MENU

Στη μισή τιμή σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα πωλούνται οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες

Παρά τις ελκυστικές τιμές, η ζήτηση παραμένει ισχύ με αποτέλεσμα χιλιάδες ακίνητα σε χειμερινά θέρετρα να παραμένουν αδιάθετα

Με τιμές μειωμένες από 46% έως 68% σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό του 2008 και ανάλογα με την περιοχή κινούνται τα χειμερινά εξοχικά αυτή την στιγμή με τις προοπτικές εντός των επόμενων 12 μηνών να κάνουν λόγο για περαιτέρω συμπίεση των τιμών.

Η γενικότερη ανασφάλεια για το μέλλον, η απουσία εκτεταμένου χειμώνα, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και το σημαντικό κόστος κατασκευής επηρεάζουν αρνητικά την συγκεκριμένη αγορά, όπως διαπιστώνει το τελευταίο GEOAXIS Παρατηρητήριο Αξιών Χειμερινών Εξοχικών Κατοικιών 2024/2025, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικές περιοχές μελέτης: την Αράχωβα, τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Σε σχέση με την περίοδο του 2008 προκύπτει πολύ μεγάλη και οριζόντια μείωση και για τις τέσσερις περιοχές μελέτης, συνολικά σε ένα μέσο όρο της τάξης του -55%.

Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος όπου από 3.301 ευρώ/τ.μ. το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα 1.063 ευρώ/τ.μ. (-68%) και ακολουθούν το Καρπενήσι από 2.308 ευρώ/τ.μ. το 2008 στα 1.023 ευρώ/τ.μ. (-56%) σήμερα, τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 ευρώ/τ.μ. το 2008 στα 1.106 ευρώ/τ.μ. (-51%) σήμερα και τέλος η Αράχωβα από 3.000 ευρώ/τ.μ. το 2008 στα 1.626 ευρώ/τ.μ. (-46%) σήμερα.

Σε σύγκριση με πέρυσι οι διαφορές είναι αμελητέες με μόλις ένα 2% αύξηση για την περιοχή της Αράχωβας και 1,49% στο Καρπενήσι.

«Η αγορά εξοχικής κατοικίας (είτε θερινής είτε χειμερινής) αποτελεί παράγωγο και όχι διαμορφωτή της συνολικής εικόνας της αγοράς του real estate και χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη ευαισθησία μεταβολών σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων. Η καταγραφή των τάσεων τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι η πρώτη που επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα και η τελευταία που ακολουθεί τα θετικά σημάδια της οικονομίας. «Η αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας δε, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά θερινής εξοχικής κατοικίας, λειτουργεί λόγω μεγέθους και χαρακτηριστικών ως πολλαπλασιαστής της γενικότερης τάσης καταγράφοντας εξαιρετικά υψηλές τιμές στην άνοδο (βλ. 2008) και κατακρήμνιση αξιών στην κάθοδο», αναφέρει η GEOAXIS.

Οι χαμηλές τιμές δεν τόνωσαν τη ζήτηση

Ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) και χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια.

Η διάμεση ηλικία εξοχικής κατοικίας που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 22,5 χρόνια. Μεγαλύτερη ηλικία κατασκευών καταγράφεται στο Καρπενήσι με 37 χρόνια και η μικρότερη στην Αράχωβα και στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας με 17 έτη.

Η διάμεση συνολική επιφάνεια εξοχικής κατοικίας μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 144τ.μ., νούμερο «εξαιρετικά μεγάλο που αποτυπώνει την τάση για υπερβολή».

Στην έρευνα γίνεται αναφορά και στα επιμέρους χαρακτηριστικά της αγοράς χειμερινών εξοχικών, σύμφωνα με τα οποία:

· Μέχρι και πριν την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση επιβραδύνθηκε και το 2022/2023 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς.

· Η προσφορά θα βαίνει αυξανόμενη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω αδυναμίας ανανέωσης τυπικών μισθώσεων με τη σεζόν και γενικότερης τάσης για ενοικίαση παρά για αγορά.

· Η Αράχωβα έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές. Παρόλα αυτά, η δυναμική της περιοχής φαίνεται καθηλωμένη.

· Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα κυρίως στο Καρπενήσι και στον Άγιο Αθανάσιο καθώς η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από την Ελλάδα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα φαίνεται να αντιστέκονται στη μεγάλη μείωση των αξιών.

· Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα, καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού.

Σχετικά Άρθρα