Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία που «τρέχει» το υπουργείο Πολιτισμού και δη η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης για τα κτήρια – μνημεία του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, το κτίριο REX και το Σικιαρίδειο.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» προσωρινός ανάδοχος στη νέα διαδικασία (η προηγούμενη απέβη άγονη) για το έργο της αναβάθμισης υποδομών και εξοπλισμού στα κτήρια -μνημεία του Εθνικού Θεάτρου αναδείχθηκε η τεχνική εταιρία ΑΤΕΣΕ Α.Ε.
Στο διαγωνισμό, η οικονομική προσφορά που κατέθεσε η τελευταία είναι στα 6,66 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).
Πρόκειται για έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης της δράσης «Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης» σε κτίρια που αποτελούν ιστορικά τοπόσημα για την Αθήνα με στόχο να αναδειχθούν και να αποδοθούν εκ νέου στην πόλη.
Ενδεικτικά στο κτίριο του REX πέραν των γενικών οικοδομικών εργασιών αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων εργασιών αποκατάστασης – ανακαίνισης κοινόχρηστων χώρων, περιλαμβάνονται επιπρόσθετες εργασίες διαμόρφωσης της εισόδου του κτηρίου, των χώρων υποδοχής και των κλιμακοστασίων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ και ηλικιωμένων ατόμων, εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης στη «Σκηνή Παπαδάκη», στη «Σκηνή Κοτοπούλη» και στα αντίστοιχα καμαρίνια τους κ.ο.κ.
Το έργο για το κτίριο Σικιαρίδειο περιλαμβάνει επίσης γενικές οικοδομικές εργασίες αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, εργασίες ανακαίνισης των καμαρινιών, βελτίωση της προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων.
Το REX οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1935-1937 προκειμένου να λειτουργήσει ως κέντρο θεαμάτων και ψυχαγωγίας. Στο ισόγειο του πολυχώρου λειτουργούσε ο κινηματογράφος Rex και στον όροφο το Θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Το κτίριο εξαγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1983 και περιήλθε στην κυριότητα του Εθνικού Θεάτρου με την ίδρυσή του ως Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το Σικιαρίδειο Πολυιατρείο, στην οδό Φειδίου 5, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, πιθανότατα κατά την ίδια περίοδο που ανεγέρθηκαν τα γειτονικά επί της Φειδίου κτήρια της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Ελληνικού Ωδείου, με τα οποία αποτελεί ενιαίο σύνολο.