Σε ανοδική τροχιά παραμένει η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων, ως απόρροια της ζήτησης, η οποία παραμένει σε θετικό πρόσημο οδηγώντας σε συνεχή αύξηση τις τιμές.
Με βάση την τελευταία ανάλυση της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Delfi Partners για το τρίτο τρίμηνο του 2024, η ελληνική αγορά ακινήτων διατήρησε την ανοδική της δυναμική και οι ζητούμενες τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο κατά 6,4%, ενώ σε επίπεδο ζητούμενων ενοικίων το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου διαμορφώθηκε στο 7,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Στην Αττική, τα νότια προάστια παραμένουν «πρωταθλητές» με τις μέσες ζητούμενες τιμές να φτάνουν τα 3.818 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με μια αύξηση κατά 5,7% σε ετήσια βάση.
Ο Πειραιάς και τα προάστιά του όμως είχαν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με ετήσιες αυξήσεις 27,8% και 14,7%, αντίστοιχα, γεγονός το οποίο δείχνει τη μεγάλη ανάπτυξη αφενός αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση στις συγκεκριμένες περιοχές.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι Κυκλάδες αναδεικνύονται ως η πιο ακριβή γεωγραφική περιοχή για την αγορά σπιτιού με ένα μέσο όρο τιμών στα 3.542 ευρώ ανά τ.μ. Η μελέτη της Delfi Partners καταγράφει και την πορεία των ενοικίων. Συγκεκριμένα, ο Πειραιάς παρουσιάζει και στην περίπτωση αυτή τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε ετήσια βάση, στο 9,7% με μία μέση τιμή στα 9,3 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο στα νότια προάστια οι τιμές φτάνουν κατά μέσο όρο στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας παρουσιάσει άνοδο κατά 8,6% σε ετήσια βάση.
Για την υπόλοιπη Ελλάδα, την πρωτοκαθεδρία διατηρούν οι Κυκλάδες με μια μέση τιμή στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ. και ποσοστιαία αύξηση στο 3%.
Ακριβότερη η κατοικία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά κατοικιών, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2024, τόσο τα ενοίκια όσο και οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη παρουσίασαν σταθερά αυξητικές τάσεις, με τα ενοίκια να αυξάνονται κατά 31,3% και τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται κατά 55,7%.
Μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,7%.
Ως προς τις μελλοντικές τάσεις τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά, καθιστώντας πιο δύσκολη την αγορά ενός σπιτιού και οδηγώντας ενδεχομένως περισσότερους ενδιαφερομένους στο ενοίκιο.
Αξίζει να σημειωθεί δε, σύμφωνα με τη μελέτη, πως πανευρωπαϊκά οι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι σε σχέση με τους ενοικιαστές στα κράτη μέλη της Ε.Ε., με το 69,2% του πληθυσμού να ζει σε ιδιόκτητες κατοικίες, ενώ το 30,8% νοικιάζει.
Ρουμανία (95,6%), Σλοβακία (93,6%), Κροατία (91,2%) και Ουγγαρία (90,5%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιού στην ΕΕ. Η Ελλάδα υπερβαίνει επίσης το μέσο όρο της ΕΕ, με ποσοστό 69,6% του πληθυσμού της να μένει σε ιδιόκτητα σπίτια και το υπόλοιπο να είναι ενοικιαστές.
Αντίθετα, στη Γερμανία είναι περισσότεροι οι ενοικιαστές, μιας και το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 52,4%.
Σχετικά υψηλά ποσοστά ενοικίασης σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζουν επίσης η Αυστρία (45,7%) και η Δανία (40,0%).