MENU

Σε έτοιμα κτίρια αντί της ανέγερσης νέων τα 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασίας – Στο ΤΕΕ η αναζήτηση των ακινήτων

Το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής θα διαθέσει 127,2 εκατ. ευρώ για την αγορά τους

H ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή 13 κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 131,5 εκατ. ευρώ, υποκαταστάθηκε από μια νέα σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο αναλαμβάνει αντίστοιχη εντολή εξεύρεσης κατάλληλων ακινήτων.

Η αναθέτουσα αρχή, η εταιρία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) που είχε αναλάβει το έργο για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, έλυσε τη συμφωνία που αφορούσε επί της ουσίας στην αξιοποίηση υφιστάμενων οικοπέδων για την ανέγερση κατάλληλων κτιρίων, εξαιτίας των αειθαλών προβλημάτων, ιδιοκτησιακού και πολεοδομικού χαρακτήρα, στα οποία υπόκεινται σωρεία δημόσιων ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως τον αρχικό διαγωνισμό της ΚΤΥΠ διεκδικούσαν οι εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ ΑΕ και Intrakat.  

Σε αντικατάσταση της παραπάνω διαδικασίας το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε προ ημερών την ανάθεση στο ΤΕΕ καθήκοντα υλοποίησης και διαχείρισης της δράσης μέσω της «αγοράς 13 κτιρίων για τη στέγαση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 127,2 εκατ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Το ΤΕΕ θα αναλάβει, μέσω σχετικού διαγωνισμού που θα δημοπρατηθεί το προσεχές διάστημα την εξεύρεση κτιρίων κατάλληλων να στεγάσουν τα 13 Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας για την κάλυψη και των 13 ελληνικών περιφερειών. Αυτά τα ακίνητα πρέπει να πληρούν σχετικές προδιαγραφές και να αποδοθούν έτοιμα προς χρήση.

Αντικείμενο των περιφερειακών κέντρων είναι ο συντονισμός, ο σχεδιασμός, η εποπτεία, η οργάνωση και η υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής αρμοδιότητάς τους.

Επίσης, η συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σχετικά Άρθρα