Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν συνεισφορά της τάξεως του 5% στο ΑΕΠ της χώρας, υποστηρίζουν κοντά στις 100.000 θέσεις εργασίας και καλύπτουν το 30% επί των συνολικών διανυκτερεύσεων του τουρισμού στη χώρα.
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο κ. Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Επαγγελματικών Σπουδών Αθηνών, ο οποίος στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum μοιράστηκε τα ευρήματα από την έρευνα που «τρέχει» εδώ και πέντε χρόνια για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία, το 95% των παρόχων είναι ιδιώτες και το μέσο εισόδημα είναι λίγο πάνω από τα 600 ευρώ.
«Οι διάφορες μελέτες λένε ότι είναι γύρω στα 200.000 τα καταλύματα που προσφέρονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αυτά περί τα 175.000 αφορούν μη αποκλειστικές βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλαδή ιδιοκτησίες που δεν θα ήταν διαθέσιμες ούτως ή άλλως στη μακροχρόνια αγορά γιατί ο οικοδεσπότης είτε μένει εκεί είτε μπορεί να το χρησιμοποιεί για ένα πολύ μικρό διάστημα στη διάρκεια του έτους», ανέφερε ο κ. Δουκίδης, υποστηρίζοντας ότι σε πολλές περιοχές η βραχυχρόνια μίσθωση έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη που δεν θα υπήρχε υπό άλλες προϋποθέσεις.
Ειδική αναφορά έκανε ο ίδιος στα κενά σπίτια, με την Ελλάδα να έχει το 3ο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη «με ένα 35% των σπιτιών να είναι κενά ή αλλιώς 2,3 εκατ. κατοικίες, αριθμός πολύ μεγάλος. Υπάρχει μία σοβαρή μετακίνηση από τα νησιά και την επαρχία προς τα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιουργεί έναν μεγάλο αριθμό κενών σπιτιών στην περιφέρεια, όπως π.χ. στα νησιά».
Επίσης ένα μέρος του προβλήματος των κενών σπιτιών εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί έχουν εξοχικά που χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο έτος, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο απόθεμα στα χέρια των τραπεζών που δεν αξιοποιείται και είναι κενό.
Περίπου 500.000 ακίνητα στην Αττική παραμένουν κενά!
«Ειδικά στην Αττική υπάρχουν περίπου 500.000 κενές κατοικίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου. Ειδικά στην Αθήνα, από το σύνολο των 440.000 κατοικιών, το ποσοστό των άδειων σπιτιών εκτιμάται σε 27% ή αλλιώς σε 117.000 κατοικίες με βάση τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την Εurostat (όχι με την έννοια των εγκαταλελειμμένων, αλλά ευρύτερα κενές)».
Ο κ. Δουκίδης ανέφερε ότι τα μεγάλα ποσοστά των κενών κατοικιών στην Αττική είναι κοντά στο παραλιακό μέτωπο, ενώ το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό σε περιοχές που εμφανίζουν ζήτηση στα προάστια. Για παράδειγμα σε Πεύκη, Αγία Παρασκευή και άλλες περιοχές τα αντίστοιχα ποσοστά των κενών σπιτιών πέφτουν ακόμη και στο 10% ή και χαμηλότερα».
Από το σύνολο των κατοικιών στην Αττική, μόλις το 3% ή αλλιώς περίπου 4.500 ακίνητα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βραχυχρόνιες μισθωσεις. «Είναι πολύ μικρός αυτός ο αριθμός», σχολίασε ο κ. Δουκίδης προσθέτοντας ότι «ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων π.χ. σε περιοχές όπως τα Πατήσια λειτουργούν ευεργετικά και δίνουν ζωή στις γειτονιές».
Σημειωτέον ότι η Αττική σαν περιοχή αντιπροσωπεύει το 17% των συνολικών διανυκτερεύσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.