MENU

Πειραιώς 260: Από βιομηχανικό κτίριο σε πολιτιστικό κέντρο — «Η Πειραιώς για την Πειραιώς»

ΥΠΠΟ και Τράπεζα Πειραιώς συμπράττουν για την αναβίωση ενός ιστορικού χώρου με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την καινοτομία

«Η Πειραιώς για την Πειραιώς». Με αυτό το λογοπαίγνιο, που αποδίδει το νόημα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (3/2) στην έδρα του πιστωτικού ιδρύματος στην Αθήνα, έγινε η παρουσίαση της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με το ΥΠΠΟ για τη χρηματοδότηση της μελέτης ανάπλασης του ιστορικού χώρου Πειραιώς 260, στην καρδιά της Αθήνας.

Η συμφωνία αφορά τη χρηματοδότηση των μελετών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση και επανάχρηση των ιστορικών κτιρίων της πρώην επιπλοποιίας Τσαούσογλου. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, στόχος είναι η αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής και η ανάδειξη των παλαιών βιομηχανικών κτιρίων, με σκοπό να δημιουργηθεί μια σύγχρονη πολιτιστική γειτονιά που θα ενισχύσει τη δυναμική της Πειραιώς, καθιστώντας την έναν εναλλακτικό πολιτιστικό άξονα παράλληλα με τη λεωφόρο Συγγρού.

Η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, παρουσίασε με λεπτομέρεια τα σχέδια αποκατάστασης, τονίζοντας την αναγκαιότητα της αξιοποίησης των αδόμητων χώρων, οι οποίοι, με την ολοκλήρωση του έργου, θα αυξηθούν κατά 4.470 τ.μ., κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής αναβάθμισης με μια δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών. Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή της Τράπεζας για τη συμμετοχή της στο έργο, επισημαίνοντας ότι η αποκατάσταση του Πειραιώς 260 δεν είναι μόνο μια αναγνώριση της βιομηχανικής κληρονομιάς, αλλά και μια επένδυση σε δημιουργικότητα και καινοτομία για το μέλλον της πόλης.

Ο Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, υπογράμμισε τη σημασία του χώρου για την ίδια την ταυτότητα της Τράπεζας, που, εκτός από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, επιδιώκει να αναδείξει και την πνευματική και βιομηχανική κληρονομιά της χώρας.

Ένας πολιτιστικός πυρήνας στο κέντρο της Αθήνας

Η αναβάθμιση του Πειραιώς 260 δεν αφορά μόνο την αποκατάσταση κτιρίων. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία χώρων για το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, το Θεατρικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων. Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στις συλλογές του Θεατρικού Μουσείου, οι οποίες θα εκτεθούν στο συγκρότημα, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πλουσιότερη συλλογή θεατρικού υλικού στην Ελλάδα.

Επιπλέον, τα κτίρια θα φιλοξενήσουν εργαστήρια για τη παραγωγή πιστών αντιγράφων, γλυπτοθήκες και εργαστήρια μοντελοποίησης, δημιουργώντας έτσι έναν χώρο που θα υποστηρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών φορέων.

Αρχιτεκτονική με βιωσιμότητα και καινοτομία

Το έργο της ανάπλασης βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικολογική προσέγγιση, καθώς η ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία του συγκροτήματος. Η Έλλη Παγκάλου και το γραφείο «HPA Landscape Architects» ανέλαβαν τη φύτευση του εξωτερικού χώρου και τη διαχείριση του νερού, χρησιμοποιώντας υλικά που ευνοούν την βιοποικιλότητα και την ανθεκτικότητα.

Η στρατηγική σύνδεση με την ΑΣΚΤ και οι δημιουργικές δυνατότητες

Ο Ανδρέας Κούρκουλας, αρχιτέκτονας της μελέτης, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της γείτνιασης του Πειραιώς 260 με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Επεσήμανε ότι η αξιοποίηση αυτής της γειτνίασης θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τη συνεργασία μεταξύ τέχνης, μουσικής, θεάτρου και γλυπτικής.

«Οι διαδικασίες αναπαραγωγής των αγαλμάτων, μαζί με τις εκθέσεις ελληνικής ενδυματολογίας και μόδας, θα συνυπάρχουν σε αυτόν τον χώρο, δημιουργώντας έναν μοναδικό πολιτιστικό πυρήνα», είπε.

Σχετικά Άρθρα