MENU

Νομοθετικές ρυθμίσεις για τα κίνητρα σε ύψος του ΝΟΚ εξετάζει η κυβέρνηση

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να κατοχυρωθούν οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και να υλοποιηθούν οι επενδύσεις

Στην ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου αναφορικά με τη διαμάχη που επικρατεί για τα κίνητρα σε ύψος που προβλέπονται στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), η συνταγματικότητα των οποίων εξετάζεται αυτήν την περίοδο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), έχοντας όμως προκαλέσει στο μεταξύ «πάγωμα» κυρίως στις ιδιωτικές κατασκευές σε αρκετούς δήμους, προχώρησε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμης Μπακογιάννης.

«Θα διασφαλιστεί το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα από τη διοίκηση. Η κυβέρνηση και το υπουργείο θα κάνουμε τα πάντα και νομοθετικά αν χρειαστεί ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου κι αυτό θέλω να είναι σαφές προς όλους», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης από το βήμα του 4ου συνεδρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Green Deal.

Προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για επενδύσεις «και προφανώς θέλουμε επενδύσεις. Ως εκ τούτου θα υπάρξει οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια για τον ΝΟΚ εάν χρειαστεί», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «πως το ίδιο θα γίνει και για την εκτός σχεδίου δόμηση, για την οποία έχουν ήδη γίνει ενέργειες σε συνεργασία με το ΤΕΕ για τον καθορισμό των χρήσεων γης και του οδικού δικτύου».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Φώτη Γιόφτσιου της εταιρίας Ten Brinke Hellas, ο οποίος ανέφερε πως «υπάρχει πρόβλημα με τις επενδύσεις δεδομένου ότι δίνονται οικοδομικές άδειες, γίνονται business plans εφαρμόζοντας τον ΝΟΚ που ισχύει εδώ και δώδεκα χρόνια και ξαφνικά επειδή κάποιοι δήμαρχοι πιστεύουν ότι μπορούν να μην εφαρμόσουν τον νόμο, σταματούν αυτές τις αναπτύξεις. Υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να το ρυθμίσει η κυβέρνηση. Ας αποφασιστεί κάτι, αλλά τουλάχιστον να πούμε ότι κάτι είναι νόμιμο. Δεν μπορείς το νόμιμο μετά να το βαφτίζεις παράνομο ή να λες περίμενε να δούμε πόσο νόμιμο είναι».

Ο κ. Γιόφτσιος ανέφερε ότι και οι επενδυτές σταματούν καθώς έχουν αγοράσει γη με βάση μια αξία που βγαίνει από τη δόμηση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για ανακοπή του κύματος επενδύσεων στη χώρα όσο και για πιθανές μελλοντικές αξιώσεις αποζημιώσεων από επενδυτές: «Έχει δικαίωμα να ζητήσει κι αυτός μία αποζημίωση. Δεν ξέρω από πού θα τη ζητήσει, αλλά έχει δικαίωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας πώς υπήρξε περίπτωση ανάκλησης οικοδομικής άδειας, για την οποία τελικά επιτεύχθηκε συνέχιση εργασιών.

Ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης

Το υπουργείο, πάντως, ήδη αναζητεί διέξοδο στο θέμα, όπως επεσήμανε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός στο 80% της επικράτειας και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια: «Μεταβατικά και με ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη καλούμαστε να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως επίσης και με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στα ύψη των κτιρίων, αυτά που αναφέρονται ως μπόνους και κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν τα πάντα πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που είναι κρίσιμες πλέον, των αλλαγών».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο κ. Ταγαράς ξεκαθάρισε ότι αυτή η μετάβαση «πρέπει να είναι ήρεμη και όχι με ξαφνικό θάνατο», καθώς όπως ανέφερε θα πρέπει να επιτραπεί στους επενδυτές να ασχολούνται μόνο με το ρίσκο ανάληψης της επιχειρηματικές δράσης και όχι να κινδυνεύουν να ακυρωθούν αποφάσεις και έργα. «Αυτό είναι το μείζον στοίχημα που πρέπει να διαχειριστούμε. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε κερδίσει ένα εθνικό στοίχημα», κατέληξε.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια στο 80% της επικράτειας (δηλαδή σε 630 από τις 1.035 δημοτικές ενότητες), που θα προβλέπουν τις χρήσεις γης, όρους δόμησης, κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες για το κλίμα, με συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. «Θα έχουν ολοκληρωθεί με προεδρικά διατάγματα σε 2 με 3 χρόνια. Ό,τι θα αναφέρεται σε αυτό τον σχεδιασμό από πλευράς έργων, μόνο αυτά θα επιτρέπεται να γίνουν στο μέλλον» ξεκαθάρισε. Νωρίτερα στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με τον ΝΟΚ είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου και αποστέλλοντας μήνυμα προς το ΣτΕ ότι τα κίνητρα του ΝΟΚ αφορούν στην ανθεκτικότητα των κτιρίων, των πόλεων και της χώρας γενικότερα και κατά συνέπεια «πρέπει και οι δικαστές που αποφασίζουν αλλά και όσοι αντιδρούν στο ΝΟΚ να καταλάβουν ότι η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστά».

Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι «υπερασπιστήκαμε με πάθος, με σοβαρότητα και επιστημοσύνη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα του ΝΟΚ που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα της χώρας».

Ειδικότερα για τα κίνητρα τόνισε ότι «αφορούν την ανθεκτικότητα των κτιρίων, των πόλεων και της χώρας γενικότερα, προωθούν τις λιγότερες

εκπομπές ρύπων από τα κτίρια, την ενεργειακή απόδοση, τη μεγαλύτερη φύτευση και βλάστηση, τον περισσότερο ακάλυπτο χώρο στις πόλεις» και πρόσθεσε: «δίνοντας ως κίνητρο περισσότερο συντελεστή δόμησης ή ύψος, σε όσους κάνουν τέτοιες επενδύσεις. Επενδύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, με όφελος για ολόκληρη την κοινωνία».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει και οι δικαστές που αποφασίζουν αλλά και όσοι αντιδρούν στο ΝΟΚ να καταλάβουν ότι η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστά. Μαζί με την κοινωνία πρέπει να εξελίσσονται και οι νόμοι και η νομολογία και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Άλλωστε όπως λένε και ανώτατοι δικαστικοί το Σύνταγμα είναι ένα ζωντανό κείμενο».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε λόγο για αποφυγή φαινομένων «τεχνοφοβίας». «Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναγυρίσει στο παρελθόν. Ας μην την κρατήσουμε πίσω με φτηνά νομικά τερτίπια», τόνισε με νόημα.

Σχετικά Άρθρα