Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα που μαίνεται εδώ και καιρό σε ό,τι αφορά στα κίνητρα σε ύψος και δόμηση που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) με αφορμή σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με βάση αυτή την τροπολογία «παγώνει» η έκδοση οικοδομικών αδειών με τη χρήση κινήτρων και μπαίνει φρένο στις δημοτικές αρχές που θα προχωρούσαν σε αναστολή των σχετικών αδειών έως την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματική την εφαρμογή αυτών των κινήτρων.
Υποστηρίζοντας την τροπολογία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 14.000 άδειες οικοδομημάτων που έχουν εκδοθεί κατά τον ΝΟΚ και οι οποίες δεν έχουν καλέσει ακόμα ελεγκτή δόμησης. «Αυτοί πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε.
Ο υπουργός τόνισε ότι εφαρμόζεται άμεσα η απόφαση του ΣτΕ, ενώ επανέλαβε ότι τα όποια κίνητρα θα πρέπει να μεταφερθούν στα τοπικά πολεοδομικά διατάγματα «και αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, όταν η κυβέρνηση νομοθετήσει συνολικά για το θέμα, αφού βγει η απόφαση». Τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ μιλάει για έναρξη εργασιών, αλλά δεν δίνει λεπτομερή ορισμό τι σημαίνει αυτό, γεγονός που επιτρέπει σε ορισμένους δήμους να προχωρούν στη δική τους ερμηνεία: «Ο δήμος Αλίμου ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τις άδειες που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σκυροδέτησης. Κάνει δηλαδή δική του περιοριστική ερμηνεία ένας δήμος, προτού δημοσιευθεί η απόφαση», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Επανέλαβε μάλιστα ότι ο ΝΟΚ ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Παπαδήμου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ στη συνέχεια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση Σταθάκη προβλέφθηκε ότι ο ΝΟΚ εφαρμόζεται και υπερισχύει εκεί που υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα, με εξαίρεση όπου υπάρχει ειδική προστασία: «Δηλαδή «ο κ. Σταθάκης αυτό που υπέγραψε ήταν αντίθετο από αυτό που νομολογεί τώρα το ΣτΕ», σημείωσε ισχυριζόμενος για ακόμα μία φορά ότι «έχουμε μια αντισυνταγματικότητα, η οποία ανακαλύπτεται μετά από πολλά χρόνια μιας και έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ο ΝΟΚ».
Ο υπουργός είπε ότι πίσω από τις 14.000 άδειες, βρίσκονται πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες που επηρεάζονται, οι οποίοι για ένα σφάλμα ή αστοχία του κράτους, στο σύνολό τους καθίστανται παράνομοι, εν μια νυκτί. «Όλο αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που έχουν νομιμοποιηθεί
εκατομμύρια παρανομίες. Και με απόφαση του ΣτΕ, έχουν γίνει νομιμοποιήσεις», τόνισε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί το «πολεοδομικό χάος».
Πυρά πανταχόθεν
Για «άστοχες διατάξεις» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζιος, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ δεν είναι ο νόμος που είχε ψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο συνδυασμός των κινήτρων που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο μεταξύ 2019 – 2021.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση «βλέπει μόνο μπετόν και δεν ντρέπεται που δίνει άδεια σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης να κρύβουν ακόμα και την Ακρόπολη».
Τις αντιρρήσεις τους στις διατάξεις του ΝΟΚ εξέφρασαν και οι αρχιτέκτονες.
Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων χαρακτηρίζει απολύτως προβληματικό τον ΝΟΚ τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «με τις διατάξεις και τα μπόνους του ενισχύεται περισσότερο η κερδοσκοπία παρά το οικιστικό περιβάλλον».
Εξηγεί ότι η αύξηση του ύψους ή του όγκου ενός κτιρίου είναι κατά κανόνα επιβαρυντική για τα γύρω κτίρια ή ελεύθερους χώρους, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζει τον ηλιασμό, τον αερισμό, τη θέα και την κατοικησιμότητα εν γένει των όμορων χώρων.
Χαρακτηρίζει εύλογες τις αντιδράσεις από την κοινωνία και τους δημάρχους και τονίζει ότι το παρόν νομοθετικό πλέγμα οφείλει να αναθεωρηθεί πλήρως.
Να σημειωθεί ότι μέσα στα πρώτα 24ωρα της λειτουργίας της, στην πλατφόρμα του υπουργείου για τη δημόσια διαβούλευση για τον ΝΟΚ έχουν ήδη υποβληθεί 260 σχόλια με τον αριθμό τους να αυξάνεται μέρα με την ημέρα.
Κόντρα για τις ΔΕΥΑ
Οι διαξιφισμοί του υπουργού Περιβάλλοντος με την αντιπολίτευση συνεχίστηκαν και στο ζήτημα που αφορά την επιχορήγηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) με ποσό 200 εκατ. ευρώ με την ενίσχυση να είναι μεγαλύτερη σε όσες πουν ναι στις συγχωνεύσεις, τις οποίες προτείνει η κυβέρνηση.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες απώλειες δικτύου και στη χαμηλή εισπραξιμότητα εκ μέρους των ΔΕΥΑ, παραδεχόμενος, πάντως, ότι η ενίσχυση συναρτάται άμεσα με την απόφαση που θα πάρουν οι επιχειρήσεις περί συγχωνεύσεων: «Ναι μεν να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε της ΔΕΥΑ, και αυτό κάνουμε με αυτή την τροπολογία, αλλά η βοήθεια πρέπει να έχει και κάποιες δεσμεύσεις και από την άλλη μεριά. Η μια δέσμευση είναι η διαχειριστική επάρκεια, η οποία προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ελέγχει η ΡΑΕΥ και θα παρέμβουμε για να γίνει αυτό πιο ξεκάθαρο. Δίνουμε μια χρονιά ολόκληρη γι’ αυτό. Η δεύτερη δέσμευση είναι όσοι επιθυμούν να συνενωθούν, να έχουν μια αυξημένη βοήθεια», είπε ο υπουργός.
Για «νομοθετικό εκβιασμό» μίλησε ο κ. Μάντζιος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΔΕΥΑ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης. «Οι λεγόμενες παθογένειες είναι το αποτέλεσμα των δικών σας πολιτικών. Το επόμενο βήμα το οποίο θέλετε να κάνετε είναι ότι με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό, είναι η εμπορευματοποίηση του νερού», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η τροπολογία για τις ΔΕΥΑ είναι ο ορισμός του εκβιασμού και αντί η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα με τις ΔΕΥΑ που κρατούν χαμηλά τα δημοτικά τέλη και καλώς τα κρατούν χαμηλά.
Στην τροπολογία, πάντως, αντιδρά και η Ένωση των ΔΕΥΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «με πρόσχημα την απώλεια της οικονομικής ενίσχυσης, σε άσχετο νομοσχέδιο άσχετων Υπουργείων προωθεί την απορρόφηση των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και τις μεταξύ τους συνενώσεις ως όρο για την επιδότηση οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας».
Υπογραμμίζει ότι με την τροπολογία αυτή επιδοτούνται σε ποσοστό 70% για το ενεργειακό χρέος μόνο οι Δ.Ε.Υ.Α. που προχωρούν σε εθελούσιες συνενώσεις σύμφωνα με τον ν. 1069/80 ή αυτές που εντάσσονται στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό τους πλαίσιο.
Οι υπόλοιπες επιδοτούνται σε ποσοστό 30% και εφόσον την 15η Ιανουαρίου 2026 πληρούν τις προϋποθέσεις για διαχειριστική επάρκεια και την ανάκτηση κόστους σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ΡΑΑΕΥ. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το ενεργειακό τους χρέος οι ΔΕΥΑ δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη, αφού το ενεργειακό τους κόστος εκτινάχθηκε σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχουν λάβει καμιά επιδότηση σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ», επισημαίνει η ΕΔΕΥΑ.
Προτείνει να δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο ενόψει της μεταρρύθμισης των ΔΕΥΑ και ζήτησε την τροποποίησή της εν λόγω τροπολογίας ώστε η οικονομική ενίσχυση των δημοτικών επιχειρήσεων να διατεθεί με τους όρους και τους κανόνες που θα συμφωνηθούν στο τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης.