους property managers ένας «οικονομικός θάνατος». Όπως εξηγεί ο διευθυντής του STAMA Greece, Στάθης Καρόπουλος, κάθε ακίνητο θεωρείται ξεχωριστό υποκατάστημα, με κόστος 600 ευρώ ανά ακίνητο. Έτσι, μια εταιρεία που διαχειρίζεται 50 ακίνητα θα πληρώσει 30.000 ευρώ μόνο σε τέλη επιτηδεύματος!
Παρά το ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, οι έλεγχοι θα είναι χρονοβόροι. Μικτά συνεργεία του Υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιούν επιτόπιες επιθεωρήσεις με προειδοποίηση 10 ημερών, ενώ η μη συμμόρφωση θα επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ.
Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί περίπου 3.500 ενεργά ακίνητα, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 58-60 ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη από την Αθήνα (100 ευρώ).
Παρά τις χαμηλότερες τιμές, ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων στη Θεσσαλονίκη είναι μόλις 2,6-2,8 μηνιαίως, έναντι 3,4 στην πρωτεύουσα.
Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι οικογένειες, με 65% Έλληνες μισθωτές και το υπόλοιπο ποσοστό να προέρχεται από γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Συνολικά, η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 140.000 ακίνητα πανελλαδικά, με το 25% αυτών να ανήκουν σε πλατφόρμες όπως το AirBnB. Παρά την υψηλή φορολογική συμμόρφωση του 92%, οι property managers εκφράζουν φόβους για μαζικές απώλειες, τόσο σε ακίνητα όσο και σε έσοδα. Οι φόροι που απέδωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2024 ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ φέτος.