Να αντιμετωπίσει το οξύ στεγαστικό ζήτημα επιδιώκει η κυβέρνηση, εξετάζοντας ένα ακόμη μέτρο – όπως επισήμως ανάφερε στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – και το οποίο αφορά το μοντέλο της κοινωνικής κατοικίας.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάπτυξη κατοικιών με τη μέθοδο της αντιπαροχής στο ακίνητο της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ., που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς.
Πρόκειται για μεγάλο οικόπεδο, το οποίο αρχικώς προοριζόταν να φιλοξενήσει ένα tech-hub καινοτομίας. Ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ αν και επαναπροκηρύχθηκε τρεις φορές με τροποποιημένους όρους από το Υπουργείο Ανάπτυξης, κηρύχθηκε άγονος και εκ των πραγμάτων εγκαταλείφθηκε.
Στην παρούσα φάση και μετά την αναφορά του πρωθυπουργού εξετάζεται η δημοπράτηση διαγωνισμού για την ανέγερση κατοικιών με τη μέθοδο της αντιπαροχής, όπου η κύρια ιδιοκτησία θα παραμείνει στο κράτος και το οποίο με βάσει οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα μισθώνει τις κατοικίες.
Προς το παρόν δεν έχει επιλεγεί ο φορέας δημοπράτησης, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι η «κοινωνική αντιπαροχή» έχει ήδη θεσπιστεί από το 2022 (Ν.5006/2022), ωστόσο εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του νόμου.
Υποψήφια προς αξιοποίηση 1.600 δημόσια ακίνητα
Πέραν του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ που βρέθηκε στην επικαιρότητα, αναφορές για το ευρύτερο πρόγραμμα έχουν γίνει ήδη από υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο εξετάζει περίπου 1.600 αδιάθετα ακίνητα του δημοσίου σε ολόκληρη την επικράτεια για ενδεχόμενη αξιοποίησή τους με στόχο μάλιστα τη δημοπράτηση σχετικού διαγωνισμού εντός του 2024.
Για την όλη διαδικασία και προετοιμασία των διαγωνισμών ενδέχεται να επιστρατευτεί η Μονάδα Ωρίμασης (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να περάσει κατ’ αρχάς από την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής.
Η δράση που σχεδιάζει το υπουργείο αφορά την ανέγερση συνολικά 2.500 κατοικιών σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών και τη διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες, εφαρμόζοντας ως μοντέλο είτε το ενοίκιο, είτε την αγορά, είτε την απόκτηση μέσω της διαδικασίας rent to own. Σε κάθε περίπτωση, η δράση θα έχει μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.
Και αυτό γιατί θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και πιθανότατα και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που θα προβλέπει η κάθε προκήρυξη. Η κοινωνική αντιπαροχή μπορεί να αφορά και σε δομημένα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή, το αντικείμενο της σύμβασης θα περιλαμβάνει και την κατεδάφιση των κτισμάτων, η οποία θα γίνεται με δαπάνες του αναδόχου.