MENU

ΣτΕ με αφορμή ακίνητο κοντά στην Ακρόπολη: Ανάκληση απαλλοτρίωσης μόνο από τους αρχικούς ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους

Δεν νομιμοποιούνται οι νέοι ιδιοκτήτες, αν το ακίνητο πουληθεί

Την ανάκληση απαλλοτρίωσης ακινήτου η οποία έχει ήδη συντελεστεί μπορεί να την ζητήσουν μόνο οι αρχικοί κύριοι του ακινήτου και οι κληρονόμοι τους, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αντίθετα, δεν νομιμοποιούνται να ζητήσουν την ανάκληση απαλλοτρίωσης ακινήτου η οποία έχει συντελεστεί οι λεγόμενοι «ειδικοί διάδοχοι», δηλαδή τα παιδιά των κληρονόμων στα οποία περιήλθε η κυριότητα του ακινήτου με γονική παροχή. Επίσης, δεν νομιμοποιούνται να ζητήσουν την ανάκληση απαλλοτρίωσης ακινήτου, εφόσον αυτό έχει πουληθεί, οι νέοι ιδιοκτήτες που αγόρασαν το επίμαχο ακίνητο.

Την Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου) την απασχόλησε περίπτωση ατόμων στα οποία περιήλθε στη νομή και κατοχή τους με γονική παροχή, ακίνητο 67 τ.μ. στην περιοχή του Μακρυγιάννη το οποίο το 1963 είχε απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο.

Η απαλλοτρίωση έγινε στο πλαίσιο της προστασίας του όμορου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, καθώς το επίμαχο ακίνητο εμποδίζεται τη θέασή της.

Αποκλείονται οι ειδικοί διάδοχοι του αρχικού ιδιοκτήτη

Η Ολομέλεια με την υπ΄ αριθμ. 1297/2024 απόφασή την απέρριψε την αίτηση των «ειδικών διαδόχων» που ζητούσαν να ανακληθεί η εν λόγω απαλλοτρίωση του ακινήτου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι νομιμοποιούνται να ζητήσουν την ανάκληση της απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 55 του νόμου 4663/2020, μόνον ο αρχικός ιδιοκτήτης ή ο καθολικούς τους διάδοχος (κληρονόμος), όχι όμως οι «ειδικοί διάδοχοι τους».

Επομένως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «οι “ειδικοί διάδοχοι” του αρχικού ιδιοκτήτη απαλλοτριωθέντος ακινήτου δεν νομιμοποιούνται στην υποβολή αιτήσεως περί ανακλήσεως συντελεσμένης απαλλοτρίωσης, ούτε και στην άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά της ρητής ή σιωπηρής άρνησης της διοικήσεως να ανακαλέσει την εν λόγω απαλλοτρίωση».

Σχετικά Άρθρα