Οι επεξηγήσεις των δικαστών του ΣτΕ την προηγούμενη εβδομάδα για τον ΝΟΚ, που υπενθυμίζεται πως ισχύει από το 2012, δεν έδωσαν σημαντικές απαντήσεις στους επενδυτές της οικοδομικής δραστηριότητας.
Ξεκαθαρίστηκε τι αποτελεί έναρξη εργασιών, ωστόσο άγνωστο παραμένει ποιες επενδύσεις θα επηρεαστούν, με τους επενδυτές να δυσφορούν.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το σύνολο των οικοδομικών αδειών που βρίσκονταν έως το Δεκέμβριο στο μεταίχμιο ανέρχονταν σε περίπου 14.000.
Υπενθυμίζεται πως το μόνο νέο που έφεραν οι επεξηγήσεις του ΣτΕ ως προς αυτό το σκέλος είναι ότι «ως έναρξη υλοποίησης των οικοδομικών αδειών νοούνται οι εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση της οικοδομής, ο χρόνος πραγματοποίησης των οποίων πρέπει να αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως, μεταξύ άλλων:
α) με τη γνωστοποίηση, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, της έναρξης των εργασιών εκσκαφής σε οποιαδήποτε διοικητική αρχή
β) με την ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τον εργοδότη στη βάση δεδομένων του ΕΦΚΑ κ.ο.κ., εφόσον η γνωστοποίηση ή η υποβολή των ως άνω στοιχείων έχει γίνει έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024».
Η παραπάνω διευκρίνιση εμποδίζει τις διασταλτικές ερμηνείες κάποιων δημοτικών αρχών, που θεωρούσαν ως απαραίτητη συνθήκη π.χ. τη σκυροδέτηση των οικοδομών ή άλλες πιστοποιήσεις έναρξης εργασιών.
Σημειώνεται πως το ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικά τα περιβαλλοντικά κίνητρα του ΝΟΚ, αλλά τη διαδικασία με βάση την οποία αυτά εφαρμόζονται (μέσω οριζόντιων διατάξεων), ζητώντας εν πολλοίς σαφή πολεοδομικό σχεδιασμό.
Σημειώνεται ωστόσο πως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των μελετών.
Αλλαγές στο σχεδιασμό επενδύσεων
Πέρα από το αυτό καθαυτό το μπόνους δόμησης, η απόφαση του ΣτΕ να θεωρήσει αντισυνταγματικό «το μη συνυπολογισμό στον συντελεστή δόμησης των παταριών και του κτίσματος έως 35 τ.μ. στο δώμα, καθώς και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια», θα επιφέρει αλλαγές σε σειρά σχεδιασμένων έργων.
Ένα ακόμη «αγκάθι» που προέκυψε από τις ανακοινώσεις του ΣτΕ είναι πως εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις με οικοδομικές άδειες στις οποίες τίθεται το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας άλλων διατάξεων του ΝΟΚ π.χ. υπόσκαφα, διεύρυνση υπογείων γκαράζ κ.α.
Με βάση όλα τα παραπάνω παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η οικοδομική δραστηριότητα θα ανακοπεί, ενώ μεγάλες επενδύσεις θα επηρεαστούν ως προς τον αρχικό τους σχεδιασμό.
Μπορεί για μεγάλα projects η επίπτωση να μην είναι σημαντική δεδομένου το μεγέθους τους, αλλά σε μικρότερης κλίμακας οικοδομές η επίπτωση (και το κόστος) θα είναι υπολογίσιμη.
Το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να παρέχει «ασφάλεια δικαίου» στους νόμιμους κατόχους οικοδομικών αδειών, ωστόσο, το βάρος της αντισυνταγματικότητας σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Επίσης σημειώνουν πως οι πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) αλλά και η σύνταξη ενδεχομένως ενός νέου ΝΟΚ, που θα λάβει υπόψη τις σημερινές συνθήκες και την ανάγκη για νέες οικοδομές θα απαιτήσουν πολύ χρόνο.