MENU

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ξένοι για την αγορά κατοικίας στην Αττική – Για ποιες περιοχές «ψάχνονται» οι Έλληνες

Έρευνα του Spitogatos καταγράφει τα δεδομένα της αγοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Διατεθειμένοι να βάλουν αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη εμφανίζονται οι ξένοι επενδύοντας κατά μέσο όρο 230.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας στην Αττική σε σχέση με τα 216.000 ευρώ των Ελλήνων. Μάλιστα, τα Νότια Προάστια μαγνητίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους κατά 38% στα χρήματα που θα επενδύσουν, ενώ ακολουθεί ο Πειραιάς με +22%. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του Spitogatos για τις προτιμήσεις των Ελλήνων και ξένων επενδυτών, καθώς και τις τάσεις της αγοράς.

Στις ενοικιάσεις είναι και πάλι οι ξένοι αυτοί που δείχνουν έτοιμοι να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα, με τη μέση τιμή αναζήτησης να ανέρχεται στα 787 ευρώ/μήνα, σε σχέση με τα 668 ευρώ / μήνα που θέλουν να προσφέρουν οι Έλληνες (οι οποίοι είναι φυσικά και περισσότεροι). Στις επιμέρους περιοχές οι ξένοι προηγούνται παντού, με εξαίρεση τα Ανατολικά Προάστια, όπου οι Έλληνες προσφέρουν +4% μεγαλύτερα ενοικία από τους ξένους.

Την ίδια ώρα οι αναζητήσεις για τις ενοικιάσεις ακινήτων είχαν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κινητικότητα, αποκαλύπτοντας «υπόγειες» τάσεις της αγοράς. Πάντα πρώτη η ευρύτερη περιοχή του κέντρου (Δήμος Αθηναίων) με την Καλλιθέα σταθερά δεύτερη. Στην τρίτη θέση πέρασε το Χαλάνδρι πάνω από τη Γλυφάδα, ενώ ακολουθούν Νέα Σμύρνη, Πειραιάς, Μαρούσι, Ζωγράφου, Παλαιό Φάληρο και Ηλιούπολη.

Σε ότι αφορά την αγορά κατοικίας, στην Αττική οι αναζητήσεις παρουσίασαν σταθερότητα τα τελευταία 3 χρόνια, με το κέντρο της Αθήνας, τη Γλυφάδα, το Χαλάνδρι, την Κηφισιά, τον Πειραιά, το Μαρούσι, τη Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, την Καλλιθέα και την Αγία Παρασκευή στις πρώτες θέσεις.

Οι μεγάλες εκπλήξεις κρύβονταν στα στοιχεία που αφορούν τις αναζητήσεις για την αγορά γης. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos τη φετινή χρονιά η κατάταξη ήταν: 1ος ο Δήμος Αθηναίων, ακολουθούμενος από την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, τη Γλυφάδα, την Αρτέμιδα και τη Λούτσα, το Μαρούσι, τη Βάρη και τη Βάρκιζα, τη Βούλα, την Αγία Παρασκευή και το Μαρκόπουλο. Εδώ οι αλλαγές είναι αξιοσημείωτες, όπως παρατήρησαν οι κ.κ. Μελαχροινός, Κούτρας και Παπαγεωργιάδης: «Ενώ το 2022 οι 8 στις 10 περιοχές αναζήτησης ήταν στα Βόρεια Προάστια, το 2024 έπεσαν στις 4 στις 10. Την ίδια ώρα μεγάλωσε το ενδιαφέρον για τα Νότια Προάστια και για πρώτη φορά βλέπουμε πολύ μεγάλη κίνηση προς τα Ανατολικά, με δύο περιοχές να εμφανίζονται για πρώτη φορά (Αρτέμιδα-Λούτσα, Μαρκόπουλο)».

Θεσσαλονίκη: Σταθερότητα στις αγορές και τις ενοικιάσεις, μεγάλη κινητικότητα στην αγορά γης

Η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη δεν έκρυψε κάποια μεγάλη έκπληξη. Η Καλαμαριά είναι σταθερά πρώτη, το κέντρο της πόλης ακολουθεί και μετά βρίσκουμε τον Εύοσμο, την Τούμπα, τη Θέρμη, την Πυλαία, τον Θερμαϊκό, το Πανόραμα, την περιοχή «Αναληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία» και τις Συκιές. Ο Χρήστος Κούτρας σχολίασε ότι προς το παρόν το μετρό προσεγγίζεται περισσότερο ως ευκαιρία αλλαγής επαγγελματικής στέγης και όχι κατοικίας, ενώ ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης επισήμανε την άνοδο του Πανοράματος στις αναζητήσεις και την εμφάνιση στην πρώτη δεκαδά των Συκιών.

Η Καλαμαριά προηγείται και στις ενοικιάσεις κατοικιών, με το κέντρο της Θεσσαλονίκης να ακολουθεί, τον Εύοσμο, την Τούμπα, την Πυλαία και τη Θέρμη πιο μετά. Η δεκάδα κλείνει με τις περιοχές «Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία», τη Σταυρούπολη, τη Χαριλάου και τη «Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου». «Εδώ η σταθερότητα είναι σχεδόν απόλυτη», όπως σχολίασε ο κ. Μελαχροινός.

Εκεί όμως που πραγματικά τα στατιστικά του Spitogatos αποκαλύπτουν τις νέες τάσεις στην αγορά ακινήτων είναι και πάλι στην αγορά γης. Όπως και στην Αττική, έτσι και στη Θεσσαλονίκη οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες. Η Θέρμη εκτινάχθηκε στην πρώτη θέση των αναζητήσεων, ακολουθούμενη από τον Θερμαϊκό, την Πυλαία, τον Χορτιάτη, τον Εύοσμο, το Ωραιοκαστρο, τη Σταυρούπολη, το Πανόραμα, την Καλαμαριά και την Επανομή.

Η Ευκαρπία από 1η το 2022 δεν υπάρχει καθόλου στη λίστα του 2024, ενώ σε μεγάλη πτώση στις αναζητήσεις είναι και ο Εύοσμος, όπως και η Καλαμαριά («ίσως λόγω των αυξημένων τιμών τους» σχολίασαν ο κ. Μελαχροινός και οι κ.κ. Κούτρας και Παπαγεωργιάδης). Την ίδια ώρα σε ραγδαία άνοδο συναντάμε τη Θέρμη, την Πυλαία και τον Χορτιάτη, ενώ την είσοδό της στη 10η θέση έκανε για πρώτη φορά η Επανωμή.

Θεσσαλονίκη: Οι Έλληνες πληρώνουν πολύ περισσότερα για να αγοράσουν, οι ξένοι δίνουν παραπάνω για να ενοικιάσουν

Στον νομό Θεσσαλονίκης η κατάσταση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όταν συγκρίνουμε τις αναζητήσεις των Ελλήνων και των ξένων. Στις αγορές κατοικίας οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν κατά μέσο όρο 129.100 Ευρώ (με τον μέσο όρο να πέφτει λόγω των περιοχών γύρω από τη Θεσσαλονίκη, μέσα στην πόλη το ποσό είναι πολύ πιο υψηλό). Οι ξένοι ακολουθούν με μόλις 106.083 Ευρώ. Οι Έλληνες πληρώνουν 22% παραπάνω για σπίτι μέσα στην πόλη και +32% στα περίχωρά της, ενώ στον υπόλοιπο νομό πληρώνουν +6%.

Στις ενοικιάσεις η κατάσταση είναι ακριβώς αντίστροφη. Οι ξένοι είναι αυτοί που μπορούν να διαθέσουν περισσότερα, έτοιμοι να καταβάλλον κατά μέσο όρο 571 Ευρώ / μήνα, ενώ οι Έλληνες παραμένουν στα 505 Ευρώ (και πάλι ο μέσος όρος πέφτει από την περιφέρεια Θεσσαλονίκης). Περνώντας στις επιμέρους ενότητες οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν +12% μεγαλύτερα ενοίκια στο κέντρο της πόλης, +3% στα περίχωρά της και +26% στον υπόλοιπο νομό.

Σχετικά Άρθρα